infa.lt

Seimas pritarė siūlymui ratifikuoti ES bei jos valstybių narių ir Japonijos strateginės partnerystės susitarimą

13 balandžio
12:25 2021

asociatyvi nuotr.

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė siūlymui ratifikuoti 2018 m. liepos 17 d. Tokijuje priimtą Europos Sąjungos bei jos valstybių narių ir Japonijos strateginės partnerystės susitarimą. Tam, kad įstatymo projektas (Nr. XIVP-329(2) būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

Susitarimu iš esmės stiprinama bendroji ES ir Japonijos partnerystė, skatinamas politinis, ekonominis bei sektorių bendradarbiavimas ir bendri veiksmai globaliais klausimais, be kita ko, dėl regionų ir pasaulinių problemų. „Susitarimas taps pagrindu glaudesniam bendradarbiavimui ir dialogui įvairiais dvišaliais, regioniniais ir daugiašaliais klausimais užtikrinti“, − pabrėžiama dokumento aiškinamajame rašte.

Susitarimo tikslas – skatinti bendradarbiavimą abiem susitarimo pusėms svarbiose srityse: taika ir saugumas, žmogaus teisės ir laisvės, demokratijos stiprinimas, įstatymo viršenybė, klimato kaita, moksliniai tyrimai ir inovacijos, jūrų teisės klausimai, švietimas, kultūra, migracija, kova su korupcija ir organizuotu nusikalstamumu, kova su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, bendradarbiavimas kibernetiniais klausimais, turizmas, aplinkos apsauga, vartotojų politika, žuvininkystė ir kt.

Kaip pažymima įstatymo projekto aiškinamajame rašte, susitarimas sukuria teisinį pagrindą gerinti dvišalį tarptautinių ir regioninių organizacijų bendradarbiavimą. Jis padės skatinti demokratijos, teisinės valstybės, žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių vertybes.

„Susitarimas yra taip pat susijęs su Europos Sąjungos ir Japonijos ekonominės partnerystės susitarimu, kuris buvo pasirašytas 2018 m. liepos 17 d. Tokijuje ir įsigaliojo 2019 m. vasario 1 d. Šis susitarimas teikia realią ekonominę naudą Europos Sąjungai ir Japonijai, kartu atveria dideles naujas galimybes ir Lietuvai bei Lietuvos verslininkams. Pavyzdžiui, geresnėmis sąlygomis eksportuoti lietuvišką produkciją ir plėsti bendradarbiavimą su partneriais Japonijoje“, − dar įstatymo projekto pristatymo metu yra sakęs užsienio reikalų viceministras Egidijus Meilūnas. Pasak jo, per kelis pastaruosius dešimtmečius su Japonija susiklostė labai geri santykiai, Japonija yra viena svarbiausių Lietuvos partnerių Indijos, Ramiojo vandenyno regione, vyksta aktyvus bendradarbiavimas visose srityse, ar tai būtų ekonomika, politika, kultūra ar mokslas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 67

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....