infa.lt

R. Karbauskio „šešėlinė vyriausybė“ vasarą tempo nemažins – jei ne ji, Lietuvoje būtų kur kas blogiau

05 liepos
17:19 2021

Konservatoriai prieš valstiečius

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis savo Facebook paskyroje pasidalino įžvalgomis apie „šešėlinę vyriausybę ir jos atliktus darbus, be kurių, pasak jo tarp eilučių sakomų minčių – Lietuvai būtų buvę kur kas blogiau.

Jis kalba ir apie vakcinaciją, kuri turėtų būti vykdoma greičiau, nei tą daro I. Šimonytės vyriausybė ir apie savo „Šešėlinės vyriausybės“ indėlį atmetant Seime Partnerystės įstatymą ir Stambulo konvenciją.

Toliau jis rašo, kad Šešėlinė Vyriausybė ruošiasi kitam posėdžiui, kuriame ji pateiks valdantiesiems dar vieną pastabų ir pasiūlymų paketą, tarp jų bus klausimai ne tik kaip suvaldyti išaugusį pabėgėlių srautą, bet ir dėl ligoninių tinklo mažinimo, kuriam valdantieji sugalvojo naują pavadinimą, kad žmonėms taip nerėžtų ausų – ligoninių redukcija.

Ramūnas Karbauskis pasakoja, jog darbo tempo Šešėlinė vyriausybė nemažins ir vasarą, net nežiūrint į tai, kad savo rankose neturi jokios valdžios. Kad jai tai buvo labai turiningas laikas, įrodo jos darbai ir politinės darbotvarkės, kuriose daugiausia dėmesio skirta ne tik šios valdančiosios daugumos ignoruojamiems verslo, teisės, medikų, švietimo, susirūpinusių tėvų ir kt. atstovams, bet ir ekspertams, kurie negailėjo rekomendacijų, kaip Lietuvai sėkmingai išlipti iš ekonomikos problemų, kurios atsirado dėl pandemijos (dėl politikų sprendimų), kokias priemones naudoti sėkmingai vakcinacijai, kokias grėsmes kelia partnerystės įstatymai tradicinę šeimą puoselėjančioms valstybėms.

Su šešėliniais ministrais jis nusprendė, kad po kiekvieno politinio sezono atsiskaitys rinkėjams ne tik apie savo nuveiktus darbus, bet ir pristatys valstybėje matomas problemas bei jų sprendimo būdus. Mums svarbu, kad Jūs žinotumėte, jog darome viską, kad valstybėje būtų saugu ir gera gyventi, teigia Ramūnas Karbauskis.

Pradėję darbą šių metų vasarį, pasakoja R. Karbauskis, sulaukėme įvairių politologų vertinimų, tačiau visiems jiems teko konstatuoti, kad esame pirma, realiai, o ne „popieriuje“ dirbanti šešėlinė Vyriausybė.

Darbo turėjome daug, konstatuoja LVŽS lyderis, nes ši valdančioji dauguma pademonstravo ne tik, kad valstybės valdymas jiems tamsus miškas, bet ir kad jiems iš tiesų visiškai nerūpi žmonės, kad jie neturi teisės būti išgirsti, juo labiau tikėtis pagalbos.

Beje, apie praėjusiame šešėlinės Vyriausybės posėdyje kalbėjome apie valstybines įmones, nes valdantieji užsimojo tyliai pakeisti jų statusą į akcines bendroves. Mums kilo pagrįstų klausimų, kodėl norima taip pertvarkyti valstybės valdomas įmones, kurios šiuo metu patikėjimo teise valdo didelės apimties valstybės turtą ir ženkliai prisideda prie valstybės biudžeto surinkimo. Pasigedome pertvarkos skaidrumo.

