infa.lt

Dingusių ar pagrobtų ir išnaudojamų vaikų diena?

29 gegužės
16:00 2021

Mama su vaiku ant suoliuko

Gegužės 25 d. – tarptautinė dingusių vaikų diena, kurios tikslas – ne tik užjausti tuos, kurių vaikai dingo be žinios, bet ir skatinti užkirsti kelią šiam reiškiniui. Nuo 2014 m. Vidaus reikalų ministerija (VRM) kasmet atnaujina bendradarbiavimo sutartį su  Dingusių žmonių šeimų paramos centru dėl Dingusių vaikų karštosios telefono linijos numerio 116000 veiklos užtikrinimo.

116 000 telefono linija užtikrina galimybę fiziniams asmenims nemokamai 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę skambinti konsultacijoms ir pagalbai dingusių vaikų klausimais.

Vaikų dingimas yra reali, dinamiška, didelio masto problema visame pasaulyje. Per metus Europoje be žinios dingsta apie 250 000 vaikų. Lietuvoje 2019 m. dingusių asmenų paieškos registre užregistruoti 3 615 vaikų dingimo atvejai, 2020 m. 2 278 vaikų dingimo atvejai. Per 2021 m. I ketvirtį užregistruoti 279 vaikų dingimo atvejai. Dingę vaikai sudaro daugiau nei 74 % visų dingusių asmenų. Dėl COVID – 19 pandemijos metu statistiškai, bėgančių iš namų ir dingstančių be žinios vaikų sumažėjo, tačiau tai neatskleidžia tikrojo problemos mąsto, vaikų dingimo grėsmės vis dar išlieka.

Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse pagrindinė vaikų dingimo priežastis yra pabėgimas iš namų ar globos įstaigų. Dažnai bėga ne tik rizikos grupės vaikai, bet ir vaikai iš rūpestingų šeimų. Vaikai, priešingai nei manoma, bėga ne norėdami pasilinksminti ar maištauti, bet bėgdami nuo juos slegiančių sunkumų. Pabėgę vaikai yra itin pažeidžiami smurtui bei lengviau patenka į prekybos žmonėmis pinkles, o visuomenė vis dar sunkiai identifikuoja šio sunkaus nusikaltimo formas, grėsmes ir pavojus.

Prekyba žmonėmis gali slėptis po nekalčiausiai atrodančiais ryšiais: draugyste, pagalba sunkioje situacijoje, galimybe paaugliui užsidirbti ar net po romantiška meilės istorija. Į prekybos žmonėmis pinkles gali pakliūti bet kuris vaikas ar paauglys, nepriklausomai nuo jo socialinės padėties.

Amber Alert Facebook skubios vaiko paieškos sistema

2018 m. kovo mėnesį VRM bendradarbiaujant su Dingusių žmonių šeimų paramos centru, Policijos departamentu prie VRM ir socialiniu tinklu Facebook (JAV), buvo įdiegta pirmoji skubios vaiko paieškos sistema Lietuvoje Amber Alert Facebook. Lietuva tapo 16-a valstybe pasaulyje, kur buvo pristatyta ir paleista dingusių vaikų paieškos sistema „Amber Alert Facebook”.

Ši sistema įgalina įtraukti visuomenės narius į dingusio vaiko paiešką ir veikia tik ypatingais atvejais, kuomet dingusio ar pagrobto vaiko sveikatai ar gyvybei gresia pavojus pvz. pagrobus su tikslu išnaudoti prekybai žmonėmis.

Sistema unikali tuo, kad „Facebook“ siunčia pranešimą asmenims, esantiems artimiausioje teritorijoje, kur vaikas dingo.

2020 m. iš Amber Alert Europe  gauti 7 pranešimai  dėl dingusių vaikų Europoje. Vykdant tarptautinius įsipareigojimus informacija buvo iš karto išplatinta Lietuvoje.

infa.lt komentaras:

Ar tai tikrai bėgančių iš namų vaikų klausimas, o ne grobiamų ir po to prievarta įvaikinamų, o gal ir dar blogiau – seksualiai išnaudojamų ar panaudojamų kaip organų donorai vaikų tragedija? Jau šiais metais – 279 vaikai! VRM turėtų sukurti atskirą padalinį užsiimantį išimtinai tik šiuo klausimu – pedofilų tinklai, atskleisti vien Vokietijoje turi šimtus tūkstančių valandų vaizdo įrašų, kuriuose prievartaujami vaikai. Iš kur jie juos ima? Ar tai ne šie dingę mūsų vaikai?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 431

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Laima    -  2021-05-29, 16:09

    Taip, taip grobiamų, o po to įvaikinamų. Žmonės būkime budrūs, baisūs laikai eina

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....