infa.lt

Gintaras Furmanavičius. „Turite priešų? Reiškia jūs kažkada savo gyvenime garsiai išreiškėte poziciją”

19 lapkričio
13:13 2022
Gintaras Furmanavičius

Facebook nuotr.

Jau devynis mėnesius visai netoli mūsų vyksta karas. Jame žūsta žmonės ir tai yra baisi tragedija. Tragedija tai ir todėl, kad personažai, kurie valdo šį procesą yra labai toli nuo fronto linijos, kur vyksta tikri mūšiai.

Nepasakysiu jums nieko naujo teigdamas, kad karas, tik visai kitoks, vyksta ir pas mus. Ne tik todėl, kad vėl siūloma pratęsti nepaprastąją padėtį iki neaišku kada. Vyksta tikras mūšis dėl žmonių protų. Šiame kare, kaip ir visuose karuose, sukasi labai dideli pinigai.

Ar jūs atkreipėte kada nors dėmesį į tai, kiek pastaraisiais metais Lietuvoje atsirado visokių fondų, institutų, tyrimo centrų ir panašių niekam nesuprantamų ir neaišku kuo užsiimančių struktūrų? Kaip jūs manote, kas juos išlaiko ir finansuoja?

Pasižiūrėkime. Dabar madoje žurnalistiniai tyrimai. Dažniausiai užsakomieji. Aš nepretenduoju tapti žurnalistu, bet pasiknaisioti šaltiniuose ir paieškoti informacijos labai mėgstu. Dažniausiai nuo mūsų nieko nėra slepiama ir viskas padėta matomose vietose. Tik mes nenorime, neturime laiko ar tiesiog tingime ieškoti. Visa tai, ką aš jums šiandien pasakysiu, yra visiems prieinama ir nesunkiai randama.

Daugelis žino Sorošą, bet labai mažai kas įsivaizduoja, kiek daug visokių įmonių lesa iš jo rankos per Lietuvoje įkurtą Atviros Lietuvos Fondą. Daugelis tų įmonių registruota tuo pačiu adresu: Didžioji gatvė 5, Vilniuje. Atviros Lietuvos Fondas buvo įkurtas 1990 metų spalio 5 dieną.

Nukeliavus į Fondo internetinį puslapį, nesunku surasti informaciją, kad šiuo metu mūsų valstybėje veika net 26 organizacijos, vienaip ar kitaip finansuojamos minėto fondo. Įdomu yra tai, kad didžioji finansuojamų organizacijų vienaip ar kitaip susijusios su vaikų ir jaunimo mokymu ir ugdymu: Mokyklų tobulinimo centras, Paramos vaikams centras, Neformaliojo švietimo debatų centras, Jaunimo karjeros centras, Šiuolaikinių didaktikų centras, Saugaus vaiko centras, Ugdymo inovacijų centras ir panašūs „centrai”.

Tai yra investicijos į paklusnių ir lojalių centrus maitinančiai rankai ir jos ideologijai valstybės piliečių auginimą bei jų pasaulėžiūros formavimą. Netrūksta šiame keistų įmonių sąraše ir suaugusiems vienintelį teisingą požiūrį formuojančių įrankių.

Svarbiausias jų yra 2015 metais įkurtas Lietuvos žurnalistikos centras. Jam iškeltas uždavinys „edukuoti naują žurnalistų kartą regionuose ir nacionaliniu mastu, diegti demokratiškos ir nuo interesų bei politinės konjunktūros nepriklausomos žurnalistikos vertybes, teikti ekspertines įžvalgas kuriant žiniasklaidos įstatymus.”

Įdomu, kas gi ten tokie susirinkę, diegsiantys mums su jumis tas „žurnalistikos vertybes”? Visi mums puikiai žinomi veikėjai: beveik visas LRT užsakomųjų tyrimų skyrius su pačia Indre Makaraityte priešakyje, sisteminis Haroldas Mackevičius, LRT darbuotojas Vykintas Pugačiauskas, LRT darbuotoja Rasa Tapinienė, buvęs Tarybinio pedagogo redaktorius, o po to daugybę kailių pakeitęs Rimvydas Valatka, propagandos ekspertas Nerijus Maliukevičius, dirbantis VU TSPMI, kuri vienintelė ruošia teisingus politologus, LRT Interneto departamento vadovas Ričardas Baltaduonis, plačiai žinomas kaip didžiausią atlyginimą visoje LRT gaunantis darbuotojas (2019 metais daugiau nei 121 tūkstantį eurų, vėlesnių duomenų nėra) ir daugelis kitų.

Tarp įdomesnių ALF pinigais maitinamų struktūrų dar verta paminėti „Transparency International” Lietuvos skyrių, Žmogus teisių stebėjimo institutą, Menų spaustuvę ir Nacionalinės teismų administracijos mokymo centrą.

Ne mažiau įdomu pamatyti, kur yra įdarbinti ir mums vieninteles teisingas tiesas per teisingas „žiniasklaidos” priemones dosniai skleidžiantys pažįstami veidai. Visi žino Marių Laurnavičių, stropiai saugantį mus nuo Kremliaus įtakų.

Jo paskutinės darbovietės: nuo 2013 metų Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus vyresnysis analitikas, nuo 2015 metų Europos politikos analizės centro darbuotojas, nuo 2018 metų – Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas.

