infa.lt

Toleruojame mažumas, kada pradėsime toleruoti daugumą?

08 kovo
13:21 2021
Vigilijus Jukna

darbopartija.lt nuotr.

Vigilijus Jukna, Seimo narys, Darbo partija

Šeima ir tradicinės vertybės – tai pamatas, kuris yra svarbus kiekvienai visuomenei. Lietuvos Konstitucijoje aiškiai nurodoma, kad „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“. Tuo tarpu valdantieji nori mus įtikinti ir netgi įteisinti tai įstatymu, kad šeima – tai ir vienos lyties asmenų partnerystė ir ji turėtų būti prilyginama tradicinei šeimai. Kodėl turime aukoti tradicinės šeimos sąvoką, tik todėl, kad nedidelė visuomenės dalis to nori?

Mes taip giname mažumos teises, kad tuoj pamiršime daugumą. O ir ta pati dauguma liks užribyje, nes nemadinga. Mes taip eskaluojame toleranciją, kad pamirštame, kad kiekvienas turime vertybių ašį, kurios laikomės. Tačiau vis dažniau ir dažniau, ten kur turėtų būti aiški riba, mums kažkaip nepatogu pripažinti, kad nesutinkame su mums neretai tiesiog brukamomis naujovėmis.

Nes tai modernu, šiuolaikiška, atitinka pasaulines tendencijas. Ir aišku visa tai slepiasi po tolerancijos Trojos arkliu. Taip, būtent taip. Tolerancija iš esmės yra reikalinga ir netgi būtina, bet šiuo metu ji tampa savotišku Trojos arkliu, kai mus nori priversti prarasti savo tikrąją tapatybę, nes reikia būti tolerantiškiems kitų atžvilgiu. Aš tikrai manau, kad kiekvienas žmogus turi teisę į savo nuomonę, kuri turi būti gerbiama, bet pagarba turi būti abipusė.

Tuo tarpu pradeda atrodyti, kad tik mažumos nuomonė yra teisinga, o dauguma turi nuolankiai pasėdėti kamputyje, nes kam gi čia reikėtų klausyti daugumos. Ir apskritai kokias teisės dabar jau turi dauguma? Pasirodo, net jeigu nori išsakyti savo nuomonę, kuri nėra tokia madinga ir tokia liberali, būsi užpultas, sukritikuotas ir apskritai pavadintas tamsuoliu ir tai bus pats švelniausias apibūdinimas, kuris šiomis dienomis ištisai pilasi viešoje erdvėje. Ir kalbama ne tik apie anoniminius komentatorius, bet ir apie žmones, kurie iš tiesų turi įtaką ir formuoja viešąją nuomonę. Štai, kaip sėkmingai einame modernios ir laisvos visuomenės link.

Anot Vilmorus atlikto tyrimo 2019 metais, tos pačios lyties asmenų partnerystės registravimui pritartų tik 13 proc. asmenų, o 66 proc. tam nepritaria. O šiemet atliktas Baltijos tyrimų tyrimas rodo, kad 8 proc. respondentų palaikytų, kad šeimos teises įgytų ir tos pačios lyties poros. Taigi didžioji dauguma visuomenės nepritaria tokiems pokyčiams, bet valdantieji šį įstatymo projektą palaiko ir pritaria jam.

Ponai Valdantieji, gavote visuomenės pasitikėjimo mandatą, kad atstovautumėte tautą, tad kodėl norite atstovauti mažiau nei 10 procentų jos narių? Juk partnerystė yra šeimos institutas, kuris tiek pagal Lietuvos teisę, tiek pagal Europos Žmogaus Teisių Teismo apibrėžimus įtvirtintų santuokai analogišką šeimos kūrimo būdą. Tai reiškia, kad valstybė vienodai vertintų ir privalėtų taip pat saugoti, globoti ir remti tos pačios lyties porų privatų gyvenimą ir santuokinę moters bei vyro šeimą.

Ar mes galime tam pritarti, kai didžioji dalis žmonių, mokesčių mokėtojų tam nepritaria? Man atsakymas yra visiškai aiškus – tokie sprendimai Seime neturėtų būti priimti. Galime pildyti civilinį kodeksą, keisti jo nuostatas, kad poros turėtų teisinę apsaugą, tam nereikia naujo įstatymo.

Pasaulyje siaučia pandemija. Lietuvoje akivaizdu, kad kol kas sunkiai sekasi ją suvaldyti. Žmonės serga ir miršta. Ir kalbu ne tik apie užsikrėtusius koronavirusu. Turime onkologinius ligonius, turime kitas ligas. Dėl jau daugiau nei du mėnesius trunkančio karantino ir ribojimų judėjimo tarp savivaldybių žmonės sunkiai gauna būtinąsias paslaugas.

Nes šiais laikas nuvykti į Maldyvus yra lengviau nei, pavyzdžiui, iš Ukmergės į Vilnių. Dėl apribojimų tarpmiestinis transportas beveik nevažiuoja, žmonės norintys gauti gydymą turi sugalvoti kaip jiems nuvykti pas gydytojus. Jau nekalbu apie bankrutuojančias įmones ir prie 17 proc. ribos artėjantį nedarbo lygį. Ir štai tokiame kontekste Seimo pavasario sesijoje turėtų atsidurti įstatymo projektas, kurio tikslas įteisinti partnerystę, apimančią ir homoseksualių asmenų partnerystę.

Nors didžioji visuomenės dalis aiškiai išsako savo poziciją, kai kurių partijų atstovai, beje ir tie, kurie turėtų vadovautis krikščioniškomis vertybėmis, nusprendė, kad dabar pats laikas kalbėti apie partnerystę ir vienos lyties santuoką. Gal iš tikrųjų per mažai įtampos visuomenėje? O gal tai labai gera dūmų uždanga, kuria siekiama nukreipti dėmesį aktualių ir svarbių problemų, kurias reikia spręsti čia ir dabar?

Juk visi suprantame, kad vyro ir moters santuoka skiriasi nuo tos pačios lyties porų, tad kodėl mes turėtume tai suvienodinti ir dėti lygybės ženklą, juolab, kad tokie sprendimai prieštarauja mūsų pamatinėms vertybėms. Žmonija iki šiol nėra nieko geresnio ir gudresnio sugalvojusi kaip šeima, nors ir vyksta ženklūs jos pokyčiai. Šeima kyla iš gilių žmogaus prigimties gelmių ir jeigu jos institutas nebus apgintas, tuomet kas mūsų laukia ateityje?

Artėja 31-asis Laisvės pavasaris, ar kovojome už nepriklausomybę tam, kad prarastume savo pamatines vertybes ir priimtume tai, kas mums yra primetama buldozeriu?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 286

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Rasa    -  2021-03-08, 13:52

    Pasaulinės tendencijos degraduoja ir jei tauta dabar nusileis tam kirmelynui valdžioje, tai ta mažuma vis didės, luosindama vis daugiau jaunų žmonių.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

na panašu kad Jolanta Blažytė gavo užduotį iš Kremliaus- kelti savo melu sumaištį, gal pridengti...

Oi šelme Jolanta taip kaskart gundanciai save pateiki,kad beveik isimylejau,nors ir esi vatnyke ir rašai...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....