infa.lt

Kandidatė į Seimo kontrolierius, Erika Leonaitė – Stambulo konvencijos šalininkė, pirmuoju prioritetu įvardijo įsitraukimą į migracijos krizės problemų sprendimą

19 lapkričio
06:50 2021
Erika Leonaitė

youtube kadras

Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pristatė Erikos Leonaitės kandidatūrą į Seimo kontrolierius valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti (nutarimo projektas Nr. XIVP-1114).

Pasak parlamento vadovės, E. Leonaitė yra patyrusi ir gerbiama teisininkė, žinoma žmogaus teisių ekspertė, Vilniaus universiteto dėstytoja ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisės programų vadovė: „E. Leonaitė yra aukščiausio lygio teisės ekspertė, nuo studijų baigimo metų nuosekliai besigilinanti į žmogaus teisių problemas. Jos kompetencija ir nacionalinis bei tarptautinis įdirbis šioje srityje yra neabejotini. Mano giliu įsitikinimu, tai yra tinkamiausia kandidatūra į Seimo kontrolieriaus poziciją.“

Prisistatydama Seimui E. Leonaitė pabrėžė Seimo kontrolierių instituciją matanti kaip instituciją, atliekančią itin svarbų vaidmenį stiprinant demokratinę valstybę ir teisės viršenybę per žmogaus teisių ir laisvių gynimą.

Vienu pirmųjų savo prioritetų kandidatė įvardijo įsitraukimą į Aliaksandro Lukašenkos režimo sukeltos migracijos krizės nulemtų problemų sprendimą: „Esame situacijoje, kai turime apginti savo teisines vertybes, neprarasti žmogiškumo ir kartu veiksmingai vykdyti Europos Sąjungos išorinės sienos apsaugą.

Tapusi Seimo kontroliere pirmiausia prisijungčiau prie valstybės institucijų ir nevyriausybinių organizacijų grupės, sprendžiančios su migracijos krize susijusius humanitarinius klausimus.

Nors Seimo kontrolierius šios grupės veikloje šiuo metu kol kas nedalyvauja, manau, kad toks įsitraukimas turėtų pridėtinę vertę, ypač atsižvelgiant į Seimo kontrolierių įstatymo suteiktas teises, kylančias tiek iš nacionalinės žmogaus teisių institucijos, tiek ir iš nacionalinės kankinimų prevencijos mandatų ir tai suteiktų galimybę teikti faktais grindžiamas rekomendacijas.“

Atsakius į Seimo narių klausimus, Statuto nustatyta tvarka vyks pretendentės susitikimai su parlamentinėmis frakcijomis.

Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Žmogaus teisių komitetas. Seimo posėdyje projektas bus svarstomas lapkričio 25 d.

Siūloma, kad nutarimas įsigaliotų 2021 m. gruodžio 7 d.

Erikos Leonaitės gyvenimo aprašymas.

Neratifikavus [Stambulo] konvencijos, kyla grėsmė, kad bus žengiama atgal, kad bus susilpninti ir šiuo metu egzistuojantys mechanizmai.

Erika Leonaitė (LRT diskusija)

Seimo kontrolierius – valstybės pareigūnas, ginantis žmogaus teises ir laisves, tiriantis pareiškėjų skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo bei siekiantis gerinti viešąjį administravimą.

Seimo Pirmininko teikimu parlamentarai skiria 2 Seimo kontrolierius penkerių metų kadencijai. Tas pats asmuo gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Seimas skiria vieną Seimo kontrolierių valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti ir vieną Seimo kontrolierių savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 326

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...