infa.lt

Nulinio PVM šildymui tarifas suduotų didelį politinį smūgį I. Šimonytei. Greičiausiai todėl jo buvo atsisakyta

18 vasario
17:04 2022
Gandras su radiatoriumi

infa.lt montažas

Eugenijus Sabutis, Seimo narys (socialdemokratas)

Šviesos spindulėlis tunelio gale. Taip galėjau pavadinti Vyriausybės priimtą politinį sprendimą pasekti kai kurių Europos Sąjungos (ES) narių pavyzdžiu ir pagaliau ryžtis pritaikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centriniam šildymui.

Šis sprendimas galėjo iškart sumažinti vartotojų sąskaitas ir iš dalies amortizuoti infliacijos sukeltą kainų bumą Lietuvoje. Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, nors ir labai nenoromis, bet pripažino, kad valstybė visgi turi svertus kištis į energijos kainų augimą, nes centrinio šildymo kaina yra reguliuojama ir nustatoma valstybės, o per šį reguliavimą Vyriausybė gali pasiekti greičiausią rezultatą – mažesnes sąskaitas gyventojams. Tam jau buvo numatyti ir reikiami pinigai – 23 mln. eurų.

Kai buvo sulaukta tokio netikėto Vyriausybės siūlymo ir registruotų įstatymo projektų Seime, mano iniciatyva buvo pateiktos labai reikalingos pataisos, kurios būtų galėjusios išplėsti nulinio PVM tarifo gavėjų ratą, neskirstant vartotojų į grupes, nes kai kuriems iš jų vis dar taikomas standartinis 21 proc. apmokestinimas.

Kalbu apie tuos gyventojus, kurie savo namus šildosi dujomis ir elektra. Reikia suprasti, kad šių žaliavų kaina taip pat smarkai augo, o valstybės paramos šie namų ūkiai iki šiol nesulaukia. Jie atsidurtų dar didesnėje diskriminacinėje padėtyje ir tai nėra teisinga jų atžvilgiu.

Tokio pasiūlymo kritikai, žinoma, sako ir sakys, kad bet koks lengvatinio PVM tarifo taikymo išplėtimas reikš tik vieną – valstybės biudžeto praradimus. Bet tokiu sudėtingu visiems Lietuvos gyventojams laikotarpiu, kai kiekvienas apsipirkimas maisto prekių parduotuvėje ar kiekviena apmokėta sąskaita už paslaugas tuština žmonių pinigines taip smarkiai, kaip niekada anksčiau, verčia imtis realių ir, svarbiausia, veiksmingų priemonių, valdant ir stengiantis sumažinti šildymo, dujų ir elektros kainas.

Preliminariais duomenimis, socialdemokratų pasiūlyto nulinio tarifo taikymas biudžetui būtų kainavęs apie 55 mln. eurų. Į šią sumą taip pat įskaičiuota ir malkinė mediena. Vertinant paprastai – jeigu būtų priimti tiek Vyriausybės, tiek socialdemokratų pateikti siūlymai, valstybės biudžetas iš viso galėjo netekti tik apie 78 mln. eurų per visą šildymo sezoną.

Kodėl akcentuoju žodį „tik“? Pateikdami šias pataisas akcentavome – praėjusių metų valstybės biudžeto viršpelnis siekė 1,2 mlrd. eurų, o tai reiškia, kad valstybė turi visus finansinius resursus padengti būsimus nuostolius dėl tokių mokestinių lengvatų. Ši suma tikrai nėra didelė, lyginant kokį efektą tai duotų valdant kainų augimą, ir kokį palengvėjimą pajustų visi vartotojai.

Opozicija jau priprato, kad jos siūlymai vadinami populistiniais, pinigų mėtymu iš sraigtasparnio, ar tiesiog ignoruojami ir nevertinami.

Todėl kiek nustebino ne tik Ministrės Pirmininkės pritarimas nuliniam tarifui už centralizuotą šildymą, bet ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko viešai išreikšta pozicija, kad sumažinus PVM tarifą elektrai ir dujoms, visa nauda atitektų būtent vartotojams ir čia tikrai yra vietos diskusijoms ir svarstymams.

Tokia nevienareikšmiška komiteto pirmininko nuomonė tarsi ir suponavo mintį, kad šįkart į opozicinių socialdemokratų siūlymą bus žvelgiama rimtai, nesivaikant partinių ambicijų, koncentruojantis į bendro rezultato pasiekimą – mažėjančias kainas gyventojams.

Reaguodamas į infliacijos sukeltas pasekmes, Prezidentas taip pat neliko nuošalyje ir pateikė papildomą paramos paketą, siūlydamas tikslines vienkartines 100 eurų išmokas bei spartesnį neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimą.

Šios iš Prezidentūros išėjusios iniciatyvos neturėjo būti vertinamos kaip netikėtos ar neracionalios.

Panašų paramos kelią renkasi daugelis ES šalių Vyriausybių – austrai namų ūkiams skiria vienkartines 150 eurų išmokas, belgai patvirtino vienkartines 100 eurų išmokas, Nyderlandų Vyriausybė patvirtino finansines pagalbos priemones, kuriomis planuoja vienam namų ūkiui skirti vienkartinę 400 eurų išmoką.

Vokietija, savo ruožtu, ruošia itin platų vienkartinių išmokų paketą. Jis pasiektų didelį ratą asmenų, kuriems šiuo metu skirtos socialinės išmokos. Ten vienkartinė išmoka sieks iki 175 eurų.

