infa.lt

Lenkija gynybai planuoja skirti 5 proc. BVP

18 liepos
14:40 2022
Jaroslavas Kaczynskis

REUTERS

Lenkija netrukus gynybai skirs 3 % BVP, o galutinis tikslas – 5 %, pareiškė valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas” lyderis Jaroslavas Kaczyńskis.

Lenkija gynybai skiria 2,4 % savo bendrojo vidaus produkto, o tai reiškia, kad Lenkija jau įvykdė 2024 m. NATO tikslą, dėl kurio buvo susitarta prieš aštuonerius metus Niuporto aukščiausiojo lygio susitikime.

Lenkija ketina toliau didinti išlaidas gynybai, „kad Rusija mūsų nepultų”, – sakė J. Kaczyńskis per partijos mitingą Plocko mieste centrinėje Lenkijoje. „Mums reikia stiprios kariuomenės atgrasymui”, – pridūrė jis.

Pagal naująjį krašto apsaugos įstatymą Lenkija kitais metais turi pasiekti 3 proc. gynybos išlaidų ribą. Jei kitos sąjungininkės taip pat nepadidins savo išlaidų gynybai, pasiekusi 5 proc. lygį šalis taptų pagrindine NATO išlaidautoja karo reikmėms – šią vietą dabar užima JAV, kurios, NATO skaičiavimais, kariuomenei išleidžia beveik 3,5 proc. savo BVP.

J. Kaczyńskis nepateikė išsamios informacijos apie tai, kada Lenkija galėtų pasiekti 5 % gynybos išlaidų tikslą.

Ženkliai padidinus išlaidas gynybai, Rusija nuspręstų, kad puolimas prieš Lenkiją būtų neprotingas ir pasmerktas nesėkmei, mano J. Kaczyńskis. „Iš čia ir mūsų didieji ginklavimosi planai”, – sakė jis.

Karas Ukrainoje parodė, kad buvo naivu manyti, jog Rusija nepradės kontratakos. „Todėl būtina labai rimtai žiūrėti į Europos saugumą”, – pabrėžė PiS lyderis.

Praėjusį mėnesį parlamentinė gynybos komisija teigiamai įvertino naująjį Karinės paramos fondo finansinį planą, kuris sudaro 20 500 000 000 zlotų (apie 4 283 953 000 eurų).

Pajamos į fondą bus gaunamos iš karinės paramos kitoms šalims, poligonų nuomos, karinių paslaugų, įsipareigojimų ir kitų šaltinių, informavo Lenkijos gynybos ministerija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 135

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...