infa.lt

Europos ūkiai dėl kylančių elektros kainų pradėjo mažinti daržovių ir žalumynų auginimo apimtis

12 rugsėjo
06:20 2022

Dėl smarkiai išaugusių elektros energijos kainų Europoje, kurias sukėlė karas Ukrainoje ir sankcijos Rusijai ir dar labiau padidino labai karšta ir sausa vasara, Europos šviežių daržovių ir žalumynų augintojai priversti riboti savo veiklą ir atsisakyti šiltnamių kultūrų auginimo, praneša „Financial Times”. Todėl jau šią žiemą europiečiams gali labai pritrūkti žaliųjų salotų, pomidorų ir agurkų.

Prieš dabartinę energetikos krizę vienas termas (apie 30 kWh) gamtinių dujų JK salotų ir daržovių augintojams kainavo 0,50 svaro sterlingų. Tačiau dabar dujų kaina padidėjo iki 3,75 svarų sterlingų už termą, o žiemą turėtų kainuoti iki 5 svarų sterlingų.

Kaip FT sakė „Valley Grown Salads UK” bendrasavininkis Jimmy Russo, jis mano, kad tokioje situacijoje 75-80 proc. ūkininkų kitais metais nesodins salotų.

Be to, Europoje didėja trąšų, pašarų, šaldytuvų ir transporto išlaidos, todėl ūkininkams pabrangsta bet kokių augalų sėja ir auginimas. Kai kurie nusprendžia pereiti prie augalų, kuriems nereikia daug elektros energijos, pavyzdžiui, saldžiųjų paprikų.

Nyderlanduose, kurie pasaulinei rinkai tiekia beveik penktadalį visų pomidorų, daugelis šiltnamių šiuo metu yra uždaromi, nes jų savininkai negali sumokėti sąskaitų už energiją. Didžiausia Švedijos ir Danijos pomidorų tiekėja „Alfred Pedersen & Sons” šią žiemą taip pat nedirbs.

Bendrovė turi 350 000 kvadratinių metrų šiltnamių ir kasmet prekybos centrams tiekia 20 000 tonų daržovių, iš kurių maždaug ketvirtadalis žiemą auginamos šiltnamiuose. Pasak bendrovės vyriausiojo veiklos vadovo Torbeno Rollo, pietų tiekėjai – Ispanija ir Marokas – negalės kompensuoti pomidorų trūkumo Europoje.

Šalys, kurios įpratusios apsieiti be šiltnamių, turi savų problemų. Prie aukštų energijos kainų prisidėjo ir labai karštos bei sausos vasaros išlaidos, todėl, tyrimų bendrovės „Centro Studi Divulga” duomenimis, maždaug trečdalis Italijos ūkininkų šiuo metu dirba nuostolingai. Vietos ūkininkų teigimu, jų sąskaitos už energiją išaugo tris kartus, o trąšų kainos padidėjo keturis kartus.

Kol ES valdžios institucijos diskutuoja dėl vartotojams tiekiamos elektros energijos didžiausios kainos viršutinės ribos nustatymo (panaši priemonė nuo spalio 1 d. įvedama Jungtinėje Karalystėje), kai kurie ūkininkai jau rado sau išeitį, parduodami anksčiau, pagal vienerių ir dvejų metų sutartis, pirktą elektros energiją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 157

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....