infa.lt

Pirmą kartą per 25 metus infliacija euro zonoje pasiekė ir viršijo 5%. Lietuvoje beveik dvigubai daugiau

08 sausio
13:45 2022

Infliacija - prekių krepšelis

Gruodžio mėnesį, dėl spartaus energijos resursų kainų augimo, infliacijos euro zonoje augimo tempas pasiekė 5% per metus, penktadienį pranešė „Le Monde” pirmuosius Eurostato vertinimus.

Europos Sąjungos statistikos tarnyba pabrėžia, kad nuo 1997 m. sausio mėnesio, kai buvo pradėti metiniai tyrimai, tokia didelė 19 Europos šalių su bendra valiuta infliacija buvo užregistruota pirmą kartą.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad gruodžio mėnesio metinis elektros energijos kainų augimas siekė 26%, palikęs toli už savęs kitas pramonės atšakas:: maisto kainos, alkoholis ir tabakas pabrango 3,2 proc., paslaugos – 2,4%.

Kaip praneša leidinys, dabartinis infliacijos lygis yra daug didesnis nei Europos Centrinio Banko (RCB) nustatyta 2% riba. Tuo pačiu metu departamentas mano, kad tokia situacija yra laikina ir pirmiausia sąlygota staigaus dujų ir elektros energijos tarifų padidėjimo. Tarp priežasčių taip pat vadinami sunkumai su pramoniniais tiekimais, kurie trukdo gamybai, ypač didelės vartotojų paklausos fone.

Ryšium su naujais duomenimis, ECB pakeitė savo prognozes, ir dabar laukia, kad 2022 metais kainos padidės 3,2% , o ne ne 1,7%, kaip tikėtasi anksčiau. Daroma prielaida, kad 2% riba galės būti įveikta tik 2023 m., o pastaraisiais mėnesiais šis tikslas vis labiau nutolsta.

Nepaisant to, „Capital Economics” analitikas Jack Allen Reynolds, prognozuoja, kad, gruodžio mėn. pasiekusi 5 proc. ribą, infliacija sumažės, ėmus kristi energijos resursų kainoms.

Kainų didinimas sukėlė nerimą gyventojams, kurių pajamos neauga tuo pačiu greičiu, kaip auga kainos. Ypač didelį nerimą kelia Vokietija – pirmaujanti Europos ekonomika, kurioje apie rekordinį nuo 1992 m. kainų augimą imta skelbti laikraščių antraštėse.

Gruodžio mėnesį infliacijos augimas tarp didžiausių šalių, pavyzdžiui, Vokietijoje, siekė 5,7%, o Ispanijoje – 6,7%, kas viršija ES vidurkį.

Infliacijos šuolis ypač paveikė Baltijos šalis: Estijoje didžiausias euro zonos rodiklis – 12%, tuo tarpu Lietuvoje – 10,7%.

Tuo tarpu, pasak Eurostato, pasigirti stabilumu gali Italija (4,2%) ir ypač Prancūzija (3,4%), o mažiausi infliacijos rodikliai Maltoje – 2,6%, ir Suomijoje – 3,2%, rašo Le Monde.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 466

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...