infa.lt

Kodėl Stambulo konvencija, t.y. jos ratifikavimo klausimas atidedamas iki rudens?

04 kovo
09:46 2021

Arvydas Daunys

Arvydas Daunys

Trumpa priešistorė – konvenciją „Dėl smurto prieš moteris ir smurto šeimoje prevencijos” Europos Taryba pasirašė 2011 metais buvusioje Turkijos sostinėje – Stambule (anksčiau vadinto Konstantinopoliu, užimtu Osmanų imperijos). Iš to ir kilo sutrumpintas šios konvencijos pavadinimas.

Lietuvoje Stambulo konvenciją 2013 metais pasirašė jos buvęs URM ministras, Linas Linkevičius dar vadinamas amžinuoju komjaunuoliu. Stambulo konvenciją kelis kartus ratifikavimui LR Seimui teikė ir buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kol, galiausiai apie jos ratifikavimą prakalbo naujai suformuota valdančioji dauguma, kurios smogiamąjį antgalį šiuo klausimu sudaro dvi ultra liberalios partijos, siekiančios pertvarkyti Lietuvos visuomenės sanklodą pagal sau priimtiną paveikslą. Už jas abi bendrai Lietuvoje balsavo apie 180 tūkstančių žmonių.

Tačiau savo viziją jos nori primesti likusiems 2 700 000 žmonių. Prie to aktyviai prisideda save vadinanti konservatoriais žymiausio Lietuvos anūko paveldėta partija, kuri šiais metais vieningai nebalsavo, kad Anūkas vienbalsiai būtų išrinktas partijos pirmininku, tuo tarpu, kai visi kiti kandidatai (išskyrus anūką) atšaukė savo kandidatūras partijos vidiniuose rinkimuose.  Tą labai džiaugsmingai palaikė ir partijos veteranė, šiuo metu €uro-parlamentarė, Rasa Juknevičienė, pareiškusi, jog tai liudija apie tikrąją demokratiją šiuo sudėtingu valstybei metu.

Grįžtant prie konvencijos – šios „konservatorių” partijos narys , tuo pačiu metu ir Žmogaus teisių komiteto narys, Andrius Navickas praėjusią savaitę garsiai pareiškė, kad Stambulo konvenciją reikia ratifikuoti iškart, kai tik Seimas susirinks į pavasario sesiją. Jam antrino ir to paties komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, primindamas, kad jo partija (už kurią balsavo 107 tūkst. žmonių) savo programoje numačiusi konvencijos ratifikavimą (trūks plyš) bei palaikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen (4-ų vaikų mama), nekalbant apie pagrindinę valdančiosios koalicijos jėgą – Anūko „konservatorių” partiją ir…  apie ką dar nebuvo minėta, partija, kurioje savo planus stumia Dovilė Šakalienė, save vadinanti socialdemokratais.

Atrodo viskas nuspręsta – turint tokį palaikymo balsų skaičių Seime galima nuversti kalnus. Ką jau ten kalbėt apie kažkokią konvenciją. Betgi ne. Kalnas pasirodė sunkiai įveikiamas.

Pasipriešino visuomenė, kuri pirmuoju žingsniu pasirinko nušalinti seksualines mažumas Seime atstovaujantį Tomą Vytautą Raskevičių iš jo užimamo Žmogaus teisių komiteto pirmininko posto. Ir tam surinko, nei daug nei mažai – apie 330 000 gyventojų parašų per rekordiškai trumpą laiką – vos per 3 savaites.

Žinoma, viešojoje erdvėje prasidėjo masinė, valdžios palaikoma ir net skatinama tų parašų diskreditacija – esą jie buvo surinkti ne taip, parašų ten nėra, patikrinti neįmanoma, o jei ir įmanoma tai netikslinga, nes parašų nėra ir t.t. ir pan. Įprasta su įprastai blogais aktoriais valdžios statoma komedija, kurios pagrindine idėja netiki net patys režisieriai.

Reikia paminėti, jog šalia viso to visuomenė pradėjo rinkti parašus Stambulo konvencijos ratifikavimo stabdymui ir organizuoti didžiulį „Šeimos gynimo maršą 2021”. Visuomenė, ilgą laiką ramiai snūduriavusi staiga sujudo ir ėmė banguoti. Ir tos bangos pakilo iki tokio lygmens, kad valdantieji suprato, jog kelių frontų vienu metu jie neatlaikys. Juk rengiamas dar ir „Neapykantos kalbos” įstatymo projektas. Ir baisu, nes nėra iki galo aišku į ką gali išsilieti visuomenės bangavimas. Ar įvyks tik trumpas potvynis privertęs imtis pokyčių valdančiųjų politikoje, ar pakils iki viską šluojančio iš savo kelio štormo, kurio prognozes valdantieji bijo nes įsivaizduot.

„Didžiojo šeimų maršo 2021” organizatoriai pasiryžę nesustoti, jei valdžia eis prieš didžiosios visuomenės dalies valią, ir sieks tą valią įgyvendinti visais prieinamais būdais. Jie nurodo į Konstituciją, kurioje aiškiai sakoma (3 str) ir žada tuo naudotis:

Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką„.

