infa.lt

Kinija ir Rusija kelia precendento neturinčią strateginę grėsmę JAV: buvusi Trumpo patarėja

02 kovo
06:50 2022

Xinhua

Dėl naujos Rusijos ir Kinijos partnerystės JAV susiduria su didžiausia strategine grėsme istorijoje, perspėjo KT McFarland, buvusi D. Trumpo administracijos patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotoja, rašo Epoch Times

„Strateginė grėsmė kyla iš Kinijos“, – sakė McFarland. „Didžiausia strateginė grėsmė yra Kinija kartu su Rusija; kai Kinijos technologijos, kiniški pinigai, kinų negailestingumas – žinote, karių-vilkų diplomatija – susieta su Rusijos gamtos ištekliais ir Rusijos kariniais pajėgumais, tai tikrai grėsmingas JAV priešas.

Rusija ir Kinija dabar gali pasigirti partneryste „be ribų“ po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vasario 4 d. susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu. Beprecedentė partnerystė buvo paskelbta bendrame 5000 žodžių pareiškime, kai abi besiribojančios šalys taip pat pareiškė, kad neturi būti „jokių uždraustų“ bendradarbiavimo sričių.

Tame pareiškime Kinija palaikė Rusijos pusę ir pasmerkė NATO plėtrą, o Rusija palaikė Kinijos poziciją Taivano atžvilgiu, pavadindama šią salą „neatsiejama Kinijos dalimi“.

Tuo pačiu, vasario 4 d. Rusijos valstybinė energetikos bendrovė „Gazprom“ pasirašė 30 metų sutartį su valstybine Kinijos nacionaline naftos korporacija (CNPC).

Pagal susitarimą Rusija siųs Kinijai gamtines dujas nauju dujotiekiu, jungiančiu Rusijos Tolimuosius Rytus su šiaurės rytų Kinija.

Pasak McFarland, ilgas pareiškimas kartu su Kinijos neseniai priimtu sprendimu susilaikyti nuo balsavimo dėl JT Saugumo Tarybos rezoliucijos, reikalaujančios, kad Maskva sustabdytų puolimą prieš Ukrainą, parodė, kad Putinas ir Xi „sutaria“.

Kai Xi nusprendė imtis veiksmų prieš Taivaną, ji pareiškė, jog yra visiškai tikra, kad Putinas atsakys, pakartodamas Kinijos politinę poziciją savarankiškai valdomos salos atžvilgiu.

Kinijos režimas ne kartą atsisakė pasmerkti Maskvos karinę agresiją prieš Ukrainą ir taip pat prieštaravo Rusijos atakos įvardinimui invazija.

Vasario 28 dieną Kinija vėl stojo į Rusijos pusę, kai abi šalys balsavo prieš JT Žmogaus teisių tarybos sprendimą surengti skubias diskusijas dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Praėjusių metų spalį Xi pažadėjo, kad Taivano „sujungimas“ su Kinija „neabejotinai bus įgyvendintas“.

Taivanas, de facto nepriklausomas subjektas, paskelbė, kad įves sankcijas Rusijai. Kovo 1 d. Taivano premjeras Su Tseng-chang pareiškė, kad Taivanas prisijungs prie Jungtinių Valstijų ir kitų veiksmų blokuoti tam tikrus Rusijos bankus SWIFT tarptautinių mokėjimų sistemoje.

„Jei Kinija kontroliuoja Taivaną, tai ne tik suteikia Kinijai strateginę karinę poziciją Pietų Kinijos jūroje ir visą prekybą, kuri vyksta per svarbiausią pasaulio jūrų prekybos kelią Pietų Kinijos jūroje, bet ir suteikia Kinijai galimybę kontroliuoti Taivano mikroprocesorių industriją“, – sakė McFarlandas.

Taivano mikroprocesorių pramonė gamina kai kuriuos pažangiausius pasaulyje puslaidininkius, kurie yra maži lustai, kurie valdo viską – išmaniuosius telefonus, kompiuterius, naikintuvų iki raketų sistemas. Saloje yra didžiausia pasaulyje lustų gamintoja TSMC.

Kitaip tariant, McFarland teigė, kad JAV susidurs su tiekimo grandinės krize, jei Kinija perimtų Taivano gamyklas, gaminančias šias mikroschemas.

Komunistinio režimo ambicijos neapsiriboja Taivano perėmimu.

„Kinija nenori būti vien tik svarbiausia šalimi pasaulyje ir pasauline pokario laikotarpio pasaulio tvarka“, – sakė ji. „Ji nori sugriauti tą tarptautinę tvarką ir atkurti tvarką, kurioje Kinija, kaip senais gerais laikais prieš tūkstančius metų, sėdėjo Pekine, o visos vasalinės tautos ėjo ir aukojo duoklę, garbindamos imperatorių.

„Kinijos planas  – susirinkti mus visus po vieną – atsiimti Taivaną, o gal ir Vietnamą, o tada apsisukti ir atsiimti Australiją“, – pridūrė ji.

McFarland papildė, kad dabartinė Kinijos režimo partnerystė su Rusija nebus ilga.

„Galų gale, kinai taip pat nusiteiks prieš rusus, kai tik gaus iš rusų tai, ko nori“, – daro išvadą ji.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 435

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2022-03-02, 11:27

    Kinija jau buvo didžiausia grėsmė JAV ir ES, o dabar, akivaizdu, dar bus pajungta ir Rusija…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...