infa.lt

Viktoras Orbanas: jei negausime pinigų iš Briuselio, gausime jų iš kitur

10 spalio
06:20 2022
Viktoras Orbanas

REUTERS

Savo kalboje Vengrijos Parlamente,  premjeras Viktoras Orbanas teigė, kad Europą krečia ekonominių sankcijų sukelta krizė, o Vengrijos opozicija yra finansuojama iš užsienio ir tarnauja užsienio interesams. Opozicijos frakcijos griežtai sukritikavo ministro pirmininko pasisakymą, rašo vengrų portalas „Szabad Europa”.

Karas gresia pasaulio ekonomikos nuosmukiu, o Europos šalims – žlugimu, sakė Viktoras Orbanas parlamente per pirmąjį rudens sesijos posėdį. Dar kartą patvirtindamas savo pastabas Kötcsé, premjeras teigė, kad karas galėjo būti vietinis, tačiau dėl didžiųjų valstybių ir sankcijų [Rusijai] jis tapo pasauliniu. Kovos užsitęs, nes Ukrainą ginkluoja JAV ir ES, o Rusijos atsargos yra neišsenkančios.

Pasak V. Orbano, Ukraina yra mūsų kaimynė, „galbūt todėl Vengrijos pozicija skiriasi nuo daugumos Europos šalių”.Mes norime taikos, o Vengrijai svarbiausia išsaugoti saugumą ir suverenitetą, todėl ir buvo sukurtas Gynybos fondas. Kariai buvo atitraukti nuo pietinės sienos ir pakeisti pasienio kovotojais. Pasak premjero, yra ir bus bandymų daryti vidaus ir išorės įtaką, todėl reikėjo stiprinti nacionalinio saugumo tarnybas.

Orbanas: mačiau daug krizių

Išsivysčiusių šalių šeimos kenčia nuo keturiasdešimt metų nematytos infliacijos, ir to baiminasi dauguma Vengrijos gyventojų. Vidurio Europos šalys nukentėjo labiau nei vidutiniškai, nes padidėjo šalių rizikos, išaugo biudžeto deficitas ir skola. Kartu V. Orbanas teigė matęs daugybę ekonominių krizių užsienyje ir namuose, prisimindamas tą, kuri kilo prieš dvejus metus per epidemiją. Dabar, pasak jo, problemų priežastis yra karo sankcijos ir dėl to išaugusios energijos kainos. Dėl to „vienareikšmiškai kalti neatsakingi sprendimai, priimti Briuselyje”.

Nors karo pradžioje buvo kalbama apie protingas sankcijas, kurios nebūtų taikomos energetikos ištekliams, tačiau atsitiko kitaip, ir dėl sankcijų energetikos srityje, dėl baudžiamųjų priemonių naftai – gamtinių dujų ir naftos kaina taip pat ėmė smarkiai augti. Kadangi elektros energijos kaina ES susieta su dujų kaina, ji taip pat smarkiai pabrango. Grūdų ir trąšų kainos taip pat smarkiai išaugo.

Tuo tarpu JAV energijos kainos yra mažesnės nei Europoje. V. Orbanas teigia, kad panaikinus sankcijas kainos iš karto sumažėtų perpus, o infliacija smuktų. Dėl sankcijų Europos gyventojai labiau nuskurdo, tačiau Rusija nesuklupo ant kelių, ir karo pabaigos nematyti.

„Visa Europa laukia atsakymo iš Briuselio: kaip ilgai mes visa tai tęsime, nes jei taip tęsis toliau, visa Europa pateks į bėdą”, – teigė Vengrijos premjeras, kuris sakė, kad „atėjo laikas apie tai pasikalbėti su mūsų draugais amerikiečiais”. Dėl to Europoje daugėja piktų žmonių, ir Orbanas mano, kad vengrai yra vieni iš jų.

Briuselis niekada nepripažįsta, jog padarė klaidą, tęsė V.Orbanas, o ima kaltinti kitas valstybes pažeidus Europos vertybes, nors, pavyzdžiui, pačios sankcijos nebuvo įvestos demokratiškai, nes nebuvo konsultuojamasi su žmonėmis. Tačiau vyriausybė [Vengrijos] klausia žmonių nuomonės, todėl pradeda nacionalines konsultacijas šiuo klausimu.

