infa.lt

Liberalas: „Rusijoje veikiantys lietuvių verslai turėtų būti vertinami nacionalinio saugumo požiūriu“

06 gruodžio
17:17 2022
Raimundas Lopata

Seimo kanceliarijos archyvo nuotrauka

Verslininkai ir įmonės, kurie turi komercinių interesų Rusijoje, turėtų užsiregistruoti Vyriausybės specialios komisijos viešajame registre ir pagrįsti, kodėl jie tęsią savo veiklą karą prieš Ukrainą pradėjusioje šalyje. Rusijoje dirbančius Lietuvos verslus vertinti grėsmės valstybės nacionaliniam saugumui požiūriu numato antradienį registruotas naujos Seimo rezoliucijos projektas.

Šios rezoliucijos tikslas – nurodyti valstybei ir verslams būdus, kaip atsiriboti nuo Rusijos, praktiškai įtvirtinant Rusijos, kaip teroristinės valstybės, statusą. Dokumentu nurodomos gairės, kaip konkrečiai nustatyti institucijų, įmonių ir gyventojų santykį su teroristine šalimi.

Rezoliucijos autoriaus, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario, Ateities komiteto pirmininko prof. Raimundo Lopatos teigimu, toks dokumentas Lietuvai atvers duris taikyti ne tik tarptautines, bet ir nacionalines sankcijas prieš Rusiją, be to, nustatys, kad teroristinei valstybei taikomos sankcijos yra privalomos.

„Rezoliucija įpareigotų Vyriausybę aktyviau veikti užšaldant Rusijos režimui artimų ir sankcionuotų asmenų turtą ir sąskaitas. Mūsų valdžia Europos Sąjungos lygiu turėtų ieškoti būdų, kaip šį turtą konfiskuoti ir iš jo atlyginti Ukrainai padarytą žalą. Kartu, parengus atitinkamus įstatymus, teroristinės valstybės verslai negalėtų veikti Lietuvoje, jie negalėtų įsigyti mūsų šalyje nekilnojamojo turto be specialaus Vyriausybės leidimo. Galų gale, turėtume griežčiau prižiūrėti tam tikrų prekių eksportą į Rusiją ir Baltarusiją“, – sako R. Lopata.

Tarp devynių rezoliucijos pasiūlymų deklaruojama siekti, kad kuo daugiau pasaulio valstybių pripažintų Rusiją teroristine valstybe. Dokumentu taip pat siūloma sankcionuoti „Vieningos Rusijos“, Rusijos komunistų, Rusijos liberalų demokratų, „Teisingosios Rusijos“ partijas ir visus šių partijų narius, kad jiems nebūtų leidžiama atvykti į Lietuvą ir ES be specialaus leidimo.

Jeigu Seimas priims rezoliuciją, ji įpareigos Vyriausybę pateikti poziciją, ar įmanoma nutraukti teisinę pagalbą ir teisinius santykius su Rusija reglamentuojančias tarptautines sutartis. Dar būtų ieškoma būdų kreiptis į teismą dėl žalos, kurią sukėlė Rusijos veiksmai, atlyginimo.

Rezoliuciją „Dėl teroristinės Rusijos įtakos apribojimo“ R. Lopata parengė siekdamas realaus poveikio po gegužės 10 d. Seime priimtos rezoliucijos „Dėl Rusijos Federacijos veiksmų Ukrainoje pripažinimo genocidu ir specialiojo tarptautinio baudžiamojo tribunolo įsteigimo Rusijos agresijos nusikaltimui ištirti“. Dokumentu Lietuvos parlamentas konstatavo, „kad Rusijos Federacija, kurios karinės pajėgos bombardavimo taikiniais sąmoningai ir sistemingai renkasi civilinius objektus, yra terorizmą remianti ir vykdanti valstybė“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 201

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Prasides    -  2022-12-06, 18:36

    rimta raganu medziokle! Is pradziu tik mokytojas ir bedarbius,o veliau – ir tarp „elito” ras „isdaviku”…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2022-12-06, 21:08

    „Rusijoje veikiantys lietuvių verslai turėtų būti vertinami nacionalinio saugumo požiūriu“

    O kodėl tik LIETUVIŲ verslai?
    O vokiečių, kinų ar britų – ne?! Jei kuri šalis bendradarbiauja su Rusija – tos šalies prekių neturi būti Lietuvos prekyboje, boikotas!

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Myndė    -  2022-12-06, 21:25

    O kodėl tik Rusijoje? Turkai Sirijoje, sauditai Jemene ir dar debesis įvairiauso plauko „draugų” gali, vieni rusai ne?

    Atsakyti į šį komentarą
  4. VŽA    -  2022-12-07, 07:18

    Viskas teisinga nediskutuotinai, teroristams negalima padėti. Tik gaila įmonių savininkų, kurie STAIGA tampa terorizmą palaikančiais…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Už įsitikinus žmonės buvo atleisti iš darbo!!!! guglas tapo totalitariniu įrankiu. Nuo kada žmonėms draudžiama...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....