infa.lt

Mozeris Alvis.Darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl Covid – štai, ką turime žinoti

20 liepos
16:22 2021

Galimybių pasas

2021 m. liepos 26 d. įsigalioja UAB „Pė-Sė-O” filialo „LR Vyriausybė” priimto nutarimo https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/TAR.6A8A7A3BBCDC pakeitimai https://www.e-tar.lt/…/156c7fc0e60111eb9f09e7df20500045, kuriais išplečiamas darbuotojų, privalančių kartą per savaitę tikrintis, ar neserga besimptomiu gripu, sąrašas.

Pirma taisyklė. Pakeitimai įsigalioja tik nuo Liepos 26 d., todėl bet kurį darbdavį, kuris jau šiandieną jums siunčia el. laiškus reikalaudamas liepos 26 d. atvykti į darbą su neigiamu testo atsakymu, drąsiai siųskite ant trijų raidžių, t. y. „eik, tu, na PIŠ”.

Antra taisyklė. Nei įstatymas, nei Vyriausybės nutarimas nenustato, kad privalote atlikti kokius nors testus, todėl darbdavį, kuris iš jūsų reikalauja pristatyti būtent atlikto kokio nors medicininio tyrimo atsakymą, drąsiai siųskite ant tų pačių trijų raidžių – „eik, tu, na PIŠ”.

Trečia taisyklė. Įstatymas nustato, kad kartą per savaitę privalote atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą, o ne kokį nors medicininį tyrimą. Įstatymas NENUSTATO, kad profilaktinių sveikatos patikrinimų tvarką yra pavedama nustatyti Dulkiui, todėl bet kokie kiti, bet kurio kito nuo žemės vos atsiplėšusio išsigimėlio sprendimai jūsų neturėtų jaudinti – darbuotojų sveikatos patikrinimo tvarką yra pavesta nustatyti Vyriausybei, kuri, pasikartosiu, savo tvarkoje NĖRA NUSTAČIUSI, kad darbuotojas privalo atlikti kokius nors medicininius tyrimus.

Ketvirta taisyklė. Vyriausybės nutarimas nustato, kad darbuotojas sveikatos patikrinimą turi atlikti asmens sveikatos priežiūros įstaigoje. Taigi bet kurį darbdavį ar kitą išsigimėlį, kuris jums aiškins, kad „privalai atlikti PGR tyrimą mobiliajame punkte”, drąsiai siųskit ir siųskit jį ant tų pačių trijų raidžių – „eik, tu, na PIŠ”.

Penkta taisyklė. Atlikite serologinį kraujo tyrimą antikūnų nustatymui. Jei šio tyrimo atsakymas bus teigiamas (o tikimybė nėra tokia jau ir maža), bet kuriam, kuris reikalaus iš jūsų periodiškai tikrintis sveikatą, bent 60 dienų galėsite sakyti – „eik, tu, na PIŠ”.

Šešta taisyklė. Sveikatos patikrinimą dėl gripo privalote atlikti asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, todėl jūs PRIVALOTE registruotis konsultacijai pas savo šeimos gydytoją, kuris (ir tik jis), vadovaujantis įstatymu, turi teisę paskirti atlikti kokius nors ligos diagnozę patvirtinančius ar paneigiančius tyrimus (jei apskritai manys, kad kokie nors tyrimai iš viso yra reikalingi).

Septinta taisyklė. Įstatymas nustato, kad darbdaviui turite pateikti ne medicininio tyrimo atsakymą, o sveikatos patikrinimo išvadą, todėl dar kartą pasikartosiu – jums būtina registruotis ne tyrimui į mobilųjį punktą, o konsultacijai pas šeimos gydytoją, kuris ir atliks (privalo atlikti) profilaktinį sveikatos patikrinimą. Atlikęs šį profilaktinį patikrinimą, šeimos gydytojas jūsų medicininėje knygelėje bei e-sveikatoje privalot padaryti įrašą „dirbti gali”, nebent nustatys, kad sergate.

Aštunta taisyklė. Jei tarp kojų turėtume „kietus riešutėlius”, būtume solidarūs ir vykdytume teisės aktų reikalavimus, kas, šiuo atveju, reiškia, jei būtume solidarūs ir vadovautumėmės bent jau pirmiau nurodytomis taisyklėmis, asmens sveikatos priežiūros įstaigose sudarytume kamščius, o darbdaviai imtų staugti, kad sistema neveikia.

Net jei darbdaviai mus visus, kurie laikosi teisės aktų reikalavimų ir veikia solidariai, vis tik laikinai nušalintų nuo darbo, mes ne tik pakovotume dėl neteisėto nušalinimo teisme, bet ir priverstume darbdavius daryti spaudimą išsigimėliams tarnaujančiai vyriausybei, kad ši panaikintų teisės aktus, prievartaujančius darbuotojus, nesant tam objektyvaus reikalingumo, kartą per savaitę tikrintis, ar, neduok Dieve, darbuotojas neserga besimptomiu gripu. Kitu atveju tegul darbdaviai samdosi paskiepytus migrantus iš Dieveniškių.

P.S. „eik, tu, na PIŠ”

Susijusi medžiaga: Darbdaviams apie darbuotojų sveikatos patikrinimus dėl Covid

Pirmą kartą ši medžiaga paskelbta autoriaus Facebook asmeninėje paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 261

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. SK    -  2021-07-20, 18:56

    Labai ačiū autoriui. Konkretūs patarimai konkrečiai situacijai. Dabar tereiks tik pasisemti drąsos iš vidaus, kad taip atsakyti 🙂

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....