infa.lt

Nekokia naujiena vegetarams – augalai irgi šaukia iš skausmo, tik žmonės negirdi

31 kovo
17:07 2023

Vegetarams, kurie nevalgo mėsos iš humaniškų paskatų, t.y. tam, kad nebūtų žudomi gyvūnai – nekokios naujienos. Mokslininkai išsiaiškino, kad augalai jaučia skausmą, kai juos plėšo-pjauna ir šaukia iš skausmo, beveik taip pat garsiai, kaip kalba žmonės, tik skiriasi jų skleidžiamo garso dažnis, todėl žmonės jo negirdi.

Įprastai manome, kad augalai yra tylūs, tačiau Izraelio mokslininkai teigia, jog tada, kai patiria stresą, jie skleidžia aukšto dažnio „šauksmus”, kurių garsumas prilygsta įprastam žmogaus pokalbiui.

Mokslininkai jau anksčiau nustatė, kad augalai gali skleisti garsus. Tačiau Tel Avivo universiteto (Izraelis) mokslininkai žengė dar toliau ir nustatė, kad šie garsai ore sklinda dideliu atstumu – iki vieno metro – ir teoriškai leidžia augalams bendrauti su kitais savo ekosistemos organizmais.

Šauksmų dažnis yra per aukštas, kad juos galėtų išgirsti žmogaus ausis, tačiau kiti gyvūnai ir augalai juos tikrai girdi.

Eksperimento metu pomidorų ir tabako augalai buvo veikiami streso, iš pradžių garso nepraleidžiančioje kameroje, o paskui šiltnamyje. Stresas buvo sukeltas dviem būdais: augalai ilgą laiką buvo nelaistomi arba jų stiebai buvo nupjaunami.

Surinkę pakankamai duomenų, mokslininkai netgi sugebėjo išmokyti kompiuterį atskirti kontrolinio, džiųstančio ir nupjauto augalo skleidžiamus garsus.

Paaiškėjo, kad stresą patiriantys augalai šaukė dažniau nei įprasti augalai, per valandą išleisdami iki penkiasdešimties garsų, panašių į staigius pliaukštelėjimus.

Ir tie garsai skyrėsi: apmokytas kompiuteris galėjo neklystamai atskirti tabako augalus nuo pomidorų, taip pat pjaunamus augalus nuo kenčiančių dėl vandens trūkumo.

Tikslus mechanizmas, kuriuo augalai skleidžia garsus, dar nėra aiškus. Mokslininkai spėja, kad vienas iš „rėkimo” būdų gali būti oro burbuliukų susidarymas ir sprogimas augalo  audiniuose (šis procesas vadinamas kavitacija).

Taip pat dar neįrodyta, kad augalai šiuos garsus skleidžia norėdami bendrauti su kitais organizmais. Tačiau tai, kad jie iš esmės gali „šaukti”, reiškia subtilesnę ir sudėtingesnę augalų ir juos supančių organizmų sąveiką.

O jei kiti augalai gali suvokti savo kaimynų skleidžiamus garsus, tai reiškia, kad jie gali pasiruošti galimam stresui (pavyzdžiui, artėjančiam žolėdžiui) prieš jam pradedant laužyti ūglius.

Kaip mokslininkai teigia žurnale „Cell” paskelbtame tyrime, dar reikia išsiaiškinti, kokie organizmai reaguoja į augalų garsus ir kaip jie tai daro.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 167

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Cha    -  2023-03-31, 20:41

    Taip taip tikime mokslu

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-04-01, 07:06

    Yra teisybės, galimai jie net nemirtingi… Kartais, net dar ir išeidami iš skrandžio, skundžiasi garsiai…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vidmantas    -  2023-04-11, 11:19

    Cha IR VŽA
    esat ydijotu , ydijotai !

    Atsakyti į šį komentarą
    • Pastebėjęs    -  2023-04-11, 14:34

      Vargše Vidmantėli, dabar jau turėtum suprasti, ką reiškia būti mažaraščiu, neturinčiu nuovokos, – net nesiorientuoji, potekstės rodo špygą…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...