Visi pasiūlyti infliacijos suvaldymui skirti įstatymų projektai – Vyriausybės teikiamas nulinis PVM centriniam šildymui, socialdemokratų frakcijos registruotos pataisos dėl tokio pačio tarifo taikymo besišildantiems namus dujomis, elektra ir malkomis bei minėtas Prezidento paketas – Seimo plenarinių posėdžių salę turėjo pasiekti vasario viduryje neeilinės sesijos metu ir turėjo būti svarstomi skubos tvarka.

Mano manymu, šiuo ypatingai nelengvu laikotarpiu gyventojams svarbiausia buvo išgirsti, kad valstybė solidarizuojasi ir prisiima dalį naštos ant savo pečių. Iš dalies link to ir buvo einama.

Tačiau šią situaciją praktiškai per vieną pusdienį pakeitė didžiausi valdančiosios koalicijos partneriai – konservatoriai. Iki tol garsiai prisižadėję dėl PVM lengvatos ir dar garsiau agitavę už neeilinę Seimo sesiją, patys nusprendė, kad vis dar tebekylančios kainos ir didėjančios sąskaitos vartotojams nėra labai svarbus klausimas.

Seimo Pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma netgi pareiškė, kad nesolidu vien dėl skubaus PVM lengvatos priėmimo šaukti neeilinę sesiją, kai visą to projekto turinį galima realizuoti ir priėmus kovo mėnesį.

Prie jo prisijungė ir kai kurie konservatorių deleguoti ministrai, sakantys, kad situacija gali pasikeisti savaime ir nėra poreikio rengti nenumatytą posėdį, o labiausiai nustebino energetikos ministro ištrauktas argumentas nustebinęs ne vieną.

Anot jo, PVM mokesčio lengvata elektrai ir dujoms negali būti priimta dėl geopolitinių priežasčių, nes gali būti, kad karo atveju valstybei apskritai iš biudžeto reikės didžiules lėšas skirti karinių išlaidų kompensavimui.

Vadovaujantis ministro logika, šiuo metu apskritai niekas negali būti keičiama, nes visas valstybės aparatas šiuo metu jau ruošiamas karui? Dirbtinė eskalacija ir tokio pobūdžio neatsakingi pasisakymai, manau, neprideda prestižo nei pačiai Vyriausybei, nei Lietuvai.

Vertinant ankstesnius Dainiaus Kreivio pasisakymus vis tik stebėtis nereikėtų, nes jis ne pirmą mėnesį, tarsi, užkeikimą kartoja, kad energijos išteklių kainos tuoj pradės mažėti, todėl nereikia nieko daryti – juolab nereikėtų forsuoti tokių pataisų priėmimo Seime.

Bet iki kovo mėnesį prasidėsiančios Seimo pavasario sesijos dar pakankamai toli ir iki šio laiko dar visko gali įvykti. Visiškai neatmestinas variantas yra toks, kad valdantieji išvis nebeteiks PVM įstatymo pakeitimų, tiesiog tikėdamiesi, kad viskas nurims ir situacija savaime normalizuosis.

Nejaugi valdantieji nesupranta, kad tokie jų staigūs manevrai tik sukuria sumaištį ir įtvirtina dar didesnę nežinomybę visuomenėje? Natūralu, kad pastarieji valdančiųjų sprendimai kelia ne vieną klausimą.

Šiandien, žinodami, kad valdantieji tikrai neplanuoja neeilinės Seimo sesijos, galime savęs paklausti: kas vis tik įvyko už uždarų valdančios daugumos durų per tą pusdienį?

Visų pirma, tokie poelgiai, kai ryte sakoma viena, o tos pačios dienos popietę staiga apsigalvojama, rodo aiškius požymius, kad valdančiųjų tarpe vyksta turbūt didžiausi nesutarimai nuo jų atėjimo į valdžią. Nesusikalbėjimas svarbiausiais politiniais klausimais ir vis dažnėjantys koalicijos partnerių „apsišaudymai“ viešojoje erdvėje tokius įtarimus tik stiprina.

Taip pat labai tikėtina, kad kai kurie valdančiųjų atstovai per balsavimą dėl lengvatinio PVM tarifo taikymo savo balsais būtų parėmę ir socialdemokratų siūlymą dėl nulinio PVM dujoms, elektrai ir malkoms, o tai suduotų didelį politinį smūgį tiek I. Šimonytei, tiek visam ministrų kabinetui.

Greičiausiai valdantieji įvertino realią situaciją, tiksliai susiskaičiavo turimus balsus UŽ ir PRIEŠ ir nusprendė nerizikuoti ir atšaukti neeilinę sesiją Seime, taip išvengiant nelauktų netikėtumų ir jiems nepageidaujamų politinių pasekmių.

Belieka tik apgailestauti, kad šiomis dienomis dar labiau išryškėję nesutarimai tarp valdančiosios daugumos, akivaizdžiai matomos užgautos kai kurių valdančiųjų politinės ambicijos vėl neleido priimti svarbiausių sprendimų, šiuo atveju greitesnio nulinio PVM taikymo, o dėl to ir toliau kenčia ne kas kitas, o Lietuvos gyventojai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 295

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Agnius    -  2022-02-18, 21:20

    Kreivy, kodėl nieko nedirbi, tik guli lovoj, gurkšnoji kiauras dienas, o už tave turi žmona dirbti, malkas skaldyti?

    -O kas, jei karas staiga, o aš – pavargęs?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...