infa.lt

ESG balai panašūs į Kinijos socialinio reitingo sistemą, kuria siekiama pertvarkyti visuomenę

28 lapkričio
15:58 2022

ESG modelis -

infa.lt: Analitiko mintys apie tai, kas gi yra ESG balų vertinimo sistema, kol kas taikoma įmonėms Vakaruose, pagal atitikimą aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir lyčių įvairovės bei atsakingo valdymo reikalavimus (Environmental, Social and Governance arba sutrumpintai ESG).

Taip pat jis mano, jog ši sistema turės būti taikoma ir fiziniams asmenims, kad galima būtų pasiekti tų tikslų, kuriuos deklaruoja diegiantys šią sistemą.

Tačiau, ar iš tikrųjų tie tikslai tokie, kokie skelbiami? Kinijos socialinio reitingo sistema liudija kitokius, nei skelbė jos valdžia, sistemos rezultatus, kurie atskleidžia totalią žmonių kontrolę.

Kinijos moralinio (socialinio) reitingo sistema panaši į ESG balus, sako Heartlando instituto direktorius, kurį cituoja amerikiečių „Fox News” kanalas.

Pasak konservatyvaus tyrimų centro direktoriaus, stambios finansų institucijos ir pasaulinės organizacijos naudoja įmonių vertinimo sistemą, kad sukurtų tam tikrą socialinio kredito sistemą, skirtą daryti įtaką elgesiui ir pertvarkyti visuomenę.

Aplinkosaugos, socialiniai ir valdymo (Environmental, Social and Governance, arba ESG), balai veiksmingai vertina įvairių subjektų – nuo korporacijų iki vyriausybių – socialinę atsakomybę. Tokie veiksniai, kaip priklausomybė nuo atsinaujinančiųjų energijos šaltinių ar įvairovės (Lyčių – infa.lt past.) politikos stiprumas, gali turėti įtakos ESG balams.

„Jo esmė – pertvarkyti visą visuomenę, o ne tik tai, kas vyksta kokios nors didelės korporacijos viduje”, – „Fox News” sakė Socializmo tyrimų centro direktorius ir Heartlando instituto redaktorius Justinas Haskinsas.

J. Haskinsas palygino ESG balus su Kinijoje kuriama socialinių kreditų sistema. Kaip praneša „South China Morning Post”, 2014 m. Kinijos komunistų partija paskelbė apie moralinio (socialinio) reitingavimo sistemą, kuri stebi asmenis, vyriausybines organizacijas ir įmones, reitinguoja juos pagal jų socialinį kreditą.

„Nemanau, kad ESG balai iš tikrųjų naudojami dėl tos priežasties, dėl kurios teigiama, kad jie naudojami”, – „Fox News” sakė Haskinsas. „Manau, kad tai daugiausia susiję su visuomenės kontrole… ir kairiosios darbotvarkės stūmimu”.

„Jie mano, kad norint spręsti tokias problemas kaip klimato kaita, spręsti su tarša susijusias problemas, socialinę nelygybę, rasizmą ir visus kitus dalykus, reikia sukurti socialinių kreditų vertinimo sistemą, nes kitaip šios įmonės nesiruošia to daryti pačios”, – pridūrė J. Haskinsas.

Jis atkreipė dėmesį į kelias pagrindines organizacijas, skatinančias didinti ESG balų įtaką, įskaitant Pasaulio ekonomikos forumą ir Tarptautinę verslo tarybą.

Iš pradžių korporacijos mokėjo trečiosioms įmonėms, kad šios įvertintų jų ESG situaciją, siekdamos pritraukti socialiai sąmoningus investuotojus. Tačiau nuo to laiko šis rodiklis buvo išplėstas.

2021 m. „Merrill Lynch”, bendradarbiaudama su MSCI, pridėjo naują funkciją, pagal kurią klientams priskiriami asmeniniai ESG balai, atsižvelgiant į jų investicinius portfelius. O FICO analitikas prognozavo, kad ESG duomenys bus naudojami priimant „smulkesnius skolinimo ir investavimo sprendimus„.

„Vienas iš pavyzdžių galėtų būti nekilnojamojo turto energijos reitingų duomenų įtraukimas į hipotekos paskolų vertinimą ir sprendimų priėmimą, taip pat mažų įmonių CO2 emisijų duomenys”, – rašė analitikas.

„Tikimasi, kad ilgainiui ESG ir klimato rizikos vertinimai taps neatsiejamu kredito rizikos ir įperkamumo vertinimo elementu.”, – pridūrė jis.

Haskinsas mano, kad ESG vertinimai netrukus bus taikomi ir fiziniams asmenims.

„Jei norite pertvarkyti visuomenę naudodami socialinio kredito sistemą, daug ką galite padaryti per korporacijas, bankus, finansų įstaigas ir Volstritą, tačiau tam tikru momentu tikriausiai teks tai taikyti ir fiziniams asmenims”, – „Fox News” sakė Haskinsas.

