infa.lt

Arvydas Daunys. Trumpai: „Lietuvos Šeimų Sąjūdžio” istorija ir jo nuveiktų darbų rezultatas

19 rugsėjo
06:30 2021

Arvydas Daunys

Kaip jau daugelis atsimena, viskas prasidėjo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininku paskyrus T.V.Raskevičių ir jo pareiškimų, tarp kurių buvo  ir toks – apie tai, jog jis svajoja, kaip priversti Lietuvą dirbti LGBT žmonėms.

Tą pareiškimą galima pamatyti čia – vėliau jis padarė savo Facebook laiko juostą neprieinamą visiems, bet mes spėjome padaryti ekrano nuotrauką.

Tada dabartinio LŠS pirmininko, Raimondo Grinevičiaus iniciatyva buvo sukviesta grupė žmonių, pradėjusių platinti peticijos nuorodą, kuria buvo renkami parašai už tai, kad minėtas T.V.Raskevičius būtų nušalintas nuo Seimo Žmogaus Teisių komiteto pirmininko posto. Buvo surinkta apie 330 000 parašų.

Tuo metu valdantiesiems neužteko politinės nuovokos paaukoti T.V.Raskevičių dėl šventos ramybės valstybėje ir paskirti tokį patį, bet labiau susivokiantį kokias pareigas užima ir ką galima kalbėti, o kur reikėtų patylėti. Tada dar galėjo viskas nurimti. Bet jie to nesuvokė ir visuomenę laikė amžinai atrajojančia banda, kurią galima kirpti kada užsimanius. Tačiau jie suklydo.

Toliau daugeliui žinomi faktai.  Jie sufabrikavo parašų rinkimą A.Tapino pagalba, ir esą parodė („įrodė“), kad visuomenininkų parašai suklastoti tokiu pat būdu. Nors galėjo juos skaidriai patikrinti, ir, jei tai būtų buvusi tiesa, pateikti visuomenei. Bet jie to nedarė, nes bijojo, jog paaiškės, kad parašai nesuklastoti. O galimai tyliai patikrino ir įsitikino, kad ten viskas tikra. Todėl prireikė A.Tapino cirko ir jau vėliau išpažinusio klastojimo nuodėmę LRT surasto „hakerio”.

Tuo tik paskatino visuomenininkus glaudžiau susiburti į „Didžiojo Šeimos Gynimo Maršo 2021“ grupę, kuri jau tada pradėjo kurti toli einančius planus Lietuvos valstybės atkūrimo atžvilgiu – tapo visiškai aišku, kokios moralės ir kokio proto pajėgumo žmonės stovi prie valstybės vairo.

Visos Lietuvos protestui „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“ buvo ruošiamasi be trupučio tris mėnesius. Jų metu organizacinėje grupėje įvyko pakitimų dalyvių skaičiaus atžvilgiu. Dėl įvairių priežasčių jų sumažėjo beveik perpus. Tai buvo neišvengiama, norint išsaugoti aktyvų branduolį, sugebantį aukoti savo laiką (dažnai dirbdavome iki išnaktų), lėšas, dirbti be atlygio visos komandos rėmuose ir suprantantį, kad tik veikiant komandoje įmanoma pasiekti tai, kas užsibrėžta.

Tikras atradimas buvo Romo Dambrausko sukurtas himnas :Kelkis Lietuva” protestui „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“, kurį jis pasiūlė organizatoriams. Vėliau autorių teisių agentūra LATGA už jį ir dar keletą dainų autorių atliktų Vingio parke dainų padavė organizatorius į teismą reikalaudama apie 6 tūkstančius eurų. Visuomenei palaikant LŠS išgyvens.

Pirmasis tarpinis tikslas buvo pasiektas – „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“ įvyko visiškai taip, kaip buvo suplanuotas, darniai (beveik) veikiant visai komandai. Ir jo rezultatas buvo akivaizdus.

