infa.lt

Andrius Martinkus. Ar „prorusiškas” patriotizmas yra blogesnis už „proamerikietišką” patriotizmą?

03 gruodžio
07:30 2021

Andrius Martinkus

Lietuvoje yra universalus ir neįtikėtinai puikiai veikiantis oponento diskreditavimo būdas. Tereikia pavadinti jį „prorusišku”. Pažymėtas tokiu gėdos ženklu oponentas paprastai puola gintis ir gelbėti savo reputaciją kaip apaštalas Petras savo garsių trijų Jėzaus išsigynimų metu.

Kaltinimas prorusiškumu yra toks baisus ir naikinantis, kad kaltinamasis yra priverstas leisti veikti savisaugos instinktui, ir niekam – nei kaltintojui, nei kaltinamajam – net nekyla mintis paklausti: „O kuo gi prorusiškumas yra blogesnis Lietuvai už proamerikietiškumą?”

Iš tikrųjų – ar yra bent vienas racionalus argumentas už tai, kad proamerikietiška geopolitinė orientacija yra naudingesnė lietuvių tautai ir labiau dera su nacionaliniais Lietuvos interesais negu prorusiška geopolitinė orientacija? Aš nematau nė vieno racionalaus argumento.

Aš matau daug racionalių argumentų už tai, kad proamerikietiška geopolitinė orientacija yra naudinga Lietuvos neoliberaliam režimui, kuris yra antitautinis ir vykdo priešišką Lietuvos nacionaliniams interesams politiką. Politiką, kurią režimas išdidžiai vadina „vertybine”, tačiau kurioje Lietuva ir lietuvių tauta akivaizdžiai nėra vertybės.

Šio trumpo teksto tikslas nėra agitacija už prorusišką geopolitinę orientaciją. Šio teksto tikslas yra tiesiog pasakyti, kad proamerikietiškumas pats savaime neturi daugiau teisių būti siejamas su patriotizmu už prorusiškumą. Lietuvos patriotas gali būti ir proamerikietiškų, ir prorusiškų pažiūrų. Ir priešingai – veikti prieš Lietuvos nacionalinius interesus galima ir laikantis prorusiškų, ir laikantis proamerikietiškų pažiūrų.

Pastarųjų trijų dešimtmečių Lietuvos istorija yra prieš Lietuvos nacionalinius interesus nukreiptos politikos, vykdomos antitautinio neoliberalaus proamerikietiško Lietuvos režimo, istorija. Proamerikietiškai orientuoti Lietuvos patriotai gali apeliuoti į istorinę lietuvių tautos patirtį ir skriaudas, kurias lietuviai patyrė iš Rusijos arba klaidingai su Rusija tapatinamos TSRS.

Prorusiškai orientuoti Lietuvos patriotai gali apeliuoti į faktą, kad trisdešimt proamerikietiškai orientuotos Lietuvos metų yra tragiškas laikotarpis lietuvių tautos istorijoje, kai lietuvių tauta nyksta bene sparčiausiai iš visų pasaulio tautų, turinčių savo valstybes.

Nėra jokio racionalaus pagrindo prorusišką patriotizmą laikyti mažiau patriotišku už proamerikietišką patriotizmą.

Autorius yra filosofijos mokslų daktaras

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 275

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Anonimas    -  2021-12-03, 08:46

    Taip, Andriau, tautos kūną parazituojanti nenaudėlių arba neoliberalioji Lietuvos valstybės valdžia, tai liaudies priešų grupė, per savo masinę žiniasklaidą veikianti prieš Lietuvos nacionalinius interesus. Pati paveikiausia priemonė jiems nukenksminti — atsiriboti nuo masinės komunikacijos ir patiems susidaryti pasaulio modelį.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2021-12-03, 14:39

      Tik toks niuansas – savo pasaulio modelį geba susidaryti tam tikrą brandą pasiekusios tautos. Mums negresia. Priešingu atveju seniai jau turėtume ir pagal jį gyventume, kaip, tarkim, islandai.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Gintas    -  2021-12-19, 18:24

    Gerbiamoji Mynde,
    Islandai,Norvegai,Svedai -yra tikri vaikigaliai palyginus su Lietuviais. Tai yra atskilusios Germanu sakos nuos medzio stabo ,kurios memegsta kai jiems tai primenama..

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...