Teikėme pasiūlymus dėl COVID-19:

Oksfordo universitetas sudarė valstybėse taikyto karantino priemonių griežtumo indeksus – Lietuvoje šių metų pavasarį buvo taikomos griežčiausios Baltijos šalyse karantino priemonės. Smulkusis verslas buvo diskriminuojamas ir neturėjo sąlygų bei galimybių, kokias karantino metu turėjo stambusis verslas. 2021 m. pradžioje vykusiame šešėlinės Vyriausybės posėdyje reikalavome, kad smulkiajam verslui būtų sudarytos sąlygos veikti realiai, o ne formaliai.

I. Šimonytės Vyriausybei ignoruojant smulkiuosius verslininkus, kreipėmės į nepriklausomų ekspertų patariamąją tarybą, patariančią Lietuvos Respublikos Vyriausybei COVID-19 pandemijos valdymo klausimais, siūlydami lygiaverčiais pagrindais būtų įtraukti smulkiųjų verslų atstovus.

Taip pat raginome didinti infektologų bei epidemiologų atstovavimą, pakviesti kultūros ir kitų neatstovaujamų sektorių atstovus, taip užtikrinant tiek šios tarybos specializaciją, jos profesionalumo augimą, tiek atstovavimą skirtingiems visuomenės grupių interesams, nes pandemijos suvaldymui pavasarį reikėjo daugiau, nei vien siauro medicininio pobūdžio sprendimų priėmimo.

Šešėlinė Vyriausybė taip pat reikalavo, kad ekspertų taryboje būtų skaidrinamas sprendimų priėmimo procesas, padarant jį viešu bei atviru visuomenei. Žmonės turi teisę žinoti kas ir kaip, bei kokiais argumentais remiantis pataria Lietuvos Respublikos Vyriausybei.

Mes taip pat reikalavome sistemiškai spręsti vakcinavimo klausimus – šių klausimų sprendimas buvo būtinas, kad sustoję valstybės sektoriai, gerėjant epidemiologinei situacijai, atsidarytų kaip įmanoma greičiau. Tai, kad vakcinavimas buvo vykdomas neapgalvotai ir chaotiškai, rodė ne tik aiškėjantys neskaidrūs vakcinavimo atvejai, bet ir tai, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymas, nustatantis prioritetine tvarka skiepijamų gyventojų grupes, buvo nuolat keičiamas. Taigi, ministerija niekaip negalėjo apsispręsti ir mėtėsi krizės akivaizdoje.

Mes dirbome su Izraelio specialistais, kurie pristatė gerosios praktikos priemones, kurios galėjo būti pritaikytos ir Lietuvoje. Taip pat turėjome atskirus posėdžius su farmakologais, su kuriais aptarėme ir I.Šimonytės Vyriausybės planus atidėti skiepijimą antrąją Pfizer vakcinos doze, kas ne tik visuomenei, bet ir ekspertams kėlė didelį nerimą, nes toks planuojamas I. Šimonytės Vyriausybės sprendimas nebuvo pagrįstas klinikiniais tyrimais ir jo efektyvumas bei saugumas kėlė abejonių.

Kvietėme diskusijose dalyvauti ir sveikatos apsaugos ministrą A.Dulkį, tačiau jis atsisakė tą daryti ir ignoravo mūsų pasiūlymus. Dabar susirūpinimą kelia revakcinacija – kai kitos valstybės jau turi aiškius planus, kaip tai vyks, Lietuvos gi valdžia tyli, Seimas ir Vyriausybė išėjo atostogų, visų problemų sprendimas paliktas rudeniui.

Mes taip pat reikalavome, kad būtų užtikrinta ir teikiama visapusiška pagalba šeimoms, kurios neteko pajamų ir karantino metu susidūrė su finansiniais ir sveikatos sunkumais, be kita ko, prašėme tokioms šeimoms garantuoti nemokamas konsultacijas, kurių metu šeimos gautų visą reikiamą informaciją apie valstybės teikiamą finansinę bei psichologinę pagalbą.

Teikti pasiūlymai dėl švietimo:

Prieš rinkimus, buvome numatę ir suplanavę lėšas nemokamoms bakalauro studijoms. Tačiau, naujajai valdžiai koreguojant biudžetą, numatytų milijonų nemokamam mokslui nebeliko. Pakeltos studijų kainos buvo paskelbtos praleidus įstatyme numatytus terminus. Dėl to, siekdami apginti jaunų žmonių interesus, kreipėmės į Lietuvos Vyriausiąjį Administracinį Teismą.

