infa.lt

Rugsėjo 7 d. ES aptars rusiškų dujų kainų viršutinės ribos įvedimą

05 rugsėjo
18:11 2022

Rugsėjo 7 d. Europos Sąjungos ministrai aptars galimybę nustatyti dujų iš Rusijos kainų ribas, praneša „Bloomberg” agentūra, remdamasi vidaus dokumentais. Juose siūloma nustatyti tokią dujų kainos viršutinę ribą, kad Rusija atsidurtų blogesnėje padėtyje, jei nuspręstų nutraukti dujų tiekimą į Europą.

„Atsižvelgiant į tai, kad praėjusį dešimtmetį Rusijos dujų kainos svyravo nuo 5 iki 35 eurų už MWh, bet kokia kaina, viršijanti šį lygį, viršytų Rusijos ribines gamybos sąnaudas”, – teigiama dokumente. Rugsėjo 5 d. dujų kaina Europos biržoje šoktelėjo 30 proc. – iki beveik 2900 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų, arba 242,7 euro už 1 MWh. Kainos kyla atsižvelgiant į „Gazprom” sprendimą sustabdyti tiekimą per „Nord Stream”.

Dokumente teigiama, kad ES taip pat svarsto dar vieną apribojimų galimybę – administracinį kainų nustatymą ekstremalių situacijų metu šalyse, kuriose sutriko tiekimas. Vokietijos valdžios institucijos jau anksčiau yra įvedusios nepaprastąją padėtį dėl dujų tiekimo sutrikimų.

Rugsėjo 9 d. Čekija numatė surengti skubų ES energetikos ministrų susitikimą, kuriame bus sprendžiami didėjančių dujų kainų klausimai. Rugsėjo 3 d. Čekijoje įvyko antivyriausybinis mitingas, kurio dalyviai reikalavo neutralumo Ukrainos padėties atžvilgiu ir tiesioginių sutarčių su dujų tiekėjais, įskaitant Rusiją, mažomis kainomis.

Ekspertai mano, kad 2022 m. Rusijos pajamos iš dujų tiekimo į Europą gali pasiekti rekordinę 100 mlrd. dolerių sumą. Europos Sąjunga nuo kovo mėnesio svarsto galimybę apriboti Rusijos pajamas iš dujų eksporto į Europą. Italija pasiūlė nustatyti didžiausią dujų iš Rusijos kainą – 90 eurų už 1 MWh.

Be to, G7 šalys pritarė galimybei nustatyti viršutinę Rusijos naftos kainos ribą. Dabar ši riba svarstoma. Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen teigė esanti pasirengusi įvesti panašius apribojimus.

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Rusija paprasčiausiai nutrauks dujų tiekimą Europai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 168

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Cia    -  2022-09-05, 18:20

    zmogai siekia irodyti,kad egzistuoja „laisva rinka”.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Myndė    -  2022-09-05, 20:35

    Tai kad Rusija jau įvedė grindis – lygiai 0 kubų. Kam dar tos lubos?
    Net nesitiki, kad gali būti iki tiek debilai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kalkuliatorius intelekto neturi....

JAV

Poreikis metams virš 770 tonų, o per šiuos metus pasigamins iki tonos. Kiek reikės metų...

Pagaliau baigiasi Nigerio okupacija....

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...