infa.lt

Britanijos mokslininkai sąmoningai užkrėtė žmones „mirtinu” kovydu, kad geriau jį ištirtų

09 vasario
06:40 2022

Britanijoje atliktas pirmasis eksperimentas, tyčia užkrėtus jaunus žmones koronavirusu. Eksperimentas buvo sėkmingas ir saugus, nežiūrint į tai, kad virusas „mirtinas”, rašo mokslinis leidinys „Research Square“.

2021 metų pradžioje Britų klinikinių tyrimų etikos taryba uždegė žalią šviesą eksperimentams su dirbtiniu savanorių užkrėtimu. Tyrėjai ketina ištirti užsikrėtimo koronavirusu momentą, griežtai kontroliuodami pradines susidūrimo su juo sąlygas – viruso dozę ir kontakto trukmę.

Nustatyta, kad pirmasis pasaulyje toks žmonių tyrimas, kurio metu savanoriai buvo sąmoningai užkrėsti Covid, siekiant ištirti ligą, buvo saugus sveikiems jauniems žmonėms. Projektą valdo farmacijos paslaugų įmonė „Open Orphan“, kartu su Londono imperatoriškuoju koledžu, Britanijos vakcinų darbo grupe ir klinikinės plėtros įmone „hVIVO Limited“.

Tyrėjai atrinko 36 sveikus savanorius nuo 18 iki 30 metų ir užkrėtė juos originalia Wuhan koronaviruso atmaina. Nė vienas iš dalyvių anksčiau nebuvo užsikrėtęs koronavirusu ir nebuvo nuo jo paskiepytas, tai yra, neturėjo imuniteto (turėjo natūralų imunitetą). Todėl gydytojai turėjo pašalinti iš tyrimo du žmones, kurie nuo įtraukimo į tyrimą iki užsikrėtimo koronavirusu turėjo antikūnų prieš koronavirusą.

Savanoriai buvo patalpinti į specialią karantino zoną ir stebima jų sveikata. Visiems savanoriams į nosį buvo suleista 10 koronaviruso dozių. Tuo pačiu metu toks viruso praskiedimas buvo laikomas kaip viena dozė, kurioje jis užkrečia pusę kultūroje esančių ląstelių. Pasekoje užsikrėtė 18 žmonių (53 proc.). Nepaisant to, kad virusas į organizmą pateko per nosį, pirmiausia jis buvo aptiktas tepinėliuose iš gerklės, o vėliau – nosyje. Virusų kiekis didžiausias buvo 5 dieną po užsikrėtimo, o gyvas virusas buvo auginamas iš nosies vidutiniškai iki 10 dienų po užsikrėtimo.

Simptomai pasireiškė vidutiniškai 2–4 dieną po užsikrėtimo. Dažniausi ligos simptomai buvo labai pakilusi kūno temperatūra (39 proc. žmonių), uoslės praradimas (50 proc. dalyvių), taip pat galvos, gerklės ir raumenų skausmas. Kai kurie pacientai (šeši žmonės) buvo gydyti Remdesevir. Tačiau buvo nustatyta, kad šiems pacientams ir tiems, kuriems nebuvo skiriamas Remdesavir, ligos eiga ar viruso kiekis nesiskyrė. Be to, gydytojai nerado ryšio tarp viruso kiekio ir simptomų sunkumo.

Pranešama, kad šiuo metu visi eksperimento dalyviai sėkmingai pasveiko be pasekmių. Gydytojai stebės savanorius dar 12 mėnesių po išrašymo.

„Pagrindiniai pandemijos varikliai yra 18–30 metų žmonės, o šie tyrimai, reprezentuojantys lengvą infekciją, pateikia išsamų infekcijos plitimą ir už pandemiją atsakingų veiksnių tyrimą“, – sakė Londono imperatoriškojo koledžo vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Krisas Čiu.

Tyrėjai teigia, kad jų darbas parodė žmogaus modelio tyrimų saugumą ir potencialą. Tokie eksperimentai leidžia išsamiai ištirti infekuotųjų imuninį atsaką ir suprasti, kokie veiksniai leido kai kuriems tiriamiesiems nesusirgti koronavirusu.

Mokslininkai teigia, jog dabar planuoja pradėti panašų tyrimą naudojant koronaviruso Delta atmainą. „hVIVO Limited“ teigimu, toks tyrimas leis kitoms farmacijos įmonėms 2022 metais atlikti savo vaistų nuo koronaviruso tyrimus su žmonėmis, laikantis visų etikos taisyklių ir reguliatorių reikalavimų..

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 171

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...