Taip pat rūpinomės Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rengimu. Šešėlinis ministrų kabinetas kreipėsi į I. Šimonytės Vyriausybę siūlydamas, kad Nacionalinis susitarimas dėl švietimo būtų rengiamas įtraukiant visas parlamentines partijas bei visuomenines švietimo organizacijas. (ar buvo išgirsti R. Karbauskis nerašo)

Teikti pasiūlymai dėl žmogaus teisių ir tradicinės šeimos puoselėjimo:

Pavasario sesijoje valdantieji startavo su raginimais ratifikuoti Stambulo konvenciją, įteisinti homoseksualias šeimas, nemažai sąmyšio sukėlė ir valdančiųjų pasiūlymas, kad vaikams būtų leidžiama be tėvų sutikimo pasikeisti lytį.

Šios valdančiųjų siūlytos temos neturi atramos visuomenėje, tą rodo ir visuomenės nuomonės apklausos. Negana to, tokių prieštaringai vertinamų temų eskalavimas, valdančiųjų siekis primesti liberalią ideologiją visai visuomenei, kėlė žmonių pasipiktinimą, kuris prasiveržė masiniais protestais ir šeimų maršo judėjimu.

Atrodytų, kad visos šios temos buvo eskaluojamos specialiai, siekiant kiršinti, o ne vienyti Tautą. Todėl mes, kaip tvirtą stuburą tradicinės šeimos klausimais turinti partija su šešėliniu ministrų kabinetu viešai reiškėme pozicijas šiais klausimais, taip pat raginome Seimą nepriimti Stambulo konvencijos, aiškiai įvardindami, kodėl prašome to nedaryti.

Šešėlinė Vyriausybė teikė pasiūlymus, kaip būtų galima sureguliuoti kartu gyvenančių asmenų, tame tarpe ir homoseksualių, ūkinius, finansinius santykius, šiems asmenims nesuteikiant šeimos statuso. Šie mūsų siūlymai padėtų spręsti problemas, su kuriomis tvarkydami bendrą ūkį susiduria homoseksualūs asmenys. Gaila, tačiau jiems valdantieji nepritaria.

Taip pat rengėme diskusiją su žmogaus teisių specialistais, teisininkais. Jų teigimu, valdančiųjų parengtas partnerystės įstatymo projektas būtų pirmas žingsnis, tolimesnėje perspektyvoje pasibaigsiantis homoseksualiems asmenims leidžiamu įvaikinimu bei reikalavimu įteisinti jų santuokas. Dėl to apsisprendėme neremti valdančiųjų teikto partnerystės įstatymo ir pavyko pasiekti jo atmetimą pateikimo stadijoje.

Narkotikų ir alkoholio tema:

Šešėlinė Vyriausybė, suprasdama narkotikų dekriminalizavimo keliamus pavojus, teikė alternatyvius teisės aktus, kuriais nuo narkotikų priklausomi asmenys būtų skatinami gydytis ir, jiems apsisprendus tą daryti, – atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės arba jų ikiteisminis tyrimas nutraukiamas. Deja, bet valdantieji neleido net pradėti diskusijos dėl šių projektų Seime ir jie buvo atmesti pateikimo metu.

Dėl valdančiųjų planuojamų rinkimų sistemos pokyčių:

Valdantieji bandė pakeisti rinkimų sistemą taip, kad ji būtų palanki tik konservatoriams. Jie norėjo panaikinti vienmandates apygardas Seimo rinkimuose bei siekė, kad Prezidentą rinkų Seimas, o ne visa Tauta. Mes kreipėmės į mūsų frakciją Seime, kad frakcijos atstovai pasitrauktų iš darbo grupės, kol valdantieji neatsisakys grėsmę demokratijai keliančių sumanymų. Mūsų vieši pasisakymai ir kreipimaisi, valdančiųjų kėslų viešinimas, LVŽS frakcijos atstovų pasitraukimas iš darbo grupės lėmė tai, kad ketinimų buvo atsisakyta ir prie jų nebus grįžta rudens sesijoje.