Seime, skilus konservatoriams, nepraėjo Partnerystės įstatymas, Stambulo konvencija buvo „laikinai“ atšaukta iš svarstymų darbotvarkės, buvo atsiimtos administracinių teisės pažeidimų kodekso įstatymo pataisos, kuriomis buvo norėta iš Baudžiamojo Kodekso perkelti į administracinių teisės pažeidimų kodeksą įžeidžiančius pasisakymus prieš LGBT, tiesiog uždedant baudas pažeidėjams. Mat, kriminalą sunku įrodyti ir daugelis bylų subliūkšdavo nepasiekusios teismo. O baudas gali dėti jau policija remdamasi vien pareiškėjo ir liudytojų parodymais. Nepraėjo.

Ir visa tai tik po pirmojo organizacinės grupės surengto protesto renginio. Suvažiavo žmonės iš visos Lietuvos, apsiginklavę tik tikėjimu ir valia. Tuo metu Vilniaus valdžia lengvai suderino sąlygas ir tik šaipėsi manydama, kad gausis kaip visada – pora šimtų žmonių ir vėl ramu. Ne čia buvo. Lietuva pakilo.

Antra mitingų serija įvyko birželio 15-16-17 dienomis, kai keli tūkstančiai žmonių pasikeisdami mitingavo prie Seimo, prie Vyriausybės, prie Prezidentūros.

Šiai protesto akcijai Vilniaus savivaldybė buvo pasiruošusi ir tempė iki paskutinės įmanomos minutės, kol galiausiai davė neigiamą atsakymą, tikėdamasi lengvai išsisukusi, nes teismui laiko jau nebeliko.

Organizacinė grupė kreipėsi į teismą, tuo pačiu skubiai studijuodama Susirinkimų įstatymą (nenoromis tapome teisininkais) ir suradusi, kad jame neprivaloma derinti su savivaldybe nedidelių grupių piketų – pakvietė žmones rengti tų piketų seriją kelias dienas, kurias buvo suplanavusi. Susirinko tūkstančiai žmonių, kurie atvykdavo kiekvieną dieną, pakeisdami išvykstančius.

Rezultatas – pas mitinguojančius kasdien ėjo opozicinių partijų Seimo nariai, išskyrus valstiečius (neskaitant D. Kepenio), kurie vis negalėjo apsispręsti ar jie palaiko už šeimos vertybes kovojančią visuomenę, ar vis tik ne. Kaip negali apsispręsti ir iki dabar, nors, išėjus iš frakcijos Sauliui Skverneliui, galimai gali persigalvoti. Opoziciniai parlamentarai kasdien kalbėjo mitingo scenoje, kuri irgi kasdien buvo surenkama pievelėje prie Seimo.

Mitingo prie Prezidentūros metu, Prezidentas atsiuntė savo patarėją, pasakiusį jame kalbą. Tai buvo dar vienas besikeičiančio požiūrio į būsimą ir besiorganizuojantį LŠS, ženklas.

Visų be išimties žiniasklaidos priemonių žurnalistai ėjo į mitingus kaip į darbą, kalbindami dalyvius ir organizatorius. Pratrūko ilgai tramdyta tyla, kai anksčiau bet koks protestas, kuris vykdavo prieš valdžią, buvo arba ignoruojamas, arba išjuokiamas. Situacija kardinaliai keitėsi. Dabar jau žmonės patys nebenorėjo bendrauti su žiniasklaida, atsikandę jos skelbiamų „žinių“.

Pasirodė marškinėliai su atvaizduotu malūnų, kurio menčių galuose buvo įrašyti stambiausių žiniasklaidos priemonių pavadinimai, o paaiškinamasis užrašas skelbė „Šūdų Malūnas“. Vėlesnės reitingų agentūrų apklausos beveik patvirtino tą teiginį. Didžiąja žiniasklaida pasitiki katastrofiškai (joms) nedidelis žmonių skaičius.

Ir štai, po to šios žiniasklaidos pranešimų formatas ėmė keistis – jame praslysdavo ir visiškai objektyvi medžiaga, neiškraipyti interviu. Nedažnai, bet ėmė atsirasti. Ir ši tendencija tęsiasi toliau.

Nesinori girtis, tačiau tai didelė LŠS ir jį palaikančios visuomenės veiklos įtaka.

