infa.lt

G.Nausėda įspėja, kad NATO turi „akivaizdžiai” pasipriešinti Rusijos atakos grėsmei per Baltarusiją

28 birželio
14:12 2022
Gitanas Nausėda

lrp.lt nuotr

NATO reikia labiau „matomo” buvimo Baltijos šalyse, kad atremtų Rusijos keliamą grėsmę iš Baltarusijos, penktadienį perspėjo Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda savo interviu Politico leidiniui.

Rusijos invazija į Ukrainą paskatino transatlantinio karinio aljanso diskusijas apie tai, kaip geriausiai ginti rytines jo nares, o šiandien Madride susirinkę lyderiai turėtų pasirašyti naujus planus.

Prieš viršūnių susitikimą G. Nausėda sakė „POLITICO”, kad „labai dideli esminiai pokyčiai” kaimyninėje Baltarusijoje daro Lietuvą labiau pažeidžiamą greitam Rusijos puolimui ir reikalauja keisti regiono saugumo priemones.

Anksčiau, pasak G. Nausėdos, NATO strategija rėmėsi pastiprinimais. Santykinai nedidelės pajėgos buvo dislokuotos rytiniame aljanso pakraštyje, tikintis, kad užpuolimo atveju sąjungininkai ateis į pagalbą regionui. Tačiau naujoji realybė, pasak Lietuvos vadovo, „nepalieka mums laiko reaguoti”, nes Rusijos kariai „gali būti lengvai dislokuoti labai arti mūsų sienos” ir „nebus laiko pastiprinimui”, sakė jis.

Dabar Baltijos šalių politikai prašo daugiau karių, ginklų ir oro gynybos.

Vokietija, kuri jau vadovauja NATO kovinei grupei Lietuvoje, neseniai paskelbė, kad padidins savo indėlį į šalies gynybą. Į planą įtraukti kariai, kurie būtų priskirti Lietuvos saugumui užtikrinti, tačiau realiai vis dar būtų dislokuoti Vokietijoje.

Tikimasi, kad šis modelis bus pakartotas ir kai kuriose kitose šalyse. NATO pareigūnai ir diplomatai derasi dėl kompromiso, pagal kurį kai kurios sąjungininkės sustiprins savo buvimą rytiniame flange – be kita ko, dislokuodamos ten daugiau ginklų ir skirdamos karių, galinčių ginti regioną, – tačiau neįsipareigodamos kurti ilgalaikių, didelio masto nuolatinių bazių.

Pasak Lietuvos prezidento, „svarbiausia” Baltijos šalims yra „turėti labai aiškius sąjungininkų patikinimus” dėl „matomesnio priešakinio buvimo čia, Baltijos šalyse”.

Ir, nors sprendimų priėmėjai regione siekia, kad regione būtų dislokuota daugiau karių – ir jų nuolatinio buvimo, prezidentas pripažino, kad yra daug logistinių kliūčių.

Nuolatinis NATO pajėgų dislokavimas Lietuvoje „būtų mūsų prioritetas, bet tai priklauso ir nuo mūsų galimybių, įsisavinti tuos pajėgumus”, – sakė jis, paminėdamas tinkamos infrastruktūros, apgyvendinimo ir mokymo bazių poreikį (trūkumą – infa.lt).

„Norėtume pasiekti maksimumą: pirmiausia padidinti savo pajėgumus, kad galėtume priimti daugiau. Ir, žinoma, esame labai suinteresuoti, kad tie kariai būtų dislokuoti nuolat”, – sakė jis. „Norėtume” ir „galime”. Tarp šių dviejų sąvokų – milžiniška praraja.

Praėjusią savaitę Estijos premjerė Kaja Kallas savo interviu pranešė, jog pagal dabar egzistuojančius NATO gynybinius planus – Baltijos šalių gynyba nenumatyta. Ji pridūrė, kad praėjus 180 dienų nuo puolimo (okupacijos) – NATO ateis išvaduoti Plačiau apie tai… 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 232

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Myndė    -  2022-06-28, 15:52

    Ne NATO (jankiai) daro tai, ko reikia Nausėdai, o priešingai. O kadangi NATO (jankiams) trūks plyš reikia įvilioti Rusiją į dar vieną konfliktą, jų pajėgų greičiau jau sumažės, nei padaugės.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-06-28, 16:39

    Lietuvos vienintelis skydas – NATO. Šaunuolis mūsų gerb. Prezidentas, kuris įžvalgus ir ryžtingas. Ne veltui jį stengiasi menkinti tik tautos priešai ir lyt-psichiškai iškrypusieji…

    Atsakyti į šį komentarą
    • Kad butent    -  2022-06-28, 19:55

      jusu minetieji jusu kolegos ji ir tedievina…

      Atsakyti į šį komentarą
      • Vygandas    -  2022-06-29, 06:17

        „Kad būtent” – tik tokiems brokuotiems Dievo sutvėrimams be nuovokos ir RODOSI, jog tik tautos priešai ir iškrypusieji gerbia Prezidentą. Viskas atvirkščiai. Myndės net NATO vadina jankiais, tai akivaizdu kgb anūkai…

        Atsakyti į šį komentarą
  3. Besiekiant    -  2022-06-28, 20:04

    tapti karvedziu,nederetu tapti jo arkliu! Panasu,kad musu lyderiui svetima senoves Romos ismintis…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...