infa.lt

Vokietijai kalbant apie vienybę – Lenkija reikalauja 1,3 trln eurų karo žalos atlyginimo

04 spalio
14:40 2022

Mateuszas Morawieckis

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock vizito Varšuvoje metu, siekė pademonstruoti tarpusavio darną ir kalbėjo apie vienybę. „Mes žinome: Šiomis dienomis Europa yra stipresnė, kai laikosi išvien”, – pareiškime dėl Rusijos karo Ukrainoje sakė A. Baerbock. Ji pridūrė, kad „kalbėsis su savo kolega iš Lenkijos apie tai, kaip kartu galime sustiprinti paramą Ukrainai”, rašo Euractiv.

Tačiau anksčiau tą pačią dieną Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau pasirašė diplomatinę notą Berlynui, kuria oficialiai pareiškė reikalavimą iš Vokietijos prisiteisti 1,3 trilijono eurų karo reparacijų – sumą, kurią valdančioji partija „Teisė ir teisingumas” (PiS) pirmą kartą pateikė rugsėjo viduryje.

Nuo pat atėjimo į valdžią 2015 m. PiS partija nuolatos tvirtino, kad Lenkija niekada negavo kompensacijos už Antrojo pasaulinio karo metais nacistinės Vokietijos įvykdytą okupaciją.

Nota „išreiškia Lenkijos užsienio reikalų ministro poziciją, kad partijos turėtų imtis neatidėliotinų veiksmų, kad galutinai ir veiksmingai […] išspręstų agresijos ir Vokietijos okupacijos padarinių klausimą”, – spaudos konferencijoje sakė Rau, kaip praneša EURACTIV.pl.

Jis pabrėžė, kad Vokietija turėtų dėti pastangas informuoti savo visuomenę apie pražūtingas karo pasekmes Lenkijai, ir pridūrė, kad notoje taip pat bus keliamas klausimas dėl pagrobtų meno kūrinių, archyvų ir bankų indėlių.

Apklausos rodo, kad vyriausybės prašymas atlyginti žalą sulaukia lenkų palaikymo: 52,1 proc. apklaustųjų mano, kad Varšuvos reikalavimai yra pagrįsti.

Anksčiau, 1953 m., tuometinė komunistinė Lenkijos vyriausybė atsisakė visų pretenzijų į karo reparacijas, tačiau PiS teigia, kad šis susitarimas negalioja, nes buvo pasirašytas spaudžiant tuo metu Lenkiją kontroliavusiai Sovietų Sąjungai.

Nors A.Baerbock tik pirmadienį dalyvavo Vokietijos susivienijimo metinių iškilmėse, antradienio rytą ji turėtų susitikti deryboms su Rau. Šiose derybose bus aptarti „visi aktualūs Vokietijos ir Lenkijos santykių klausimai”, Vokietijos visuomeninei televizijai sakė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„O diplomatinė nota tikriausiai bus vienas svarbiausių”, – pridūrė jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 139

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. O jei    -  2022-10-04, 16:13

    vokieciai pareikalaus grazinti iki karo ju buvusias Lenkijos sritis!? Gal tada Radekas Sikorskis padekos Vokietijai,kaip padekojo JAV uz dujotiekiu susprogdinima!?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...