Ir tam, kad suprastų šį Konstitucijos straipsnį jiems nereikės nei Konstitucinio teismo dvasių, nei to teismo išaiškinimų, kadangi pačioje Konstitucijoje jau yra paaiškinimas:

6 str.
Konstitucija yra vientisas ir tiesiogiai taikomas aktas.
Kiekvienas savo teises gali ginti remdamasis Konstitucija

Visa tai suvokdami valdantieji padarė vienintelį įmanomai protingą ėjimą, dar galintį išsaugoti jų koaliciją nuo subyrėjimo – atidėti Stambulo konvencijos ratifikavimą iki rudens. Bent taip skelbia Seimo pirmininkės patarėjas Paulius Žeimys portalui Bernardinai.lt.

Tiesa, neaišku kiek šis patarėjo pareiškimas atitinka tikrovę, nes Seimo pirmininkė bet kuriuo momentu gali išsiginti niekada to nesakiusi, bet aišku viena – šiuo klausimu valdančiųjų stovykloje sumaištis ir skubių žingsnių nebus imamasi.

Visuomenė turi laiko ruoštis ir akylai stebėti kiekvieną valdančiųjų koalicijos nario judesį.

Tad ir ruoškimės, juolab, kad svarstymui paruoštas vienmandačių rinkimų apylinkių panaikinimo įstatymo projektas, kurio priėmimas garantuotų monopolistinę partijų diktatūros teisę Lietuvos Seime. O tie, kas stebėjo 2020 metų prezidento rinkimus JAV gali dar labiau susirūpinti, suprasdami, kad ne visi oficialiai skelbiami rinkimų duomenys gali būti teisingi ir teisėti.

Šis Seimas aiškiai nori (ir to neslepia) sugriauti viską, kas iki šiol dar buvo siejama su demokratiniais institutais. Aiškiai nori, bet ir aiškiai bijo visuomenės reakcijos.

Aukščiau galvas, laukiančius iššūkius žinome, susitelkimas vyksta, provokatoriai atsiskleidė ir jau nubyra, vyksta visuomenės atbudimas ir normali veikla, siekiant išsaugoti savastį ir tą gyvenimo formą, kuri jai brangi.

infa.lt kviečia pasirašyti šią peticiją prieš Stambulo konvenciją: https://nsta.lt

.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 620

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Tai ne baimė, o strategija    -  2021-03-04, 10:26

    Manau, kad ne visuomenės jie išsigando, o davė laiko nuleisti garui. Pusmetį visi šnekės, mitinguos, rengs maršus, o po vasaros grįš atsipūtę ir nutolę nuo tų reikalų, atrodys kvaila vėl rengti maršus dėl to paties, kas jau pasakyta. Va tada jie ir prakiš visą savo mėšlą.

    Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2021-03-04, 13:28

      O kodėl davė laiko, jei planavo pačioje sesijos pradžioje? – Tik todėl kad išsigando. Būtent iš to ir atidėjimas.

      Atsakyti į šį komentarą
      • Bet juk plano neatsisakė?    -  2021-03-04, 17:37

        Kuo nusikaltimas sunkesnis, tuo kruopščiau jam reikia pasirengti. Būna, kad atsiranda nenumatytų kliūčių. Jei kažko bijai, tai nedarai, jei vis tik darai – tai nebijai, tik duodi sau laiko pasiruošti.

        Atsakyti į šį komentarą
  2. Mindaugas    -  2021-03-04, 10:54

    Manau, kad Seimo pirmininkė pirma nori pakeisti konstitucinio teismo teisėjus į labai sukalbamus, pvz. jau buvo jos teikimas paskirti Vytautą Mizarą. Tai puikus teisininkas, tačiau jis atstovavo LGBT interesus. Labai tikėtina, kad partnerystės įstatymo ir Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimai bus teikiami konstitucinam teismui dėl atitikimo ar neatitikimo LR Konstitucijai.
    Jei Vytautas Mizaras būtų paskirtas, yra galimybė reikalauti jam nusišalinti nagrinėjant abu šiuos klausimus.
    Taigi, manau tai nėra atsitraukimas, o labiau Seimo pirmininkės namų darbai…

    Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2021-03-04, 13:30

      Jie konkrečiai planavo ratifikuoti konvenciją pačioje pavasario sesijos pradžioje, bet, staiga apsigalvojo. Kodėl?

      Pradžioj tam nereikėjo nei naujo KT pirmininko nei nieko kito. Beje, KT pirmininkas, konservatorius Žalimas dabartinis irgi tam puikiausiai tinka, nereikia jokio naujo. Tai paprasčiausia baimė, pasekmių baimė, jie nori sau laiko tikėdamiesi, jog tai kažkaip išsispręs.

      Atsakyti į šį komentarą
  3. ...    -  2021-03-04, 12:16

    Kodėl negalime surengti pirmalaikių rinkimų ir mest šitą valdžią lauk? Vienybėje mes galime viską. Juk klausimas yra ne ar bus prastumiama Stambulo konvencija, bet kada.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....