infa.lt

SAM atsako: Kodėl vakcinai nerašomas receptas?

06 sausio
07:10 2022

5 dozių Pfizer COVID-19 vakcinos buteliukas yra laikomas Los Andžele, Kalifornijoje, 2021 m. rugsėjo 21 d. (Frederic J. Brown / AFP via Getty Images)

SAM puslapyje atsakoma:

Pastaruoju metu Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukia nemažai užklausų iš gyventojų, kurie prašo paaiškinti, kodėl COVID-19 vakcinoms, kurios yra registruotos kaip receptiniai vaistiniai preparatai, masiškai vakcinuojant gyventojus, nėra išrašomas gydytojo receptas.

Paaiškiname, kad visos vakcinos, taip pat ir skirtos COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos)  profilaktikai yra klasifikuojamos kaip receptiniai vaistiniai preparatai. Tačiau vakcinų paskyrimas nėra įforminamas ant recepto blanko, kaip tai daroma su kitais receptiniais vaistiniais preparatais, kuriuos įsigyjame vaistinėse.

Norime atkreipti dėmesį,  kad imunoprofilaktikos organizavimo, atlikimo, kontrolės, duomenų rinkimo ir informacijos teikimo, taip pat kitus imuninių vaistinių preparatų įsigijimo ir vartojimo reikalavimus nustato Imunoprofilaktikos organizavimo ir atlikimo tvarkos aprašas, patvirtintas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. rugsėjo 23 d. įsakymu Nr. 468 „Dėl Imunoprofilaktikos organizavimo ir atlikimo tvarkos aprašo patvirtinimo“. 

Šio Aprašo 7 punkte yra nustatyta, kad imunoprofilaktiką (imuninių vaistinių preparatų ir medicinos priemonių naudojimas siekiant padidinti žmonių atsparumą užkrečiamosioms ligoms) gali paskirti ir (ar) atlikti gydytojai, slaugytojai, akušeriai ir išplėstinės praktikos vaistininkai, kuriems tokią teisę suteikia jų kompetenciją reglamentuojantys teisės aktai.

Imunoprofilaktiką skiriantys slaugytojai ir akušeriai privalo būti baigę ne trumpesnę nei 20 valandų (net 20 valandų!) „Skiepijimo pagrindų“ kvalifikacijos tobulinimo programą ir vėliau tobulinę profesinę kvalifikaciją imunoprofilaktikos srityje po 8 valandas kas 5 metus, skaičiuojant nuo „Skiepijimo pagrindų“ programos baigimo datos. Jei vaikas skiepijamas pagal individualų skiepijimų kalendorių, imunoprofilaktiką skiria gydytojas.

Aprašo 8 punktas taip pat nustato, kad „draudžiama išrašyti receptus imuniniams vaistiniams preparatams ir juos išduoti (parduoti) gyventojams vaistinėse (išskyrus gydymui skirtus preparatus).“ Todėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinoms receptai nėra išrašomi ir jos nėra išduodamos (parduodamos) vaistinėse.

Taigi, imunoprofilaktiką skirti be recepto išrašymo konkrečiam pacientui  leidžiama. Tačiau pacientas visada dėl vakcinų gali pasitarti su jį gydančiu gydytoju.

infa.lt komentaras:

Jeigu receptą vakcinai išrašytų gydytojai – jų paskirta būtų kur kas mažiau, nes retas tikras gydytojas norėtų prisiimti atsakomybę už sukeltas pasekmes ligotam žmogui, vaikui ar senukui su krūva gretutinių ligų. Be recepto kur kas lengviau morališkai – atsakingų kaip ir nėra – žmogus atėjo pats, tyliai atkišo petį ir išėjo pats, arba po kurio laiko išėjo atgaivintas, ir jei mirė – tai namuose niekam nematant, gatvėje, važiuodamas dviračiu ar automobiliu, kaip pastaruoju metu dažnokai pasitaiko, kai skaitome apie mirtis be išorinių smurto žymių, apie pradėtus tyrimus, kurie neužsibaigia jokiomis bylomis, o tiesiog tyliai numarinami, nes niekas nedrįsta įvardyti tikrosios mirties priežasties.

Yra dar vienas spėjimas – pardavus vakciną vaistinėje, žmogus galėtų pasidaryti jos cheminės sudėties tyrimą, kuris atskleistų farmacijai nemalonių ir dokumentiškai registruotų faktų. Čia gali būti svarbiausia priežastis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 510

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2022-01-06, 15:10

    Negalima jokiu būdu išrašinėti receptų, tada visa kaltė teks gydytojams, o dabar juk pats brokuotas Dievo sutvėrimas kaltas, kad susileido sau kažkokio eksperimentinio skysčio 3-8 dozes…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...