Vyriausybė stengiasi apsaugoti šeimas ir įmones nuo energijos kainų sankcijų – dujų ir elektros energijos yra pakankamai, o naftos žiemai užteks. V. Orbanas teigė  dėl naftos sankcijų iškovojęs palengvinimą „čekams ir slovakams”, „deja, jie jam nepadėkojo”. Tačiau visi vis tiek turi naudoti mažiau dujų.

Kartu bus padidinta vietinė dujų gavyba ir pratęstas Pakso atominės elektrinės eksploatavimo laikas. Jis „paragino kairiuosius” paremti šią idėją ir atominės elektrinės plėtrą. V. Orbanas teigė, kad Vengrijos vyriausybė šioje srityje skiria didžiausias subsidijas Europoje, o elektros energijos kainos sumažintos, pavyzdžiui, net perpus mažiau nei pasaulyje. Šią paramą padengia papildomas [neplanuoto] pelno mokestis, be to, ją padeda teikti malkų programa, pagal kurią taikomos nuolaidos.

Jei ne iš ES, tai iš kitų šaltinių

Įmonėms padedama įgyvendinant gamyklų išsaugojimo programą ir teikiant paramą mažosioms įmonėms, taip pat vykdomos 9 400 mlrd. forintų vertės viešosios investicijos, kurios jau įgyvendinamos. Per ateinančius dešimt metų Vengrijos energetikos sistema bus modernizuota panaudojant daugiau kaip 10 000 mlrd. forintų ES paramos.

Jei šių pinigų negausime iš Briuselio, gausime jų iš kitų šaltinių, ir derybos su Europos Sąjunga bei kitais partneriais jau vyksta. Ir toliau bus remiamos šeimos siekiant demografinio proveržio. Galutinė 2023 m. biudžeto forma bus išdėstyta gruodžio pradžioje ir joje bus numatytos konkrečios priemonės. Taip pat bus tęsiamas Vengrijos ekonomikos modernizavimas ir spartinama universitetų plėtros programa.

Galiausiai, V. Orbanas pakartojo, kad, nepaisant besitęsiančių ginčų su Briuseliu, jis įsivaizduoja savo šalies ateitį Europos Sąjungoje, nes „mes esame Europos tauta”, tačiau jis tiki įvairiapusiška Europa, o daugelis Briuselyje norėtų matyti pilką, vienalytę Europą. Baigdamas jis pareiškė, kad vyriausybė artimiausiomis savaitėmis nustatys tvirtą tempą.

<…>

Viktoras Orbanas apie vienybę

Savo atsakyme į opozicijos kaltinimus V. Orbanas teigė, kad Vengrijos kairieji yra sankcijų ir karo pusėje, o „Mūsų tėvynė” – ne. Kalbėdamas apie balsavimą dėl sankcijų, jis pasakojo, kad mums buvo suteikta išimtis dėl naftos, tačiau iš anksto paskelbėme, kad vetuosime branduolinius produktus ir dujas. Mes balsavome už kitas sankcijas, kad nesugriautume Europos vienybės, o tai yra atsakinga politika. Kalbėdamas apie sisteminį mokesčių sumažinimą, jis sakė, kad to padaryti negalima, nes taip būtų subsidijuojama atsinaujinančiųjų energijos išteklių plėtra.

Pajamos, gautos iš PVM už energiją, naudojamos nuompinigių sumažinimui finansuoti. Užsienio bendrovėms nustatytas papildomas pelno mokestis, o parama romams bus teikiama ir toliau. Kalbėdamas apie Vengrijos energetinės nepriklausomybės kūrimą, kaip pavyzdį jis paminėjo dujų jungčių statybą ir dujų saugyklų išpirkimą. V. Orbanas sakė, kad jie dirba siekdami JAV ir Rusijos derybų, nes tik taip galima užbaigti karą.

Galiausiai jis pareiškė, kad Vengrijos opozicija yra finansuojama iš užsienio ir todėl tarnauja užsienio interesams, kaip matyti iš jų neseniai pasakytų kalbų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 184

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Tiek    -  2022-10-10, 08:23

    Puikus prezidentas.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Blaivaus    -  2022-10-10, 11:04

    proto zmogus! Deja,per daug bus priesu,kurie vistiek nugales…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....