infa.lt

A.Armonaitė su vakcinas gaminančios kompanijos „Moderna“ įkūrėju aptars investicijų Lietuvoje klausimus

03 gegužės
10:40 2022

Ekonomikos ministerijos pranešimas:

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šią savaitę lankosi Bostone, kur su potencialiais JAV investuotojais aptars verslo ir investicijų pritraukimo sąlygas, pristatys Lietuvos inovacijų ekosistemą bei gyvybės mokslo pasiekimus. Ministrė susitiks su pasaulinio bioproduktų kompetencijų centro „Thermo Fisher Scientific“ ir  biotechnologijų įmonės „Moderna“ sukūrusios vakciną nuo COVID-19 viruso, vadovais.

Ministrė pasveikins naująjį Lietuvos garbės konsulą Masačiusetso valstijoje Teodorą Forcht Dagi ir lietuviško kapitalo biotechnologijų bendrovę „Northway Biotech“ pradedant veiklą JAV.

„Masačiusetsas yra puikus pavyzdys, kaip galima įdarbinti inovacijas ir sukurti grįžtamąją naudą kiekvienam piliečiui. Džiaugiuosi, kad ,,Modernos“ įkūrėjui, kitiems biotechnologijų sektoriaus lyderiams galėsiu pristatyti Lietuvą kaip potencialų partnerį. Jau iki šiol į Lietuvą esame pritraukę beveik pusė milijardų investicijų, šių investicijų dėka mūsų šalyje kuriama daugiau nei 2 tūkstančiai gerai apmokamų darbo vietų“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė.

JAV yra prioritetinė Lietuvos biotechnologijų ir farmacijos rinka, o Lietuvos biotechnologijų sektorius yra sparčiai augantis ir prioritetinis Lietuvos ekonomikos sektorius. Šis sektorius sukuria apie 2,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) – tai kelis kartus daugiau nei ES vidurkis, o strateginis tikslas – iki 2030 m. pasiekti 5 proc. šio sektoriaus indėlį į BVP.

Lietuvai taip pat svarbu išnaudoti turimą konkurencinį pranašumą mokslinių lazerių srityje. Eksporto potencialą JAV turi Lietuvos įmonės, veikiančios medicinos prietaisų gamybos, diagnostikos ir optoelektronikos srityse

2010 m. Masačiusetse įkurta biotechnologijų bendrovė „Moderna“, sukūrusi „Spikevax“ vakciną nuo COVID-19, šiuo metu vykdo 44 tyrimų programas, iš kurių 26 jau yra klinikinių tyrimų stadijoje. Bendrovėje dirba 2700 žmonių, jos pajamos 2021 metais siekė 18,5 mlrd. JAV dolerių. Lietuvą domina „Modernos“ tyrimų ir plėtros strategija Europoje tiek trumpuoju laikotarpiu, tiek ilgalaikėje perspektyvoje.

Pasaulinis genetikos mokslų, farmacijos ir biotechnologijos lyderis „Thermo Fisher Scientific“, kuriame darbuojasi apie 65 tūkstančius darbuotojų, į Lietuvą įžengė 2010 m., kai įsigijo Lietuvos tarptautinį holdingą „Fermentas International“. Kompanijos padalinys Vilniuje – UAB „Thermo Fisher Scientific Baltics“ kuria, gamina ir pasaulio rinkose platina produktus gyvybės mokslų tyrimams ir diagnostikai. Produktai yra plačiai naudojami visame pasaulyje tiriant genų sandarą, raišką ir įvairovę, kuriant naujus ligų diagnostikos metodus.

Ministrė vertina tai, kad Lietuva ne tik pritraukia JAV investicijų, bet mūsų šalies įmonės, stiprindamos konkurencingumą pasauliniu mastu, pačios investuoja Jungtinėse Valstijose. Lietuviško kapitalo įmonė „Northway Biotech“, besispecializuojanti biofarmacinių preparatų kūrimo ir gamybos srityje, investavo per 40 mln. JAV dolerių į naujus mokslinių tyrimų ir gamybos pajėgumus Bostone.

A.Armonaitė kviečia Bostono įmones dalyvauti 15-ajame Europos industrinės biotechnologijos ir bioekonomikos forume EFIB, vyksiantį spalio mėnesį Vilniuje. Taip pat Masačiusetso valstijos įmones kviečiamos dalyvauti gyvybės mokslų konferencijoje „Life Science Baltic 2023“, kuri vyks Vilniuje 2023 m. rugsėjo mėnesį.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Taegu geriau    -  2022-05-03, 11:34

    investuoja i Ukraina! Ten,Baideno jaunesniojo laboratorijoms,labai truksta investiciju.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jakylas    -  2022-05-03, 13:45

    Petys už investiciją.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......