Kitas televizijų veidas, žinantis, kas mums gerai, o kas blogai yra Linas Kojala, 2021 metais įtakingiausių visuomenininkų rinkimuose užėmęs trečią vietą. Jo darbovietė taip pat yra Rytų Europos studijų centras, kuriame jis pradėjo karjerą kaip analitikas, o 2016 metais buvo paskirtas įstaigos vadovu.

Beje, kai vaikščiosite po Žvėryną, atkreipkite dėmesį, kokioje gražioje vietoje įsikūrusi ši tiesos šventovė, remiama Konrado Adenauerio fondo. Dar yra Žaliosios politikos institutas, Politikos tyrimų ir analizės institutas ir kiti.

Aukščiau minėti centrai ir institutai gal ir kuria kažkokį visuotinį gėrį, tačiau tam daugiausiai naudoja privačių fondų lėšas. Tačiau yra tokių, kurie gamina tokį šlamštą, kad net sunku patikėti. Pateiksiu jums pavyzdį. Gal kai kas yra girdėjęs tokį žurnalą pretenzingu pavadinimu Valstybė.

Bent jau apie tris Lietuvos Zelenskius – Tapiną, Laurinavičių ir Šurajevą – tikrai girdėjote. Atrodė, kad jau pasiektas dugnas.

Norėtumėt. Prasidėjus mis VRM ministrės šou, žurnalas Valstybė dugną nesunkiai pramušė. Dvi citatos iš teksto:

  1. pirmoji: „… apie tai, kad Agnė Bilotaitė nera pirmoji moteris, demokratinė lyderė, kuri patyrė žiniasklaidos puolimą. Su tokiu puolimu susidūrė ir Ingrida Šimonytė, ir Viktorija Čmilytė-Nielsen. Tai nėra atsitiktinumas, tai yra tikslingas veikimas, nes šios lyderės kelia milžinišką pavojų oligarchų ir V. Putino draugų įtakai”;
  2. antroji: „atsakome į klausimą, kodėl informaciniam-troliniam demokratinių lyderių dergimui bei jų lyderystės užtrolinimui būtina priešintis. Pateikiamas šviežias pavyzdys, kaip rugsėjį realizuotas puolimas prieš I. Šimonytės Vyriausybę radikaliai pakeitė visuomenės nuostatas, o šis puolimas prieš A. Bilotaitę pakeis dar labiau”.

Komentarai nereikalingi.

Pasidarė įdomu, kas gi moka pinigus už tokią žemo lygio primityvią propagandą. Smalsumą patenkinti nebuvo sunku. Žurnalas priklauso VŠĮ Demokratijos Plėtros Fondui.

Jis egzistuoja daugiau nei 17 metų, jame dirba vienas žmogus, o 2021 metų pardavimo pajamos buvo 214 tūkstančių eurų. Toliau – dar įdomiau. 2019 ir 2021 metais šis fondas buvo laimėjęs po vieną viešąjį pirkimą, 2020 – du, o šiemet, kada viešųjų pirkimų organizavimas yra supaprastintas dėl nesibaigiančios nepaprastosios padėties – jau 29 (!) viešuosius pirkimus.

Ir tai dar ne viskas- visas šis šlamštas gaminamas už mūsų su jumis biudžeto pinigus. Netikite? Štai pagrindiniai paslaugų pirkėjai: Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija, AB Ignitis grupė, UAB Ignitis grupės paslaugų centras, asociacija Infobalt, Valstybės investicijų valdymo agentūra.

Tai tik mažas mėgėjiškas skirtingų šaltinių informacijos sudėliojimas į loginę seką. Stengiuosi negalvoti apie tai, kiek dar daug visokių fondų, apipynusių mus ir čiulpiančius valstybės finansus egzistuoja mums nežinant.

Jie iš niekur atsiranda ne šiaip sau. Jų tikslas – mūsų protai, mūsų vaikų protai, mūsų anūkų protai. Šį tekstą baigiu Vinstono Čerčilio mintimi, kuri kartu yra ir palinkėjimas mums: „Turite priešų? Gerai. Reiškia, kad jūs kažkada savo gyvenime garsiai išreiškėte poziciją.“

Pirmą kartą šis rašinys buvo paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 389

Atsiliepimų 3

  1. Abejoju,    -  2022-11-19, 13:33

    ar kiekvieno pozicija ka nors domina! O pries pozicija tu,kurie ka nors gali – ir jus tylite,kaip uzpakaliai!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. T0mas J.    -  2022-11-19, 14:52

    Čerčilio cituoti nevertėtų, tai niekšas kaip reta.. Kas susipažinęs su išsamia biografija, tas žino ką jis nuveikė 1953 metais Irane. // 1. Operacija Ajax (TP-AJAX) 2. BBC filmo „Planet Oil” 2 dalis.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2022-11-20, 07:53

    Nuostabus straipsnis, BET tik mąstantiems arba dar ne visai užzombuotiems ir ne lyt-psichiškai iškrypusiems. Svarbiausia – VAIKAI, kuriuos fondų žiniomis galima „ištreniruoti”, berniukus – pasijausti mergaitėmis, mergaites – berniukais, ir apversti visas dorybes į iškrypimus…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...