infa.lt

mRNR vakcinų technologija bus panaudota kovoje su vėžiu, tuberkulioze, herpesu, hepatitu

03 sausio
06:30 2022

5 dozių Pfizer COVID-19 vakcinos buteliukas yra laikomas Los Andžele, Kalifornijoje, 2021 m. rugsėjo 21 d. (Frederic J. Brown / AFP via Getty Images)

Jau dabar mokslininkai kuria daugiau nei trisdešimt mRNR vakcinų nuo ŽIV, vėžio, hepatito, herpeso, tuberkuliozės, maliarijos ir daugelio kitų. Taip yra dėl mRNR technologijos lankstumo, kuris lengvai pritaikomas reaguojant į bet kokią konkrečią ligą, rašo Scientific American.

Tiesa sprendžiant pagal mRNR vakcinų efektyvumą prieš koronavirusą, ši žinia optimizmo nežadina. Bet mokslas mano kitaip.

Nors daugelis apie mRNR technologiją sužinojo tik dėl COVID-19 pandemijos – pagal šį principą buvo sukurtos vakcinos „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“, – tokių vakcinų kūrimo istorija prasidėjo daugiau nei prieš trisdešimt metų, dėka gydytojo ir mokslininko Johno Wolfo iš Viskonsino universiteto atliktų eksperimentų. (Dabartinių mRNR vakcinų pagrindiniu išradėju laikomas fr. Robert Malone).

COVID-19 atveju, sušvirkštus į organizmą, mRNR vakcinose yra instrukcijos ląstelėms gaminti SARS-CoV-2 smaigalių baltymų analogus, kad imuninė sistema atpažintų juos kaip svetimkūnius ir sukeltų imuninį atsaką – antikūnų gamybą.

Tuo tarpu mRNR gali būti sukurta ne tik tam, kad sukurtų vakcinų antigenus, bet ir koduotų antikūnus, citokinus ir kitus su imunine sistema susijusius baltymus. mRNR universalumas sukuria didžiulę erdvę technologijoms nuo įvairių ligų vystymuisi.

„BioNTech“ vyriausiasis gydytojas Ozlemas Tyureci pakomentavo dabartinę situaciją su mRNR vakcinomis: „Mes praleidome metų metus jas tyrinėdami. Dabar turime įrankių ir modulių rinkinį, kad sukurtume mRNR su funkcijomis, kurių mums prireiks konkrečiam tikslui. Jis pridūrė, kad šios priemonės gali kontroliuoti, kiek baltymų susidaro, kurios ląstelės juos ekspresuoja, ar mRNR sukuria tikslią imuninės sistemos aktyvaciją ar jos slopinimą.

mRNR kūrimo procesas prasideda kompiuteriu, kad būtų sukurta norima seka. Tada transkripcijos in vitro reakcija naudojama sukurti DNR matricai, galinčiai susintetinti norimą mRNR. Dėl šios priežasties vakcinoms sukurti nereikia ląstelių kultūrų ar gyvūninės medžiagos, o gamybos procesas iš esmės nesikeičia, nepaisant mRNR sekos.

Šiuo metu įvairių tyrimų centrų mokslininkai jau kuria daugiau nei trisdešimt vakcinų mRNR pagrindu – nuo ​​ŽIV, gripo, vėžio, hepatito, Dengės karštligės, pūslelinės, tuberkuliozės, maliarijos ir kitų.

Dalis iš jų jau praeina klinikinius tyrimus. Ir nors platforma kiekvienai ligai dar neegzistuoja, mRNR pranašumas yra tas, kad mokslininkai gali greitai patikrinti naujas hipotezes.

Tėra viena visam tam problema – vakcina prieš Covid buvo leista naudoti esant ekstremalios sąlygomis, nepraėjusi visų būtinų tyrimų ir jau parodė, kad su savo užduotimi nesusidorojo – žmonės ir toliau užsikrečia bei serga.

Visame šiame fone kitoms mRNR vakcinoms teks praeiti standartinius kelių metų tyrimų etapus, atskleisiančius jų efektyvumą, galimus pašalinius poveikius ir efektyvumo trukmę. Jei jos veiks kaip ir dabartinės – tik keletą mėnesių – vargu ar po šios pandemijos pamokos, kas dar norės jas tokias naudoti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 343

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. piktas    -  2022-01-03, 08:47

    zmones visus suvarys ant adatu, uztai uzdaromos ligonines.Skiepa i peti ir visas gydymas bus.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. o    -  2022-01-03, 19:37

    galima visas vienu kartu?tikėtina nemirsiu:)

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...