Žiniasklaidoje, kuri iki tol nė žodelio nesakydavo prieš valdžią atsirado daugybė reportažų su visiškai konkrečia kritika.

Tuo tarpu būsimo LŠS kolektyvas ėmė planuoti savo organizacijos įkūrimą, kurią įregistravo iškart kai tik buvo patvirtinti įstatai – rugpjūčio 2 dieną, o lygiai mėnesį prieš tai (liepos 2 d.) suderino su Vilniaus savivaldybe rugsėjo 10 d. datą mitingui prie Seimo.

Praėjus 5 dienoms po įregistravimo, naujai įkurta asociacija, „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ surengė suvažiavimą, kuriame norą tapti naujosios organizacijos nariais pareiškė apie 500 žmonių – tiek buvo išdalinta žyminčių apyrankių, rodančių, kad žmogus registravosi.

Suvažiavimo metu buvo papildyta ir vienbalsiai dalyvių-naujųjų narių priimta LŠS programa, kurią dabar galima rasti seimusajudis.lt svetainėje, skyrelyje „LŠS programa“.

Tuo pat metu buvo ruošiamasi rugpjūčio 10 dienos mitingui, kurį organizavo ne „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“, ir kuris, tačiau, rodydamas solidarumą protestui dalyvavo jame kaip eilinis dalyvis su savo žmonėmis.

Kaip jis vyko ir kas po jo vyko – dar iki šiol rašo masmedija bei platinama daugybė vaizdo įrašų, todėl šią atkarpą praleisiu, juolab, kad kaip jau minėjau – tai nebuvo Sąjūdžio mitingas.

Tačiau šio mitingo, t. y. po jo vykusių provokacijų pasekmės „Lietuvos Šeimų Sąjūdžiui“ buvo sudėtingos. Kadangi savivaldybė po jų atšaukė jau suderintą liepos 2 dieną rugsėjo 10 d. mitingą prie Seimo, kuris pagal LŠS suderintą planą turėjo prasidėti prie Katedros, praeiti eitynėmis per Gedimino prospektą ir įvykti prie Seimo.

Savivaldybės priimtą mitingo atšaukimą LŠS apskundė teismui, prašydamas sustabdyti jo galiojimą, kol nebus išnagrinėta byla arba paskubinti šio ginčo sprendimą. Argumentacija teisiškai buvo pakankamai pagrįsta, tačiau šioje vietoje koją pakišo juridiškai neegzistuojantis kaip organizacija puslapis „Šeimų Sąjūdis“  Facebooke, paskleidęs rugsėjo 10 d. mitingo reklamą, kurioje buvo rašoma, kad „Šeimų Sąjūdis“ (ne Lietuvos Šeimų Sąjūdis) kviečia į mitingą prie Seimo (kai suderinimas jau buvo atšauktas) ir tikisi sulaukti 50 tūkstančių žmonių (kai suderinime buvo kalbama tik apie 15 tūkst).

Tą pasigavo žiniasklaida, tyčia priskyrusi tą reklamą Lietuvos Šeimų Sąjūdžiui (esą nematė skirtumo tarp jų) ir išskalambijo kuo plačiausiai, ką džiugiai pasigriebė R.Šimašiaus savivaldybė, nusiuntusi kaip atsakymą teismui „įrodymą“ apie tai, kad Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ net nežada laikytis atšaukimo ir netgi uždraudus mitingą sieks surinkti daugiau žmonių nei planavo suderintame dokumente – t. y. 50 tūkstančių. Suprantama – teismas sureagavo kaip ir buvo galima prognozuoti – nenorėdamas rizikuoti jis nutarė svarstyti bylą įprasta tvarka, tačiau vis tik skubiai perdavė atšaukimo sustabdymo klausimą svarstyti Vyriausiam Administraciniam teismui, kuris pasielgė taip pat atsargiai.

Paskambinus „Šeimų Sąjūdžio“ puslapio Facebooke autoriui ir paprašius panaikinti reklamą – pastarasis atsisakė, pareiškęs, kad taip jis kovoja su leftistais ir, kad ši reklama naudinga būsimam mitingui. Jokia argumentacija nepavyko jam išaiškinti, kad taip jis kenkia paties mitingo prie Seimo egzistavimui.

