infa.lt

Ramūnas Karbauskis. Kaip konservatoriai siekia mažinti Prezidento galias ir ruošia vietą Prezidentūroje G. Landsbergiui

07 balandžio
06:50 2021

Konservatoriai pasinėrė į galios žaidimus su Prezidentu. Visa tai vyksta tuo metu, kai valstybė jau ketvirtą mėnesį dūsta uždaryta, o jie patys nesugeba apsispręsti dėl vakcinacijos strategijos ir planų, kartu palaidodami pasitikėjimą vakcinomis po nuolat besikeičiančia, jokios kritikos neatlaikančia komunikacija.

Tačiau net ir tokiu metu konservatoriams yra svarbiau jie patys ir jų įsitvirtinimas valdžioje, bet kokiomis priemonėmis valantis kelią „savam“ kandidatui į Prezidento rinkimus 2024 m.

Viena iš priemonių – neleisti G. Nausėdai dalyvauti Europos Vadovų Taryboje. Svarbu paminėti, jog daugelį metų konservatoriams „tiko“ D. Grybauskaitės dalyvavimas Europos Vadovų Taryboje ir staiga dabar pabrėžtinai ėmė „netikti“ Prezidento G. Nausėdos vizitai į Europos Vadovų Tarybos posėdžius.

Politinis Prezidento nustūmimas nuo jo pareigų vyksta labai ciniškai. Lietuvos Konstitucija nenumato, kad Seimas ar Vyriausybė savo priimtais teisės aktais galėtų kokiu nors būdu apriboti ar suvaržyti Respublikos Prezidento konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius Lietuvos užsienio politikos klausimus, taigi – ir formuoti užsienio politiką (Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnis).

Taip pat Konstitucija Užsienio ir Europos reikalų komitetams nenumato jokių galių Prezidento, vykstančio į Europos Vadovų Tarybą, atžvilgiu. Tačiau šie komitetai uždarame nuo visuomenės posėdyje 2021 m. kovo 24 d. pirmą kartą Lietuvos istorijoje pradėjo teikti rekomendacijas Prezidentui vykti ar nevykti. Panašu, kad net valdantieji suprato, kad taip komitetai viršijo savo įgaliojimus, tad norėta prasisukti taip tyliai be Seimo narių diskusijų, kad komitetų posėdžio metu net neformuluotas atskiras klausimas – dalis komiteto narių suprato už ką balsavę tik tada, kai pasirodė pranešimai spaudoje.

Neabejotina, kad tokios manipuliacijos Seimo komitetuose – tai įžanga pripratinant visuomenę, kad Seimas sprendžia dėl to, ar Prezidentas vykdo jam Konstitucijos paskirtas pareigas. Ir jau kaip ir aišku, kad kitą kartą valdančiųjų vadovaujami Seimo komitetai apsispręs, kad Prezidentas lieka namuose, o vyksta I. Šimonytė.

Tačiau to negana savo galių stiprinimu, o ne pagalba žmonėms pandemijos metu, užsiėmusiems konservatoriams. Jie jau nesislėpdami kalba, kad reikia keisti ir Prezidento rinkimų tvarką. Esą, pirmą kartą po 30 metų, apsižiūrėta, kad Prezidento rinkimų tvarka neva neatitinka jo įgaliojimų. Todėl, pasak konservatorių, Prezidentas turėtų būti renkamas ne visuotiniame balsavime visų Lietuvos žmonių, o Seime.

Taigi jie siūlo, kad Prezidentą Lietuvai išrinks Seimas! Konservatoriai šių planų net neslepia juos dėstydami viešai bei kurdami darbo grupes Seime. Aišku viena – tokių planų realizavimas jiems padėtų galutinai atsikratyti visiškai ideologiškai svetimu Prezidentu G. Nausėda, kuris tapo paskutiniu kliuviniu paskelbti chaosą valstybėje keliančios darbotvarkės diktatūrą.

Jei jiems pavyktų prastumti ir šią, Prezidento rinkimus iš esmės keičiančią, pataisą, 2024 metais, savo kadencijos pabaigoje, konservatorių ir liberalų Seimas dar galėtų padaryti tai, kas V. Landsbergiui net su didžiausiomis pastangomis po daugelio kartų nepavyko – Landsbergį, tiesa, tik ne senelį, o jau anūką, prastumti į Prezidentus.

Nors visi puikiai suprantame, kad G. Landsbergis niekuomet nebūtų išrinktas Prezidentu, jei balsuotų ne konservtorių bei liberalų politinė konjunktūra Seime, o Lietuvos žmonės.

Prezidento išstūmimas iš Europos Vadovų Tarybos, planai keisti jo rinkimų tvarką – tai ne atsitiktiniai sutapimai, tai jau grėsminga demokratijai tendencija. Stiprindami savo galias valdantieji nežiūrės nieko, o jų galių stiprinimas visą valdymą sutelkiant vienose rankose, anaiptol neprimena vakarietiškos valstybės valdymo, kokia Lietuva visuomet siekė būti.

Konservatorių rankomis naikinama valstybės laisvė, už kurią kovojo visi Lietuvos žmonės. Jų rankos taip pat glosto liberalų galvas, kurie su savo nesąmonėmis nukreipia dėmesį nuo dar rimtesnių dalykų, kuriuos tyliai tvarkosi konservatoriai…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 305

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Siaubas    -  2021-04-07, 10:38

    Ir vėl lanzbergių klanas

    Atsakyti į šį komentarą
  2. As    -  2021-04-07, 23:24

    Na,tada psio…priplaukem..pypec!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...