„Vidutinis amerikietis neturi jokių galių priversti šias bendroves nustoti tai daryti”, – pridūrė J. Haskinsas. „Jums tai turės įtakos, nesvarbu, ar jums tai patinka, ar ne, ir taisyklės gali bet kada pasikeisti.”

Jis taip pat sakė, kad bendrovių ESG standartų vertinimas „yra esminė vadinamojo suinteresuotųjų šalių kapitalizmo dalis”.

„Jie mano, kad turime pereiti prie naujo kapitalizmo, kuriame būtų atsižvelgiama ne tik į pelną ir nuostolius bei tradicinius verslo rodiklius, bet ir į tai, kas geriausiai atitinka kolektyvo interesus”, – sakė J. Haskinsas.

2019 m. Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas ir vykdomasis prezidentas Klausas Schwabas rašė, kad ESG balai yra būtini suinteresuotųjų šalių kapitalizmui.

„Suinteresuotųjų šalių kapitalizmas – modelis, kurį pirmą kartą pasiūliau prieš pusę amžiaus – privačias korporacijas laiko visuomenės patikėtinėmis ir neabejotinai yra geriausias atsakas į šiandienos socialinius ir aplinkosaugos iššūkius, – rašė jis. Turėtume pasinaudoti šiuo momentu ir užtikrinti, kad suinteresuotųjų šalių kapitalizmas išliktų nauju dominuojančiu modeliu.”

Tuo tarpu 2020 m. KPMG atlikto tyrimo duomenimis, apie 80 proc. pasaulio bendrovių teikia ataskaitas apie tvarumą.

J. Haskinsas taip pat atkreipė dėmesį į pagrindinius ESG šalininkus, vykdančius verslą su Kinija.

„Tie patys žmonės, kurie, kaip manoma, naudoja ESG balus tam, kad įsitikintų, jog vykdo verslą tik su moraliomis bendrovėmis, taip pat vykdo verslą su labai amoraliais žmonėmis, tokiais kaip Kinijos vyriausybė”, – sakė jis „Fox News”.

Didžiausia pasaulyje turto valdytoja „BlackRock” korporacija, kuri yra viena iš pagrindinių ESG vertinimo balų šalininkių, turi nemažai akcijų Kinijoje.

Pavyzdžiui, 2021 m. ji tapo pirmuoju visiškai jai priklausančiu investicinių fondų verslu šioje šalyje, į antrą pagal dydį pasaulio ekonomiką stumdama milijardus dolerių, praneša „Reuters”.

infa.lt: Kalbant paprasčiau – verslui atsižvelgiant į ESG balus galės būti išduodami/neišduodami kreditai, palankūs investavimo užsakymai, viešieji pirkimai ir kiti dalykai.

O fiziniams asmenims – tiesiog reikia pažiūrėti į Kinijos socialinio reitingo sistemą – skirsis tik kelios detalės. Tai totali žmogaus kontrolė, kuriai įsigalėjus pasipriešinti nebebus kaip.

Sakote sąmokslo teorija? Neseniai „Epoch Times” paskelbė straipsnį, kuriame aprašė tris pagarsėjusias Amerikoje „sąmokslo teorijas”, kurios tik teismų pagalba tapo tiesa. O kiek dar jų laukia „savo teismo”, kad taptų tiesa, pavyzdžiui „kovydo”? Straipsnio vertimą galima perskaityti ČIA

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 453

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Skaitytojas ir Rinkėjas    -  2022-11-28, 08:08

    Atsakykite man o kaip bus taikoma ta sistema tiems kas ja prižiuri ir sukūrė kaip mes žmones juos prižiūrėsime kai jie prižiūrės mus ? Ar čia iš tos serijos nieko neturėkit ir būkit patenkinti o jie nori mus valdyti ? Tak brolyčiai nepaidiot arba visi kartu arba NEI VIENAS NEBUS ASILU !

    Atsakyti į šį komentarą
    • Volodios kančios    -  2022-11-28, 08:35

      Čia bus kaip buvo su Leninu. Prisimenate, kaip vargšas badavo kartu su visa laiudinimi kovojusia prieš buržuazinius baltagvardiečius.

      Atsakyti į šį komentarą
    • a.š.    -  2022-11-28, 13:33

      Kas jūsų klaus? Ar galite dabar lyginti save su landsbefgiais, kurie nuo 1mln. vertės (netikra sumažinta vertė pagal registrą) prichvatizuoto sklypo net PVM nesumokėjo? Arba Maxima įmonių grupės viena iš įmonių 5mln.€ nemoka, su teismais pasitąso ir susitaria su VMI, kad mokės tik 2mln vietoj 5… Pabandykit 10€ nesumokėti, su antstoliais išmuš kokį tūkstantį…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...