Visų tų peripetijų metu, matant link ko viskas eina „Lietuvos Šeimų Sąjūdžiui teliko vienintelė galimybė teisėtai surengti mitingą – keisti jo vietą ir dalyvių skaičių, kas ir buvo padaryta. Vilniaus savivaldybės suderinimas buvo gautas dieną prieš rugsėjo 10 dieną. Savivaldybė sužaidė kaip pagal natas, net nežiūrint į tai, kad vieną teismą dėl tokios pat priežasties pralaimėjo, teismui aiškiai įvardinus, kad R.Šimašiaus savivaldybės sprendimas buvo neteisėtas.

Greičiausiai ji pralaimės ir šį teismą, tačiau esant šiai teisinei sistemai atsakingų nėra – savivaldybė kaip juridinis darinys neatsako prieš teismą už savo veiksmus, neskaitant reputacinių praradimų, kurie jai mažiausiai rūpi – svarbiausia, kad Laisvės partijos pirmininkė būtų patenkinta.

Apie rugsėjo 10 mitingą visuomenė žino, todėl apsistosiu tik ties jo pabaiga, kai suinteresuoti asmenys tikėjosi tokių pat provokacijų kaip ir rugpjūčio10 d. mitingo metu. Provokatorių buvo ir mitingo metu, bet su jais puikiai susidorojo LŠS savanoriška apsauga, be jokio smurto ir jėgos panaudojimo išvesdama juos už mitingo ribų ir perduodama policijai, kuri, jau nekeista, juos čia pat paleisdavo.

Vienas iš tokių, provokatorių išvesdinimo iš mitingo epizodų:

Mitingo metu taip pat buvo surasti maišai su akmenimis ir perduoti policijai. Maišai su akmenimis buvo rasti (ne policija rado) ir  Gedimino prospekte netoli Lukiškių aikštės (internete plinta tos nuotraukos – žiūrėti čia), kur tą dieną ištisai budėjo policija ir tikrino moterų rankines, bei praeivių kuprines, tačiau „nepastebėjo“, kai kažkas privežė, iškrovė ir sudėjo maišus su akmenims.

Galima padėkoti žmonių pastabumui, kurie atkreipė dėmesį ir pridavė juos policijai, jau nebegalėjusiai to ignoruoti.

Vėliau organizatoriams paskambino žmonės ir informavo, kad prie Seimo renkasi minia ir jie privalo kažką daryti, kad vėl neįvyktų provokacija.

Ten nuvykome trise – aš, Raimondas Grinevičius ir Saulius (neatsimenu pavardės, bet ačiū jam), kalbėjomės su žmonėmis ir įtikinome daugumą išsivaikščioti. Išvykome iš ten po to, kai šalmuota, juodai apsirengusi policija, lydima dar likusių žmonių plojimų, tvarkinga vora paliko Seimo teritoriją, supratusi, kad čia įtampos nebeliko.

Tuo tarpu po Seimo, Lietuvos Šeimų Sąjūdis surengė tarptautinę konferenciją su tiesiogine transliacija (lietuvių ir anglų kalba), kurios vaizdo įrašą galima bus pamatyti žemiau. Joje dalyvavo tie patys, kalbėję mitinge užsienio parlamentų atstovai iš Austrijos ir Vokietijos bei kiti, žinomi Lietuvoje žmonės.

Šiuo metu „Lietuvos Šeimų Sąjūdžio“ komanda planuoja nacionalinio visuotinio streiko galimybę ir tariasi su galimais partneriais visuomenėje, siekdama sukurti koordinacinę tarybą, sudarytą iš nevyriausybinių organizacijų atstovų ir atskirų protingų žmonių. Pagal vieną iš planuojamų variantų, kiekvienos organizacijos atstovas koordinacinėje taryboje turėtų po vieną balsą.

