infa.lt

G7 ragina grąžinti Zaporožės AE Ukrainai. Rusija nekreipia dėmesio

24 spalio
06:40 2022
Zaporožės atominė elektrinė

nuotr: Wikipedija DENAMAX

Septynių išsivysčiusios ekonomikos šalių grupė (G7) pasmerkė Rusijos įvykdytą Ukrainos Zaporožės atominės elektrinės vadovų pagrobimą ir paragino nedelsiant grąžinti Kijevui visišką objekto kontrolę, rašo Politico.

„Mes smerkiame pakartotinį Rusijos vykdomą Ukrainos” Zaporožės atominės elektrinės „vadovybės ir personalo pagrobimą ir smerkiame kitų spaudimo formų taikymą likusiam Ukrainos personalui”, – šeštadienio vakarą pareiškime rašė G7 šalių branduolinio ginklo neplatinimo generaliniai direktoriai. Šiai grupei priklauso JAV, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir Jungtinė Karalystė.

Jie paragino Rusiją „nedelsiant grąžinti visišką elektrinės kontrolę” jos teisėtam suvereniajam savininkui Ukrainai, išvesti iš jos visą Rusijos personalą ir nutraukti bet kokius bandymus neapgalvotai ir pavojingai perduoti” elektrinę Rusijos administracijai, „kurie galėtų dar labiau pakenkti jos saugiam ir patikimam veikimui”.

Nerimas dėl atominės elektrinės kilo po to, kai šeštadienį Ukrainos karinės oro pajėgos savo pareiškime nurodė, kad Rusija pradėjo „masinę raketų ataką”, smogdama energetikos objektams ir kitai infrastruktūrai centrinėje ir vakarinėje Ukrainos dalyje, dėl kurios šimtai tūkstančių žmonių liko be elektros energijos. Kai kuriose Kijevo dalyse iki vakaro buvo nutrauktas elektros energijos tiekimas.

„Šio naujausio masinio smūgio geografija yra labai plati”, – savo naktiniame vaizdo kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. O sekmadienį, kaip praneša agentūra „Agence France-Presse”, Kijevo energetikos operatorius pranešė, kad po pakartotinių Rusijos smūgių Ukrainos sostinėje buvo įvesti planiniai „stabilizaciniai” elektros energijos tiekimo atjungimai.

Ukrainos valstybinė branduolinės energetikos agentūra „Energoatom” antradienį apkaltino Rusiją sulaikius du aukšto rango darbuotojus Rusijos kontroliuojamoje Zaporožės atominėje elektrinėje pietų Ukrainoje, pranešė žiniasklaida.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime „Energoatom” teigė, kad Rusijos pajėgos pirmadienį „pagrobė” informacinių technologijų vadovą Olegą Kostiukovą ir elektrinės generalinio direktoriaus pavaduotoją Olegą Ošeką ir „išvežė juos į nežinomą vietą”.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šį mėnesį nurodė savo vyriausybei perimti Zaporožės elektrinės, didžiausio Europoje branduolinės energetikos objekto, kontrolę.

Į G7 reikalavimus Rusijos pusė kol kas niekaip nesureagavo. Vakarai kuo toliau, tuo mažiau turi ekonominio poveikio priemonių Rusijai. Tuo tarpu pastarosios daroma žala Europos ekonomikai vis auga.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...