infa.lt

Šokiruojantys faktai apie Norvegijos lašišas

27 gegužės
17:12 2016

pardavimui supakuota lašiša

Šį įrašą kaip klaidinančiu vadina 15min ir Delfi portalai, nors jį kūręs Prancūzijos žurnalistas pats asmeniškai važiavo sužinoti šio lašišų auginimo verslo Norvegijoje detalių, o nenusirašinėjo jų iš neaiškių leidinių. Gali būti, jog pasidalinus šia medžiaga Facebook ji bus užblokuota, kaip daugelis straipsnių apie tai buvo užblokuoti jau iki tol. Teisybė šiuo atveju mažai kam rūpi – verslo interesai stovi kur kas aukščiau. Beje, cenzūruotojai rašė, jog mūsų epidemiologai nerado pas mus parduodamose lašišose jokių toksinų ar kitų draudžiamų medžiagų. Bet kur straipsnyje ar vaizdo įraše aprašoma arba bent jau minima Lietuva? Straipsnyje kalbama vien apie Norvegiją ir joje išauginamų lašišų gyvenimo sąlygas, o kai kur ir gamybos-apdorojimo būdai kitose šalyse.
infa.lt

Keleto mėnesių eigoje prancūzų žurnalistai Nikolia Danielis (Nicolas Daniel) ir Lui de Barbeirakas tyrė žuvies industriją iš vidaus. Jie keliavo nuo Norvegijos iki Vietnamo, pabuvojo Švedijoje ir Danijoje. Jų tyrimo medžiagą vainikavo filmas, parodantis tiesą, kurią bando nuslėpti „žuvies lobistai“.

Savo tyrimą jie pradėjo nuo Norvegijos vakarų, kur kaimiškose vietovėse yra daug žuvies fermų, dirbtiniu būdu veisiančių lašišas. Žurnalistai susitiko su norvegų aktyvistu, ekologu ir gamtos apsaugos Sąjungos įkūrėju Kurtu Oddekalvu, kuris laiko neleistinu faktą, slepiamą po fiordų vandenimis nuo visuomenės.

Kurtas Oddekalvas (Kurt Oddekalv) seniai kovoja su ūkiais, kuriuose dirbtinai veisiamos lašišos Norvegijoje. Jis papasakojo šokiruojančių detalių apie jų darbą.

„Norvegijoje situacija su žuvimis katastrofiška. Žuvų per daug: tokioje mažoje fermoje jie augina po 2 milijonus vienetų lašišų! Žuvys serga, dabar jau galima kalbėti apie pandemiją: lašišinių žuvų kasos nekrozė ir infekcinė anemija apėmė visą Norvegiją. Tačiau tai slepiama nuo vartotojų (valgytojų)“, – sako Kurtas.

Aktyvistas pastaruosius 10 metų stebi stambius žuvų ūkius ir kontroliuoja, rinkdamas įrodymus. Jis turi įrašus, kuriuose matyti, kaip minimų žuvų fermų darbuotojai pila į vandenį stiprius, turinčius neurotoksinį poveikį pesticidus.

„Jiems patiems tenka dėvėti dujokaukes ir apsauginius kostiumus, kad nenukentėtų nuo chemikalų skirtų apdoroti vandens telkiniams nuo parazitų, o tokiose fermose tai ne retenybė. Tokiose lašišose galima surasti pačių įvairiausių cheminių medžiagų. Tai gresia apsinuodijimų, ir žmogui tokios žuvies valgyti negalima“, – pasakė jis.

Kurtas pareiškia tiesiai: „Norvegiška lašiša – pats toksiškiausias maistas visame pasaulyje“. Žvejyba Norvegijoje duoda 4 mlrd dolerių į metus ir užima antrą vietą po naftos.

Kad įspėtų šių fermų paslaptis, Kurtas Oddekalvas naudojasi laivu su tam tikra žvalgybine įranga. „Dugnas po fermomis padengtas 15 metrų storio nuosėdų sluoksniu, jame knibžda bakterijos – visa tai likučiai nuo pašarų ir chemikalų atliekos, pridedamų parazitų naikinimui.

Supjaustyta šaldyta žuvies masė

Užterštumo lygis labai aukštas. Toksinės medžiagos, žuvų ekskrementai… Jūros dugnas pilnai sunaikintas, jis kaip dujų fabrikas, iš kur kyla metano burbuliukai ir taip toliau, o pesticidai identiški medžiagoms, kurios per Pirmąjį pasaulinį karą buvo naudojamos dujų atakose“.

Pagrindinė Norvegijos žvejų problema – taip vadinamos jūrinės žuvų utėlės, kurios parazituodamos ant žuvies kūno, gali ją nužudyti. Jūrų utėlė tampa atspari bet kurioms rūšims vaistų, todėl žvejai naudoja pesticidus, kurių efektyvumas kur kas didesnis.