Dėl valstybės Prezidento dalyvavimo Europos Vadovų Taryboje:

Kaip šešėlinė Vyriausybė negalėjome nereaguoti į valdančiųjų norą eliminuoti J.E. Prezidentą nuo užsienio politikos. Akivaizdu, jog TS-LKD siekis riboti Lietuvos Respublikos Prezidentui Konstitucijoje suteiktas teises spręsti pagrindinius užsienio politikos klausimus ir varžyti valstybės vadovo teises vykti į Europos Vadovų Tarybą yra nesuderinamas su Lietuvos Respublikos Konstitucija bei kyla tik iš asmeninių TS-LKD ambicijų.

Todėl LVŽS šešėlinė Vyriausybė viešai ragino TS-LKD bei I. Šimonytės Vyriausybę nutraukti prieš Prezidento atstovavimą Valstybei Europos Vadovų Taryboje nukreiptus veiksmus ir, užuot kursčius galios žaidimus ir planavus ateities rinkimus, kvietė susitelkti į esminius šiuo metu mūsų valstybei klausimus – COVID-19 pandemijos valdymą bei vakcinacijos spartinimą mūsų šalyje. Matydama opozicijos keliamus klausimus bei visuomenės nepasitikėjimą, TS-LKD partija laikinai atsitraukė ir iki rudens nekels klausimų dėl valstybės vadovo dalyvavimo EVT.

Dėl aštuonioliktosios Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimo plano:

I.Šimonytės Vyriausybei viešai pateikus jos darbų planą, mūsų šešėliniai ministrai atidžiai išstudijavo projektą. Tenka konstatuoti, kad planas neišbaigtas, stokojama konkrečių pasiūlymų. Mūsų vertinimą išsamiau paskaityti galite čia: https://lvzs.lt/images/SV/PDF/III_kl_NaN.pdf?type=file

Teikėme labai konkrečius pasiūlymus Seimo pavasario sesijai:

Šešėlinė Vyriausybė buvo aktyvi Seimo pavasario sesijoje ir prisidėjo prie opozicinės darbotvarkės formavimo. Kai kurie mūsų pasiūlymai, kaip antai lengvinantys vakcinavimo procesą, buvo Seimo priimti ir jau taikomi praktikoje.

Visi mūsų posėdžiai, jų įrašai ir darbotvarkės:

infa.lt komentaras:

Perskaičius LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio įžvalgas apie „Šešėlinės vyriausybės“ nuopelnus – susidaro įspūdis, jog Lietuvai daugiau nebereikia jokių judėjimų ar naujų partijų – nebereikia net naujos valdžios – viską sutvarkys jo „Šešėlinė vyriausybė“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 663

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Raimundas    -  2021-07-05, 17:42

    Sakoma : tas pats b…tik kitoj saujoj.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. ❗❗❗    -  2021-07-05, 18:44

    Taiklūs infa.lt komentaras. Super! O šešėlinės vyriausybės darbas, tai kova su,, vėjo malūnais „. Aišku, žmonės stengiasi kažką gero padaryti, bet šaika dėjo ant visų. Tik išankstiniai Seimo rinkimai ir tik, bet niekas daugiau! Šitų valdančiųjų net grabas neištiesins. Laukti nebegalima

    Atsakyti į šį komentarą
  3. zxcvbn    -  2021-07-05, 19:29

    Gerbsiu tik tuos, kurie leis žmogui rinktis skiepytis ar ne, o ne ieškos priemonių sėkmingai vakcinacijai.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Anonimas    -  2021-07-06, 00:17

    vieni ant kitu, bet gausis tas pats kaip su vejo malunais. Ruosiasi naujiems rinkimams.Nereikia jokiu seseliniu ir kitokiu, tik svarus, nauji zmones ateis i valdzia, be globalistu uztarimo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...