infa.lt

Paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė

24 liepos
08:42 2021

Kauno apygardos teismas trečiadienį paskelbė nuosprendį pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atliekančiam G. G. (40 m.) už kito nuteistojo nužudymą iš chuliganiškų paskatų.

Teisėjų kolegija, įvertinusi kaltinamojo, liudytojų parodymus, parodymų patikrinimo vietoje protokoluose užfiksuotus duomenis, eksperto ir specialistų išvadas, kitus teisiamajame posėdyje ištirtus įrodymus, neginčijamai nustatė, kad G. G., atlikdamas laisvės atėmimo bausmę ir nuo 2019 m. lapkričio pab. būdamas laikinai perkeltas iš pataisos namų į tardymo izoliatorių, kameroje iš chuliganiškų paskatų, panaudojant kaip pretekstą savo veiksmams mažareikšmę dingstį, t. y. kad nebūtų atgal perkeltas atlikti bausmę iš tardymo izoliatoriaus į pataisos namus, suplanavo apgaule nužudyti kitą nuteistąjį, imituojant pasikorimo veiksmus.

Vykdydamas savo sumanymą, kaltinamasis 2019 m. gruodžio pr. įkalbėjo kartu kameroje buvusį nuteistąjį imituoti pasikorimo veiksmus, t. y. kad nuteistasis imituos pasikorimą ir kai nuteistasis kabos virvės kilpoje bei pradės dusti, kaltinamasis pakvies pareigūnus, kad pastarieji atgaivintų nuteistąjį, o kaltinamasis pareigūnams pasakys, kad tai jis bandė nužudyti nuteistąjį, ir už tai jam bus skirta kardomoji priemonė suėmimas.

Nuteistajam sutikus, kaltinamasis kartu su nuteistuoju 2019 m. gruodžio pr. vakare nuėjo į tualeto patalpą, nuteistajam atsistojus kojomis ant klozeto ir atsirėmus nugara į sieną, esančią prie tualeto durų, kaltinamasis pasiėmė diržą nuo nuteistojo krepšio, vieną jo galą užrišo ant tualeto durų viršutinės staktos, o kitą galą aprišo aplink nuteistojo kaklą, po ko jis rankomis nutraukė nuteistojo kojas nuo tualeto klozeto ir nuteistajam pakibus kilpoje bei nesiekiant kojomis žemės, vietoje to, kad kviestų pareigūnus, paėmė nuteistajam už rankų ir jas laikė, kad nuteistasis kabotų ir negalėtų rankomis išsilaisvinti bei išsigelbėti. Taip laikė iki mirties.

Nors kaltinamasis teisminio bylos nagrinėjimo metu neigė savo kaltę nužudžius kitą nuteistąjį, teisėjų kolegija konstatavo, kad kaltinamojo kaltė yra įrodyta ikiteisminio tyrimo metu surinktų ir teisiamojo posėdžio metu ištirtų įrodymų visuma.

Objektyviąsias nuteistojo nužudymo aplinkybes atitiko kaltinamojo duoti parodymai, kad dar spalio mėnesį, būdamas perkeltas į pataisos namus, kuriuose jam gresia pavojus, sugalvojo padaryti nužudymą, kad gautų kardomąją priemonę suėmimą ir nebūtų grąžintas į šiuos pataisos namus. Aplinkybes, kad kaltinamasis nenorėjo atlikti bausmės pataisos namuose ir siekė gauti suėmimą, patvirtino ir liudytojo parodymai.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad G. G. nusikalstama veika nebuvo padaryta atsitiktinai, jo antivisuomeninės nuostatos jau buvo susiformavusios ir ši nusikalstama veika buvo tik loginis kaltinamojo gyvenimo būdo ir ankstesnio nusikalstamo elgesio padarinys.

Kaltinamasis praeityje teistas 29 kartus, nė vienas jo teistumas nėra išnykęs ar panaikintas, atlikdamas bausmę už bejėgiškos būklės asmens nužudymą, visas nusikalstamas veikas, už kurias nuteistas 23 nuosprendžiais, jis padarė atlikdamas bausmę pataisos namuose, šią nusikalstamą veiką taip pat padarė atlikdamas bausmę, paskirtą už ankstesnį nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis.

Nusikalstamą veiką kaltinamasis padarė šaltakraujiškai, dėl menkavertės dingsties, siekiant išimtinai savo žemų paskatų, ir sukėlė itin skaudžias pasekmes – kito nuteistojo mirtį. Teisėjų kolegija nurodė, kad dėl padaryto nusikaltimo kaltinamais ne tik nesigaili, tačiau ir po šio nusikaltimo padarymo grasina daryti analogiško pobūdžio nusikaltimus, kad būtų patenkinti išimtinai jo interesai.

Visos nurodytos aplinkybės teismui leido padaryti išvadą, kad kaltinamasis linkęs pažeisti įstatymus ir daryti nusikalstamas veikas, jis yra visiškai abejingas kito žmogaus gyvybei, todėl yra ypatingai pavojingas visuomenei. „Tik paskyrus kaltinamajam laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę, yra galimybė kaltinamąjį sulaikyti nuo naujų nusikaltimų padarymo, jį nubausti bei apsaugoti visuomenę nuo tokio ypač pavojingo asmens, o taip pat ir užtikrinti teisingumo principo įgyvendinimą.“ – nusprendė teismas.

Teismas kaltinamąjį pripažino pavojingu recidyvistu.

Nužudytojo tėvui teismas iš kaltinamojo priteisė 1129 Eur turtinės ir 47 660 Eur neturtinės žalos atlyginimo. Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos, suimtam nuteistajam šį terminą skaičiuojant nuo nuosprendžio nuorašo įteikimo dienos, gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

teismai.lt inf.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 304

Atsiliepimų 2

  1. Vygandas    -  2021-07-24, 09:15

    Biblijoje Dievas įsakė vienareikšmiškai: „Kas mirtinai sumuša žmogų, turi būti nubaustas mirtimi” (Iš 21,12). Bet bedieviams Dievo įsakymai negalioja. Patys prisišauks Dievo bausmės…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Čiubaka    -  2021-07-24, 14:23

    O tai kaip čia gaunasi, paskyrė iki gyvos galvos ir dar priteisė atlyginti žalą? Iš ko tas iki gyvos galvos sedėdamas atlygins žalą?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...