„Tai daro neigiamą poveikį pačiai žuviai. Apie 50 % menkių mailiaus fermose gimsta su mutacija. Žuvys negali uždaryti burnos. Tai genų mutacija, ir kad ji pilnai išnyktų, jūroje turi išgyventi 8 kartos. Jei žmogus pamatys tokią žuvį, jis jos valgyti tikrai nenorės, tačiau nupjovus jai galvą, niekas nieko nepamatys“, – sako aktyvistas.

Lašiša irgi paveikta mutacijos. Jis parodė, jog šviežios norvegiškos lašišos mėsa ją prapjovus suyra gabalais.

„Taip neturi būti, mėsa turi būti elastinga. Kaip jūs turbūt žinote, laukinės lašišos mėsa siekia 5-7% riebumo, o pas dirbtinai išaugintą šis rodiklis kur kas didesnis – 15-34% riebalų. O riebaliniame audinyje kaupiasi visi toksinai (kaip beje ir pas žmogų). Atitinkamai, tokia žuvis tampa pačia toksiškiausia pasaulyje“, – pabrėžė jis.

Savo ruožtu, prancūzų toksikologas Žeromas Rozenas (Jo pateikta medžiaga) pastebėjo, jog jo paties vykdyto tyrimo eigoje, ekologo žodžiai pasitvirtino.

„Iš tiesų, išaugintos Norvegijos lašišos užterštumo lygis labai aukštas. Ji kelis kartus kenksmingesnė ir toksiškesnė, nei bet kurie kiti produktai. Šių toksinų būtina vengti, o vartodami juos kaip maistą mes rizikuojame pajusti jų poveikį ant savęs“, – reziumavo jis.

lūžinėjanti šviežia lašiša

lūžinėjanti šviežia lašiša

Čia yra plačiau anglų kalba: Norwegian farmed salmon: a serious health hazard through Ethoxyquin and other pesticides

Dalyvavusių reportaže ir filmą kūrusių asmenų pavardžių (jei kyla kažkokių klausimų) siūlome vokiečių išversto filmo pabaigoje (titruose).

Žemiau parodytą reportažą reikėtų pažiūrėti visiems – tai tikrai aktualu.

Originalus reportažas apie Norvegijos lašišų fermas ir specialistų vertinimą tų lašišų atžvilgiu prancūzų kalba:

Išverstas į vokiečių kalbą

Išverstas į anglų kalbą

Išverstas į rusų kalbą:

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 131 421

Žymos:

Atsiliepimų 28

  1. infas lt    -  2016-05-28, 14:44

    Kai toks berastis pradeda zaisti zurnalistika tai ir rimta medziaga butu sunku patiketi. Su lasisa tikrai neraviskas gerai, bettiket tokiais infa lt.. 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  2. eglė    -  2016-05-28, 17:11

    >>infui, o kas blogai? Juk tai prancūzų medžiaga, kurią žmonės pateikė lietuvių publikai. Kad atsargiai žiūrėtų į tai ką valgo. Gal matote kokių klaidų – tai pasidalinkite ?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Cool man    -  2016-05-28, 17:25

    Tai čia tik lašiša, o jai dar apie mėsa , pieną , daržoves pasidomesim nekalbant apie konservuota maistą , tai galima visai nebevalgyti 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Ghj    -  2016-05-28, 17:55

    Debilu rašliava debilams

    Atsakyti į šį komentarą
  5. tas pats    -  2016-05-28, 19:54

    tiesa, lsisa is meniu isbrauksim. aciu ir infa tau 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  6. tas pats nr 1    -  2016-05-28, 19:57

    egle, paziurek kiek klaidu tekste. Kaip koks 10kas butu rases. Merginostiek daugnedaro dazniausia, todel speju, kad vaikinukas 🙂 Ir panaikinkit el pasto reikalavima. Paskui spamo nespesi valyt palikes tikra.

    Atsakyti į šį komentarą
  7. eglė    -  2016-05-28, 20:11

    >tam pats, keista, kad nurodydamas kitų klaidas pats rašote kaip tikras beraštis 😀 Juokėsi puodas… Maniau apie informaciją netikslią rašote, o čia…

    Atsakyti į šį komentarą
  8. ...    -  2016-05-28, 23:40

    92.220.195.8 Ne tik gramatinių klaidų apstu pas jus, tamsta, bet net ir skyryba ne ką geresnė, o ir struktūra keistoka. Beje, kas su tuo „spamu,“ yra lietuviškas išsireikšimas: brukalas.