Beje, dėl Sąjūdžio logotipo, kurį visi pažįsta pagal medį ir jo kamieną sudarančias keturias figūras – tėtį, mamą ir du vaikus bei ąžuolo lapų vainiką. Vienas iš buvusių „Didžiojo Šeimos Gynimo Maršo 2021“ narių, paslapčia nuo likusios komandos padavė paraišką patentuoti šį logotipą sau, nors jį kūrė visa komanda – vienas surado tinkamą pavyzdį (ten tik lapai buvo kaip žilvičio), kitas davė nurodymus dizainerei dėl spalvų, trečias dėl kai kurių formų. Dizainerė iš esmės sukūrė tik šios figūros ąžuolo lapus ir veikė pagal nurodymus. Jokios autorystės ten būti nebuvo.

Tačiau savanoriškai pasisiūlęs apmokėti dizainerės pateiktą sąskaitą, buvęs narys (kol kas neminėsiu jo vardo, jis bus paskelbtas po ginčo dėl logotipo finalo, beje jis turi jį palaikančių ir tame dalyvavusių politikų) vėliau pamanė, jog tai jam priklauso šis logotipas ir paslapčia nuo likusios komandos padavė patentavimo paraišką į patentų biurą. Dabar vyksta teisinis ginčas, istorija dar nesibaigė, tačiau kaip ji besibaigtų – LŠS jau kuria naują logotipą, kadangi šiuo, net jei laimės šį teisinį ginčą, jau naudosis visi kas norės ir provokacijos (kaip minėta Šeimų Sąjūdžio reklama bei ten pat puslapyje skelbiama originali LŠS informacija), norint suklaidinti lankytojus tuo, esą čia originalus puslapis – niekada nesibaigs.

Bet viskas kas mūsų neužmuša – mus tik sustiprina – LŠS komanda (visas kolektyvas) įgijo daug patirties, pasitikėjimo savo jėgomis, reikalingų žinių ir, svarbiausia – mus visur lydi sėkmė, kurios nenusipirksi – ji suteikiama iš aukščiau, už teisingus siekius ir pasiryžimą eiti iki galo. Iki pergalės, kai Lietuvoje įsivyraus neapsimestinis teisingumas, o žmonės bus vertinami vienodai, neskirstant į geresnius ir neskiepytus.

Lietuva jau keliasi – ir tą mato visi. Lietuvos Šeimų Sąjūdžio atvira veikla sukūrė sąlygas imti atvirai kalbėti mokslininkams, intelektualams, teisininkams, susikurti naujiems judėjimams, jau be baimės pasisakantiems prieš segreguojančius šios vyriausybės potvarkius (net ne įstatymus).

Ir nėra abejonių, viskas pamažu, bet užtikrintai juda link priešlaikinių rinkimų, kurių metu pamatysime tai, ko dar nematę. Bet apie tai vėliau.

O dabar noriu palinkėti mums visiems didelės sėkmės, kurios Dievas, reikia tą pripažinti – ir taip nepašykštėjo.

Ačiū tiems, kas perskaitėte iki galo 🙂

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 983

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Eglė    -  2021-09-19, 11:08

    Šaunuoliai, ir toliau taip! Lietuva tikrai didžiuojasi jumis visais, visu LŠS kolektyvu. Pagarba didžiausia, jūs šiandien vienintelė Lietuvos viltis. Ačiū

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2021-09-19, 14:06

    Sėkmės ir tvirtybės Jums.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vilija VZ    -  2021-09-19, 23:38

      Už Lietuvą Tėvynę!!!
      Už Lietuvos Šeimų Sąjūdį!!!
      AČIŪ Jums už tai,ka darote!!!
      🇱🇹❤️🇱🇹

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Emilija    -  2021-09-19, 15:15

    Ačiū jums ir dideliausios sėkmės. Tegu Dievas jus saugo.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Nepykit    -  2021-09-19, 23:44

    O man atrodo,kad iš jų naudos kaip iš ožio pieno

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Romualdas    -  2021-09-26, 09:12

    Idėja gera ,tik per anksti sužvaigždejote,dabar dar vyksta kova su vėjo malūnais.skirstyti žmonės į partinius ir nepartinis didžiausias apsurdas
    jūsų veiklojeO

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....