infa.lt

Graikija tvirtina, kad sumokės už rusiškas dujas nepažeisdama sankcijų

01 gegužės
06:30 2022

Dujinė viryklė

Graikijos energetikos ministras Kostas Skrekas pareiškė, kad šalis vis tiek mokės už dujas iš Rusijos energetikos milžinės „Gazprom”, tačiau teigė, kad šalis tai darys nepažeisdama Rusijai taikomų sankcijų, rašo Breitbart.

Ministras K. Skrekas pareiškė, kad už balandžio mėn. dujas, už kurias mokės komunalinių paslaugų įmonė DEPA, bus sumokėta laiku, gegužės 25 d., tačiau atsisakė atskleisti, kokia valiuta bus mokama už dujas.

„Mokėsime taip, kad nepažeistume sankcijų ir užtikrintume mūsų šalies energetinį saugumą”, – sakė A. Skrekas ir pridūrė: „Gazprom” pasiūlė mokėjimo būdą. Tai turi teisinių, finansinių ir politinių aspektų. Mes vertiname visus šiuos aspektus”, – cituoja leidinys „Ekathimerini”.

Šis žingsnis žengtas po to, kai „Gazprom” nutraukė tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai, abiems šalims nesilaikius reikalavimo mokėti už dujas Rusijos rubliais – tokį reikalavimą, reaguodamas į Vakarų sankcijas, kovo mėn. nustatė Putinas.

Graikija yra priklausoma nuo Rusijos energetikos importo, kuris siekia apie 30 proc. dujų, ir yra sudariusi sutartį su „Gazprom” mažiausiai iki 2026 m.

Gazprom”, kurio bankui SWIFT sistemos sankcijos nebuvo taikomos, priima iš šalių eurus ir dolerius, o tada konvertuoja valiutas į rublius ir perveda rublius į atskirą pirkėjui priklausančią sąskaitą, iš kurios jis atlieka mokėjimą pačiam „Gazprom”.

Graikija taip pat pažadėjo padėti kaimyninei Bulgarijai po to, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą šiai šaliai: ministras pirmininkas Kyriakos Mitsotakis pareiškė, kad Graikija aktyviai padės šiai šaliai, o kitas Graikijos pareigūnas teigė, kad jau imtasi veiksmų aprūpinti Bulgariją suskystintomis gamtinėmis dujomis.

Vokietija, kuri yra didžiausia rusiškų dujų importuotoja, nesiryžo pritarti kitų Europos valstybių raginimams įvesti rusiškų dujų embargą, o ketvirtadienį Vokietijos energetikos įmonė „Uniper” pareiškė, kad už rusiškas dujas mokės pagal „Gazprom” sistemą.

„Manome, kad sankcijų įstatymą ir Rusijos dekretą atitinkantis mokėjimo konvertavimas yra įmanomas”, – BBC sakė bendrovės atstovas spaudai ir pridūrė: „Mūsų bendrovei ir visai Vokietijai artimiausiu metu neįmanoma apsieiti be rusiškų dujų; tai turėtų dramatiškų pasekmių mūsų ekonomikai.”.

Į viešas ES deklaracijas apie rusiškų dujų atsisakymą piktai sureagavo Rusijos Dūmos pirmininkas Voačeslavas Volodinas, pareiškęs šeštadienį žurnalistams, jog „ES pripratusi gyventi, kai Rusija turi ją šildyti. O mums (Rusijai)ciniškai pareiškiama: „Po septynerių metų atsisakysime rusiškų dujų”. Turime teisę atsakyti: „O kodėl turėtume tiek laukti? – pareiškė Volodinas, apie ką rašo Rusijos agentūra TASS.

Po karinės invazijos į Ukrainą, ES ir Vakarų šalys pritaikė Rusijai penkis sankcijų paketus, kurie, tačiau, neapribojo pastarosios naftos ir dujų eksporto – didelio pajamų srauto, kuris leidžia Rusijai išsilaikyti karo sąlygomis. Šiuo metu rengiamas šeštasis sankcijų paketas, kuriuo žadama imtis Rusijos energetinių resursų klausimo, tačiau apžvalgininkai abejoja šia galimybe, nes dėl didelės kai kurių šalių priklausomybės nuo Rusijos energetinių resursų nėra bendro sutarimo ES viduje.

Ar dalyvausite "Didžiajame Šeimos Gynimo Marše 2022" gegužės 15 d?


  • Taip, būtinai (62%, 150 balsavo)
  • Dar nežinau, galbūt (24%, 59 balsavo)
  • Ne, nepalaikau (14%, 34 balsavo)

Viso balsavo: 243
Pradėta - 2022-05-01 @ 08:59
Pabaiga - 2022-05-14 @ 08:59

Leidžiama ... Leidžiama ...

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 118

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...