infa.lt

Liberalai prastūmė Seime Konstitucijos pataisą mažinti amžiaus kartelę iki 21-erių, kandidatuojant į Seimą

23 rugsėjo
13:55 2021

Tuščias Seimas

Seimas pritarė Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen teikiamai Konstitucijos pataisai, į Seimą leisti kandidatuoti 21-erių sulaukusiems asmenims. Iki šiol Seimo nariais gali būti renkami sulaukę 25-erių. Konstitucijos pataisą palaikė 95 parlamentarai.

Seimo Pirmininkės teigimu, kandidatavimo amžiaus cenzo mažinimas yra pats tiesiausias ir paprasčiausias būdas parodyti jaunimui pasitikėjimą jais. Pasak V. Čmilytės-Nielsen, jauni Lietuvos žmonės niekuo nesiskiria nuo daugelio Europos Sąjungos valstybių jaunų žmonių, kur kandidatavimo į parlamentus amžius dažniausiai svyruoja tarp 18 ir 21 metų.

Liberalas Andrius Bagdonas džiaugiasi, kad Seime užteko politinės valios palaikyti Konstitucijos keitimą. Jo teigimu, jaunimas nebėra mūsų ateitis, jaunimas yra mūsų dabartis, todėl tokios Konstitucijos pataisos buvo būtinos, o suvienodinta amžiaus kartelė kandidatams į Seimą ir Europos Parlamentą yra racionalus sprendimas.

„Situacija iki šiol buvo daugiau nei keista – žmogus gali atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos institucijose ir Parlamente, bet negali spręsti nacionalinio lygio klausimų“, – sakė politikas A. Bagdonas. (Tas atstovavimas – paklusniai balsuoti už EP teikiamus nutarimus. Bent jau taip elgiasi liberalai Europos parlamente – infa.lt past.)

Jis pridūrė, kad Konstitucijos pataisa buvo būtina tam, jog jauni žmonės galėtų kuo ankščiau įsitraukti į politinį gyvenimą. „Kad jauni žmonės galėtų ne tik skrajutes nešioti vyresniems savo kolegoms rinkimų laikotarpiu, bet ir patys dalyvauti rinkimuose ir sulaukti vienokio ar kitokio gyventojų palaikymo. Mano nuomone, mes turime tikėti ir pasitikėti jaunimu ir tokią galimybę jiems suteikti“, – kalbėjo parlamentas.

Be kita ko, jis pridūrė, kad šis Konstitucijos punkto keitimas labiau atspindės ir žmogaus teisių problemas. A. Bagdono teigimu, dabar Seime nėra pakankamai politikų, kurie atstovautų jauniems žmonėms, o jaunimo kriterijų atitinkančių Seimo narių šioje kadencijoje tėra vos keletas, būtent todėl jaunimui svarbios temos šiuo metu parlamente negauna pakankamai dėmesio.

Lietuvos liberalaus jaunimo Tarptautinių ir politinių reikalų koordinatorius Umbertas Masis (Umberto Masi) kalbėjo, kad Konstitucijos pataisa reikalinga siekiant didesnio ir platesnio jaunimo įsitraukimo į politiką.

„Šita Konstitucijos pataisa yra, be abejonės, labai svarbi, nes mes matome, kad jaunimo įsitraukimas į politiką nėra toks, kokį mes norėtume matyti. Mes, Lietuvos liberalus jaunimas, esame įsitikinę, kad būtent įgalinant jaunus žmones nuo 21-erių dalyvauti politiniuose procesuose, tai yra kandidatuoti į Seimą, leis ne tik siūlyti savo mintis, taip atsiras platesnis temų spektras Seime“, – kalbėjo U. Masis.

Konstitucijos pakeitimui reikalingi du balsavimai Seime, antrasis balsavimas planuojamas po dviejų mėnesių.

infa.lt komentaras:

Neturintis gyvenimiškos patirties žmogus kurs įstatymus apibrėžiančius kaip gyventi kitiems žmonėms valstybėje. Čia kaip analogija su darželinuku mokančiu matematikos abiturientą moksleivį. Vienintelė viltis, kad rinkėjams pakaks sveikos nuovokos nebalsuoti už tokius liberalų kandidatus. Tikėtina, jog tai liberalų gulbės giesmė, kalbant apie sekančius rinkimus. O kalbant apie 95 balsavusius už šią pataisą parlamentarus – čia komentarų nereikia.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 315

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vygandas    -  2021-09-23, 17:39

    Atsitiktinai šalį administruojantys galėtų prastumti pataisą, kad jaunuoliai, susileidę reikiamą kiekį eksperimentinio marmalo, galėtų balsuoti ir nuo 16 metu, nes atitiktų dabartiniams ir kitiems iškreiptiems įstatymams…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...