infa.lt

I.Šimonytė: Holokaustas buvo beprotystės laikai, neturintys nieko bendra su dabartimi

24 rugsėjo
16:00 2021
Ingrida Šimonytė

lrv.lt nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė dalyvavo Lietuvos žydų genocido aukų pagerbimo renginyje „Atminties kelias 1941–2021“ Rūdninkų skvere, Vilniuje.

Pasak premjerės, holokaustas, kraupus žydų sunaikinimas, yra visų Lietuvoje gyvenančių tautų, visos valstybės tragedija, nes pasaulis tapo skurdesnis, neteko unikalių spalvų, o svarbiausia – metodiškai buvo žudomi žmonės, trypiamos jų svajonės, talentai, santykiai, ir tai nutiko dangstantis sąmokslo teorijomis, absurdiškais išvedžiojimais.

„Ten, kur yra aukų, visada yra budelių ir stebėtojų. Sunku patikėti, kad kažkokiu būdu tokioms tragedijoms, masiniam žiaurumui buvo leista vykti. Viliuosi, kad tai buvo skaudžiausios praeities klaidos, beprotystės laikai, neturintys nieko bendra su dabartimi. Tačiau tokios katastrofos visada gali pasikartoti. Smurto protrūkiai, neapykantos kurstymas niekur nedingo. Todėl privalome visi prisiimti atsakomybę už tai, kad taip nenutiktų“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, šiandien susirinkus pačioje Vilniaus širdyje tik atskiri ženklai primena, koks unikalus ir daugiabalsis šis miestas buvo iki tragedijos.

„Lenkų sociologas Zygmuntas Baumanas rašė, kad niekas neturėtų būti apkaltintas vien dėl to, kad neatlaikė nežmoniško spaudimo. Tačiau tai nereiškia, jog galime išvengti gėdos jausmo dėl praeities įvykių, dėl to, kad atsirado budelių ir stebėtojų, kurie neužkirto tam kelio. Nebijokime pripažinti šios gėdos, nes tik ji išlaisvina mus iš blogio tironijos, kurios niekaip neįmanoma racionalizuoti ar pateisinti. Deja, tai buvo.

Tai – didžiulė tragedija. Kol skausminga atmintis gyva, kol jaučiame palytėti įvykių, nuo kurių prabėgo jau aštuoniasdešimt metų, ar tik aštuoniasdešimt, ir dėl jų mus pasiekiančios gėdos, turime vilties, kad neleisime tam pasikartoti, puoselėsime visus tos daugiabalsės Lietuvos, kuri buvo sunaikinta, fragmentus ir, svarbiausia, bandysime išlikti žmonėmis vienas kitam“, – ministrų Pirmininkė.

Šiais metais minime Holokausto pradžios Lietuvoje 80-ąsias metines. Skirtingai nuo Europos didžiosios dalies, Lietuvoje Holokausto aukos buvo nužudytos netoli jų gyvenamosios vietos. Per kelis 1941 m. vasaros ir rudens mėnesius buvo visiškai sunaikintos Lietuvos žydų bendruomenės.

Šiems skaudiems istoriniams įvykiams atminti Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais inicijuoja nacionalinį projektą „Atminties kelias 1941–2021“. Renginiai vykta nuo birželio iki gruodžio mėnesio.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 278

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Vygandas    -  2021-09-25, 09:04

    Žydų naikinimo iniciatoriai buvo fašistai, kuriems buvo įteigta iškrypusi mintis, net užrašyta ant diržo sagčių „Dievas su mumis”. Dabar Europoje ir Lietuvoje veržiasi išsiskleisti vėl iškrypę agresoriai, tad jeigu tik būtų galimybė, tai jau yra grupuotės pasekėjų, kurie naikintų normalius žmones…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Op    -  2021-09-25, 17:08

    Lietuviai genocidina Lietuvius, naglosaksų nurodymų už pinigus, ar šantažĄ

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Anonimas    -  2021-09-26, 10:37

    Istorija eina ratu, todėl viskas gali pasikartoti

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...