infa.lt

Farmacijos pramonė be kyšių negali – teismui perduota stambi korupcijos, sveikatos srityje, byla

22 kovo
17:34 2021
Pinigai gydytojams

infa.lt montažas

Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Artūras Karpalovas surašęs kaltinamąjį aktą perdavė teismui baudžiamąją bylą, susijusią su galimomis stambaus masto korupcinėmis nusikalstamomis veikomis farmacijos srityje.

Baudžiamoji byla vizualiai

Baudžiamoji byla, kurią sudaro 200 tomų arba 34711 puslapių.

Ikiteisminį tyrimą, kuriame kaltinimai pareikšti juridiniam asmeniui – farmacijos bendrovei ir 11 fizinių asmenų, atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai. Su kaltinamuoju aktu teismui perduodamą baudžiamąją bylą iš viso sudaro 200 tomų.

Generalinė prokuratūra šiam ikiteisminiam tyrimui buvo sudariusi specialią Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio apygardų prokuratūrų prokurorų ir visų STT teritorinių padalinių pareigūnų tyrimo grupę.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta nusikalstama korupcinė schema, kurioje, manoma, dalyvavo farmacijos kompanijos atstovai ir įvairių šalies gydymo įstaigų gydytojai. Įtariama, kad 12 šios farmacijos įmonės darbuotojų veikė organizuotoje grupėje. Dalis šios grupės narių – bendrovės vadybininkės – galimai susitardavo su savo aptarnaujamų Lietuvos miestų ir rajonų gydymo įstaigų gydytojais, kad jie už neteisėtą atlygį rekomenduotų pacientams įsigyti, o vėliau suleistų būtent jų įmonės platinamus produktus.

Vienu metu duotų kyšių suma skyrėsi – ji priklausė nuo platinamo produkto vertės ir nuo to, kur prekė buvo įsigyjama (iš vaistinės, internetu, tiesiogiai iš gydytojo ar vadybininkės). Kyšio suma, farmacijos bendrovės vadybininkės sumokama gydytojui, galėjo siekti nuo 15 iki 102 eurų už vieną rekomenduotą ir gydytojo suleistą produktą, o tos kyšių sumos būdavo įtrauktos į preparatų kainą.

Atliekant tyrimą apklausta daugiau nei 1100 asmenų ir surinkta duomenų, kad gydytojams papirkti nuo 2014 metų iki 2015 metų pradžios kyšiams įmonė galėjo skirti daugiau kaip 74 tūkstančių eurų.

Baigtoje baudžiamojoje byloje juridinis asmuo – farmacijos bendrovė yra kaltinama papirkimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu. 7 farmacijos bendrovės atstovai taip pat kaltinami papirkimu bei dalis jų – apgaulingu apskaitos tvarkymu, o 4 gydytojai – kyšininkavimu.

Nusikalstama veika galėjo būti daroma Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių ir dar 24-iuose mažesniuose Lietuvos miestuose.

Ikiteisminis tyrimo metu jau anksčiau 80 gydytojų ir 5 farmacijos bendrovės darbuotojų atžvilgiu priimti procesiniai sprendimai jiems pripažinus kaltę. Kyšių sumos konfiskuotos, skirtos įmokos į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, taip pat skirtos baudos. Šioje byloje proceso dalyviai jau yra sumokėję daugiau kaip 100 tūkst. eurų, kuriais papildytas valstybės biudžetas. Taip pat, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) farmacijos bendrovei yra pateikusi ieškinį didesnei nei 39 tūkst. eurų sumai.

Baudžiamoji byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Baudžiamasis kodeksas už kyšininkavimą numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 5 metų, už papirkimą – baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą, o už apgaulingą apskaitos tvarkymą – baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

infa.lt komentaras:

kyšių suma tiesiog juokinga – vos 74 tūkstančiai eurų 80 gydytojų per metus laiko. O kur milijoninės korupcijos bylos? O gal, būtent todėl ir išskalambijamos tokios smulkios, kad būtų pridengtos stambios – esą kovojame su korupcija? Per 30 metų nenuteistas nė vienos vyriausybės narys ar administratorius, skirstęs lėšas viešuosiuose pirkimuose. Ir tai vadinama kova su korupcija.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 204

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...