infa.lt

Vaikas galės pateikti skundą JT Vaiko teisių komitetui prieš valstybę dėl vaiko teisių pažeidimų

27 birželio
14:46 2022

Vaikai prie fontano

Seimas po svarstymo pritarė siūlymui ratifikuoti protokolą, kuriuo būtų suteikiama teisė vaikams ar jų atstovams pateikti skundą Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetui prieš valstybę dėl vaiko teisių pažeidimų.

Už Įstatymo „Dėl Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencijos fakultatyvaus protokolo dėl pranešimų procedūros ratifikavimo“ projektą Nr. XIVP-1738(2) ir lydimuosius teisės aktus po svarstymo vieningai balsavo 118 balsavime dalyvavusių Seimo narių.

2011 metais Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė trečiąjį fakultatyvų protokolą dėl pranešimų procedūros.

2014 metais įsigaliojęs protokolas įtvirtina skundo dėl vaiko teisių pažeidimo procedūrą, kuria suteikiama teisė vaikams ar jų atstovams, ar kitai valstybei pateikti skundą Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetui prieš valstybę dėl konkrečių vaiko teisių pažeidimų pagal konvenciją ir jos pirmuosius du fakultatyvius protokolus, jeigu nepavyko apginti pažeistų teisių nacionaliniuose teismuose.

Lietuvos Respublika fakultatyvų protokolą pasirašė 2015 metais ir 2016 metais prisiimdama rekomendacijas, gautas iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos visuotinės periodinės peržiūros, įsipareigojo ratifikuoti šį protokolą.

Lydimuoju Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektu Nr. XIVP-1698(2) siūloma ratifikuoti protokolą. Taip pat numatoma įtvirtinti vaiko ir asmens, veikiančio jo vardu, teisę kreiptis į komitetą dėl vaiko teisių, įtvirtintų konvencijoje ir fakultatyviuose protokoluose.

Protokolo ratifikavimas sudarys galimybę net ir suaugus kreiptis dėl padarytos turtinės ir neturtinės žalos.

Lydimuoju Žalos, atsiradusios dėl valdžios institucijų neteisėtų veiksmų, atlyginimo ir atstovavimo valstybei ir Lietuvos Respublikos Vyriausybei, įstatymo atlyginimo pataisų projektu Nr. XIVP-1699(2), siekiama užtikrinti veiksmingą tarptautinių įsipareigojimų įgyvendinimą jau ratifikavus protokolą, numatant, kad JT komitetuose, nagrinėjant bylas prieš Lietuvos Respubliką, valstybei atstovautų Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Taip pat įtvirtinti galimybę Jungtinių Tautų komitetų nagrinėjamose bylose sudaryti taikius susitarimus, patikslinant ne teismo tvarka išmokamas kompensacijas su mokėjimo tvarka ir padidinant mokėjimo turtinės ir neturtinės žalos dydžius.

infa.lt replika:

Vaiko teisės ir narkotikų dekriminalizavimas – šiandien Seime, vėl neeiliniame posėdyje svarstomas šis klausimas, apie ką savo socialinio tinklo paskyroje pranešė Agnė Širinskienė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-06-27, 18:57

    Kaip kitaip išauginsi išsigimėlius? Todėl VAIKAI gins savo teises pasirinkti lyti, sugulovą, narkotikus…
    Tėvai, dorai auklėjantys vaikus, turės būti izoliuojami, kad negadintų savo vaikų…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....