infa.lt

Liberalai siekdami dekriminalizuoti narkotikus ragina ruoštis ir būsimų narkomanų gydymui. Cinizmas ar beprotybė?

19 liepos
06:40 2021

V.Č.Nielsen viduryje | Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Mažo kiekio narkotikų dekriminalizacija turi veikti kaip priemonė, nukreipianti į gydymą, todėl ruošiantis keisti narkotikų politiką, Liberalų sąjūdžio frakcija siūlo kartu parengti ir priklausomybių ligų gydymui bei profilaktikai gerinti skirtus teisės aktus. Tokį siūlymą frakcija nusiuntė sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui.

„Daug metų priklausomybių ligų problema buvo ignoruojama, o prieš ketverius metus buvo nueita kriminalizacijos, policinės valstybės keliu. Dabar turime galvoti, kaip nuo baudžiamųjų priemonių pereiti link sveikatinimo, kad problemų turintis žmogus kreiptųsi į specialistus, o sistema būtų pasiruošusi jam padėti“, – apie problemą kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Kaip teigiama kreipimesi, teisiniai barjerai yra esminiai trikdžiai efektyviam priklausomybių ligų gydymui ir profilaktikai.

Kriminalizuotas narkotikų vartojimas mažina prevencijos ir gydymo programų prieinamumą, didina stigmatizaciją ir pacientui lipdo „nusikaltėlio“ etiketę. Asmenys nenori atskleisti savo problemų šeimos gydytojui ar psichiatrui ir paslauga naudotųsi labiau, jei priklausomybės ligomis sergantiems asmenims būtų taikoma išimtis kreiptis be siuntimo. Pavyzdžiui, tokią išimtį turi norintys patekti pas dermatologą, tačiau norint patekti pas priklausomybių ligų specialistą, reikalingas siuntimas iš pirminio lygio, t. y. šeimos gydytojo ar PSC gydytojo psichiatro.

„Dabartinė teisinė sistema atgraso žmones kreiptis pagalbos. Mūsų nuomone, tikslinga inicijuoti platesnes diskusijas nukreiptas į pagalbą asmeniui – švietimą, socialinę pagalbą, sveikatos priežiūros priemones, kurios leistų motyvuoti žmogų, kuris vartoja psichoaktyvias medžiagas, keisti savo elgesį, padėtų priklausomiems žmonėms grįžti ir integruotis į visuomenę“, – sakė Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos narys Jonas Varkalys.

Taip pat įvardijama, kad dabar priklausomybių ir prevencijos paslaugų geografinė aprėptis nėra pakankama, paslaugos neteikiamos įkalinimo įstaigose. Nors šiuo metu 15-oje savivaldybių ES lėšomis kuriami integruoti priklausomybės ligų gydymui skirti paslaugų aprašai, tačiau neaišku ar pasibaigus projektui bus išlaikoma sukurta sistema. Nėra įvertintas ir teikiamų paslaugų ekonominis efektyvumas ir sukurta prioritetinė paslaugų schema.

Kaip viena iš problemų pateikiamas ir kompensuojamų vaistų priklausomybės ligomis sergantiems asmenims nebuvimas. Norint įtraukti medikamentą į kompensuojamų sąrašus yra taikoma labai sudėtinga procedūra, nes pačios vaistų gamintojos nėra suinteresuotos teikti pasiūlymus ir pildyti reikiamus dokumentus, o specialistai neturi tiek laiko ir žinių, kad surinktų visus duomenis – tad iki šiol vis nėra jokių medikamentų, kuriuos galima kompensuoti. Sveikatos apsaugos ministerija ir Valstybinė ligonių kasa turėtų ieškoti būdų, kad mokslu grįstos medikamentinės intervencijos būtų kompensuojamos.

Be to, nors asmens sveikatos priežiūros įstaigoms taikomas 5 proc. lengvatinis PVM tarifas, tačiau nevyriausybinis sektorius teikdamas paslaugas nedraustiems rizikos grupių asmenims moka 21 proc. PVM įsigyjant medicinines paskirties prekes. Susiduriama ir su personalo problema – specialistai nenori dirbti su priklausomybe sergančiais asmenimis dėl per mažų atlyginimų, nes laiko sąnaudų išeikvojama daugiau, nei su kitais pacientais.

Galiausiai nėra aiškaus metodinio vadovavimo integruojant priklausomybės ligų ir prevencijos įstaigų darbą į vieną sistemą. Šiuo metu kelios įstaigos, kurios atlieka tam tikras funkcijas (ULAC − stebėseną, NTAKD – strategijų kūrimą), bet nėra vienos koordinuojančios įstaigos, kuri būtų atsakinga už viso mechanizmo veiklą, kokybės ir prieinamumo gerinimą ir plėtojimą.

„Panagrinėjus užsienio patirtį, yra porą dalykų, kuriuos reikėtų žinoti. Jei dekriminalizacija yra vienintelis dalykas, kurį jūs padarote – tai sistema neveiks, nes tai tik orkestro dalis, viena iš priemonių. Turi būti sukurtos ir gydymo paslaugos, stipri pagalba priklausomiems ir piktnaudžiaujantiems asmenims. Dabar didžioji dalis žmonių yra rekreaciniai vartotojai ir nors nėra priklausomi, yra nukreipiami pas priklausomybių specialistus – tai nėra tikslinga“, – sakė E. Gentvilas.

infa.lt komentaras:

Tokių manipuliacijų pasaulis dar nematė. Siekdami dekriminalizuoti ir tuo lyg paskatindami nebrandų jaunimą be baimės išbandyti narkotikus, liberalai aiškina, kad daro tai jų labui – esą, kad jie neturėtų teistumo ir eitų gydytis. Nė vienas narkomanas nepuolė gydytis tol, kol nepasiekė pilno dugno. O pradėjo visi būtent nuo tų mažų narkotikų dozių, kurias rengiasi dekriminalizuoti liberalai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 650

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Laima    -  2021-07-19, 12:36

    Kokie žiaurūs liberalai, kaip nekenčia savo tautos⁉️Kvaišalų vartojimas skatinamas Seime. 📢Tiesiog baugu darosi gyventi tokioje Tėvynėje ❗❗❗Su tokiu Liberalų mąstymu kokia ateitis laukia tiesiog nesunku nuspėti.
    (Visos politinės partijos galų gale numiršta, pasismaugusios savuoju melu).
    (Mark Tven)
    Labai teisingas pasakymas. To ir linkiu liberalams. Dievas mato jūsų darbelius.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rimantas    -  2021-07-19, 12:46

    čimilę ir šitą trijulę dievas baudžia jie patys pasismauks savo melu tik greičiau tik pažiūrėkit į jū portretus

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vygandas    -  2021-07-19, 18:16

    Lietuvą gali išgelbėti, tik šio laisvamanių Seimo paleidimas į laisvę…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. As    -  2021-07-21, 03:58

    ČMILYTEI JAU ŠIFERIS NUČIUOŽĖ, ŠIKNINYTĖ GIMĖ BE SĄŽINĖ S IR STOGO, O RASKEVIČIUS ĮSIDURĖ PAŠINA IR IŠPŪLIAVO UŽPAKALIS, DAR NELAIKO SALNIKAI TAI BYRKA NORI UŽKIŠTI

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...