    Atsakyti į šį komentarą
  9. Elfai    -  2016-05-29, 09:43

    Vatinukai, kuri tiki sitais straipsniais pasiskaitytki…

    Net nežinau, nuo ko pradėti. Durnumo, naivumo ar tingumo testas?
    Prieš kelis mėnesius teko „į miltus sudirbti” šito straipsnio rusiškąjį originalą, kuriuo anuomet pasidalino viena iš mano bičiulių (žemiau parašysiu, kaip pažinti, kad šitas straipsnis – visiškas, 100% propagandinis mėšlas, skirtas išskirtinai vatiniams rusams, neturintiems ką ėsti, todėl iš bado piktiems ant viso pasaulio, įskaitant ir niekuo dėtą jiems nematytą norvegišką lašišą). Šiandien net prie kėdės prišalau pamatęs, kad jo lietuviškuoju klonu masiškai dalinasi mano bičiuliai. Ar išdurnėjot?????!!!!! Dalinatės nepatikrinę nė vieno faktelio?????!!!!

    Esmė ta, kad solidi, reputaciją sauganti žiniasklaida (tokia, kaip „The Guardian”, „BBC”, „The Times”, pan.) apie tą pačią norvegiškos lašišos problemą atsiliepia visiškai švelniai, kelia maždaug tokį klausimą: ar verta investuoti į priekabesnes tvenkinių užterštumo patikras, ar ne? Tik tiek. Nė žodžio apie jokius „šokiruojančius faktus”!

    Skirtingai nuo Rusijos parduotuvių, norvegiška lašiša oriai puikuojasi ant Jungtinės Karalystės parduotuvių prekystalių. Kam nepatinka minkšta, išsisluoksniuojanti Norvegijos tvenkinių lašišos mėsytė – gali pirkti standesnę ir brangesnę iš Šiaurės Atlanto ar net Aliaskos. Nepatinka importas – imti analogišką škotišką, arba kompromisinę Šiaurės jūros laukinę lašišą. Jokių problemų!

    Na, o dabar – apie patiklumą kremliniams skiedalams. Nesuprantu žmonių, kurie platina tokias „sensacijas” net nepasinaudoję Google. Tikrai nesuprantu! Juk taip paprasta rasti, kad:
    1. Google nežino tokių „prancūzų žurnalistų”, kaip Nikolia Danielis ir Lui de Barbeirakas (ieškojau pagal prancūziškas transkripcijas). Jei tokie egzistuotų, būtų jų pavardėmis pasirašyti straipsniai (ypač – lašišų tema), bet jų – nėra! NĖ VIENO!
    2. Kurtas Oddekalvas (Kurt Oddekalv – realus, ganėtinai garsus asmuo) niekur nėra paskelbęs tokio teiginio, esą „Norvegiška lašiša – pats toksiškiausias maistas visame pasaulyje”. Ieškojau ir anglų ir norvegų kalbomis. Nėra! Greičiausiai, tas teiginys – klastotė iš „Fabrika Troleij”.
    3. Šiame sakinyje „Savo ruožtu, prancūzų toksikologas Žeromas Rozenas pastebėjo, jog jo paties vykdyto tyrimo eigoje, ekologo žodžiai pasitvirtino.” įdėta nuoroda veda į tokį patį įtartiną tinklalapį serbų kalba, kurieme jokio „patvirtinimo” nėra. Prancūzų toksikologo tokia pavarde taip pat nepavyksta rasti.
    4. Filmuko diktoriaus tonas ir psichologinis spaudimas rėkte rėkia, kad filmas – ne mokslinis dokumentinis, o grynai PROPAGANDINIS, skirtas „smegenims praplauti”.
    ir t.t. ir pan.

    Perduokite, prašau, linkėjimus savo besidalinantiems draugams. Man jau rankos krenta, matant KIEK DAUG šito mėšlo kopijų pasklido. Neįtikėtina!

    Atsakyti į šį komentarą
  10. :D    -  2016-05-29, 10:49

    Vata yra vata

    Atsakyti į šį komentarą
  11. Elfams    -  2016-05-29, 11:28

    Mr. sinteponinke, prancūzų reportažas yra realus ir tarša yra. Rusų propaganda ne iš piršto laužta, tik maksimaliai pašiurpinta. Beja, lašišos auginamos ne tvenkiniuose.

    Atsakyti į šį komentarą
  12. baba    -  2016-05-29, 15:41

    http://projectavalon.net/forum4/showthread.php?81078-Norwegian-farmed-salmon-a-serious-health-hazard-through-Ethoxyquin-and-other-pesticides
    The Baltic Sea is one of the most contamined bodies of water in the world, with 9 surrounding countries polluting it with industrial by-products and other wastes, which then accumulate rather than being diluted, due to not enough interchange of water between the Baltic Sea and the rest of the ocean. One third of the Baltic Sea is considered dead. Many of the fish „are contamined with mercury or radioactive substances from atomic power plants”. Fatty fish especially contain high levels of dioxins, which even in small amounts can affect hormones and have carciogenic effects.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....