infa.lt

Lenkijos premjeras: mes neturime jachtų, bet turime rusų nekilnojamojo turto ir aktyvų

23 kovo
08:14 2022

Mateušas Moravieckis

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sakė, kad Lenkijos valdžia ketina susitikti su opozicija, nes, kaip parodė naujausia praktika, su ja galima dirbti kartu.

„Susitikime norime kelti klausimą, kaip Lenkija sugeba vykdyti mūsų šalyje esančio Rusijos turto įšaldymo ir konfiskavimo procesą. Čia turime daug tokio turto “, – sakė jis Wprost leidiniui.

„Viena vertus, turime konstitucinius apribojimus tokiems veiksmams, susijusiems su nuosavybės teisėmis, bet, kita vertus, vis daugiau lenkų nesugeba suprasti: jei italai konfiskavo Rusijos oligarchų jachtas, tai kodėl mes negalime atlikti tokių veiksmų mūsų šalyje.

Norime tai padaryti per Seimą ir priėjome išvados, kad opozicija turėtų dalyvauti šiame procese“, – aiškino jis.

Kartu Lenkijos vyriausybės vadovas pripažino: nors Rusijos oligarchų jachtų Lenkijoje tikrai nėra, yra tam tikras nekilnojamasis ir finansinis turtas, tai yra įmonių akcijos, kurias būtina konfiskuoti.

Interviu leidiniui jis patvirtino, kad Donaldą Tuską pavadino partijos „Nord Stream 2“ vadovu, nes jo vadovaujama Europos liaudies partija jau daugelį metų pasisakė už šio dujotiekio – „pagrindinio instrumento“ Putino karinei mašinai finansuoti, statybą“.

„Rusija jau skaičiavo „Nord Stream 2“ pelną, kaip ir „Nord Stream 1“ atveju. Kas šiandien yra Europos liaudies partijos vadovas? Donaldas Tuskas. Negirdėjau, kad jis atsisakytų Europos liaudies partijos linijos…

Todėl kartoju, kad Europos liaudies partija man yra „Nord Stream 2“, bet tikiuosi, kad Vokietijos visuomenėje artėja moralinė revoliucija. Taip pat matau pokyčių elementą Europos elito tarpe, bet bijau, kad tai gali trukti neilgai“, –  sakė jis.

„Todėl raginu Vokietijos, Prancūzijos ir Beniliukso šalių elitą atidėti į šalį skaičiuotuvus ir įsijungti sąžinę. Nes, jei atsižvelgsime tik į dujų ir naftos kainą, tai mes prekiaujame Ukrainos vaikų, moterų ir karių krauju. Mes neturėtume to daryti.

Noriu, kad po kurio laiko mes visi galėtume pažvelgti į veidrodį ir pasakyti, kad pasielgėme teisingai“, – teigė Lenkijos premjeras.

Anot jo, Lenkija, be JAV, buvo vienintelė šalis Europoje, kuri taip garsiai skelbė: „Atsipeikėkite! Pabuskite iš geopolitinės svajonės! Pasiruoškite tam, kas gali nutikti!

„Manau, kad po 10–12 metų kiekvienas užduos sau klausimą: ką jis veikė, kai vyko karas Ukrainoje?

Ar jis sėdėjo savo kabinete prie kompiuterio ir skaičiavo, kaip kylančios naftos kainos paveiks partijos reitingus ir visuomenės nuomonę, ar buvo Kijeve šalia prezidento Zelenskio? – uždavė retorinį klausimą Morawieckis.

Interviu jis palaikė Jaroslavo Kaczynskio iškeltą idėją sukurti NATO taikos palaikymo misiją Ukrainoje.

„Tarptautinėje arenoje turime išsikelti sau ambicingus tikslus ir aukštai iškelti kartelę… Į šį klausimą atkreipsime viso Šiaurės Atlanto Aljanso dėmesį kitame NATO viršūnių susitikime.

Manau, kad, kaip ir gyvenime, bet kokį pasiūlymą turėtų svarstyti skirtingi partneriai… prie karo priartina pasyvumas, o ne ryžtingi veiksmai vardan taikos…“, – reziumavo jis.

 

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 136

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-03-23, 12:31

    Štai Lenkija turi šaunų premjerą, kuris agituoja mąstančiuosius, bet dar snūduriuojančius, pradėti ryžtingai veikti. Kitaip, karas tęsis ES valstybėse, galimai pradėjus nuo Lietuvos…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....