infa.lt

Pensijų reforma: Prancūzijos gatvės sako”NE” – be kovos nesitrauksime!

20 sausio
10:32 2023
Protestai Prancūzijoje prieš pensijų reformą

AFP

Oficialios duomenimis, ketvirtadienį į Prancūzijos gatves išėjo apie 1,12 mln. žmonių (neoficialiais virš 2 mln), norėdami išreikšti pasipiktinimą prezidento Emmanuelio Macrono pensijų reforma. Profsąjungos teigia, kad jų buvo daugiau nei du milijonai.

Šios dienos žmonių aktyvumas buvo politinė Prancūzijos profesinių sąjungų pergalė, kuria bus siekiama sulyginti jėgos santykį su vyriausybe.

Ugniagesiai, kepėjai, muziejų darbuotojai, mokytojai, traukinių ir metro vairuotojai, taip pat vidurinių mokyklų moksleiviai ir paprasti piliečiai ketvirtadienį nutraukė darbą, protestuodami prieš reformą, kurią jie laiko neteisinga ir nesavalaike, nes pragyvenimo išlaidų krizė pasiekė visų laikų aukštumas.

Pagal ilgai svarstytą reformą, pradedant nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. iki 2030 m. pensinis amžius bus didinamas nuo 62 iki 64 metų. Pensininkai ir toliau gaus pilną pensiją nuo 67 metų. Įstatymo projekte bus įtvirtinti konkretūs politikos pokyčiai, kuriais bus siekiama paremti didžiausią riziką patiriančius asmenis.

„Šia reforma siekiama užtikrinti pensijų sistemos finansinį stabilumą” ilguoju laikotarpiu, – praėjusią savaitę vykusioje įžanginėje spaudos konferencijoje sakė Borne, teigdamas, kad įstatymo projektas yra vienas iš „teisingumo, finansinio stabilumo ir socialinės pažangos” tikslų.

„Jei būdama 24 metų nekovosiu prieš šią reformą, jos pasekmės mane seks visą gyvenimą”, – EURACTIV sakė jauna demonstrantė, nenorėjusi skelbti savo vardo ir pavardės.

Ji tikisi, kad reforma bus atidėta arba vietoj to bus nuspręsta, kad deficitą padengtų „turtingieji”, „milijonieriai ir milijardieriai, kurie turi tiek daug pinigų, kad nežino, ką su jais daryti”, – pridūrė ji.

Griežto taupymo atkūrimas Europoje

Nuo trečiadienio vakaro elektros energijos gamyba užtvankose ir atominėse elektrinėse buvo savavališkai sumažinta, taip demonstruojant elektros energijos tiekėjo EDF protestuotojų jėgą. Be to, ketvirtadienį darbe nepasirodė 50% visų EDF darbuotojų.

Regioniniai traukiniai praktiškai stovėjo, o trečdalis visų Paryžiaus pradinių mokyklų turėjo likti uždarytos. Tik kas ketvirtas traukinys šalyje važiavo pagal tvarkaraštį.

Visuotinio streiko rytą paskelbta apklausa parodė, kad 72% prancūzų pasisakė prieš įstatymu nustatyto pensinio amžiaus ilginimą, t. y. 4% daugiau nei praėjusią savaitę.

Net ir kukliausiais duomenimis, visoje šalyje protestavo 1,12 mln. žmonių. Dar niekada per pastaruosius 10 metų pensijų reforma nebuvo sukvietusi tiek daug žmonių į gatves.

„Ši reforma yra vienas pirmųjų pilotinių bandymų visoje Europoje įvesti griežtą taupymą” po COVID-19 pandemijos, EURACTIV France sakė Europos profesinių sąjungų konfederacijos generalinė sekretorė Esther Lynch, dalyvavusi Paryžiaus eitynėse.

Jos nuomone, kovoti prieš įstatymo projektą būtina ne tik Prancūzijai: tai signalas visai likusiai Europai, kad taupymo priemonės, panašios į griežtą taupymą, tuo metu, kai infliacija yra didžiausia, tiesiog nepadės. „Europos atsakas, kuriuo siekiama paremti sunkumus patiriančius darbuotojus ir kontroliuoti energijos kainas, yra per lėtas”.

Remiantis Prancūzijos pensijų analizės institucijos ataskaitomis, jei reforma nebūtų įgyvendinta, iki 2070 m. šalies BVP dalis, skiriama pensijoms skiriamoms išlaidoms, išliktų nepakitusi ir sudarytų maždaug 13%.

Kita vertus, vyriausybė teigia, kad trumpalaikis deficitas (iki 2034 m.) gali kelti pavojų tiesioginiam viešųjų finansų lygiui.

EURACTIV žiniomis, eitynėse taip pat dalyvavo Belgijos ir Italijos profesinių sąjungų delegacijos.

Vyriausybė prieš profesines sąjungas

E. Macronas šią reformą įtraukė į 2022 m. rinkimų kampanijos pažadą, o jo vyriausybė visą dieną atidžiai stebėjo streiko eigą.

Anksčiau ketvirtadienį E. Macronas, atvykęs į Barselonoje vykstantį Prancūzijos ir Ispanijos dvišalį aukščiausiojo lygio susitikimą, pakartojo, kad reformos laikysis „ryžtingai ir atsakingai”.

Trečiadienį (sausio 18 d.) surengtoje spaudos konferencijoje vyriausybės atstovas spaudai sakė, kad jei nieko nebus daroma, šalies deficitas iki 2034 m. padidės dar 150 mlrd. eurų. „Reforma yra būtina”, – pridūrė jis.

Tačiau tai nesutrikdė retai pasitaikančios Prancūzijos profesinių sąjungų vienybės – jos vienu balsu pasisakė prieš įstatymu nustatyto pensinio amžiaus ilginimą. Susidūrimai su policija buvo nedideli, suimta 30 žmonių.

Kairiųjų parlamento narių, kurie yra NUPES parlamentinės koalicijos nariai, dalyvavimas suteikė daugiau svorio politiniam vaidmeniui, kurį profesinės sąjungos atliks per kelias ateinančias savaites.

Naujas protestas visoje šalyje jau suplanuotas sausio 31 d.

Lietuvoje pensijų reforma buvo prastumta patyliukais, nustatant pensijinio amžiaus ribą net aukštesnę nei siūloma Prancūzijoje – 65 metų amžius. Ir pilno įsigaliojimo laikotarpis – 2026 metai. (Prancūzijoje 2030 m.)

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 215

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Tai cia Prancuzijos.    -  2023-01-20, 11:33

    O musu,bailiu tamsuoliu biomase – tyles ir su viskuo sutiks!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Prancuzai    -  2023-01-20, 11:49

    bent jau normaliai pragyvena is pensiju,o ir gyvenimo trukme ju ne lietuviska.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Prancūzai ir kitos šalys turi orias pensijas bet sako stop diktatui    -  2023-01-20, 14:08

    Tuoj pažiūrėsiu pro langą kas darosi Lietuvos gatvėse nepatikėsit tuščia vadinasi gyvename oriau už juos.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...