infa.lt

Valstietė siekia dar labiau kontroliuoti visuomenininkus dėl menamo skaidrumo reikalaudama papildomų asociacijų duomenų

02 kovo
06:40 2021

„Valstietė” Asta Kubilienė registravo dar du įstatymų projektus, kurie siekia padidinti asociacijų skaidrumą, atveriant apibendrintus duomenis.

Seimo Ateities komitete vykusioje diskusijoje Nacionalinės nevyriausybinių organizacijų koalicijos atstovai išsakė savo susirūpinimą dėl įvairių duomenų nebuvimo, jų netikslumo.

Jie pažymėjo, kad neturime aiškaus atsakymo, kiek Lietuvoje yra nevyriausybinių organizacijų, kiek jų veikia aktyviai ir kokiose srityse. Kai nėra atsakymo, tai sunku įvertinti, kuriame sektoriuje ir kokią pridėtinę vertę jos kuria. Negalime nei lyginti, nei analizuoti.

Asociacijų įstatymo projekte asociacijoms numatoma pareiga pateikti duomenis ne tik apie savo narių skaičių, bet ir apie skaičių narių, kurie yra sumokėję nario mokestį už praėjusi ataskaitinį laikotarpį.

Būtent asociacijos narių aktyvumas rodo įsipareigojimą remti asociacijos veiklą ir tikslus, rodo asociacijos gyvybingumą. Organizacijos išlaikymo pareigos vykdymas, o ne formali narystė geriau parodo asociacijos narių įsitraukimą į asociacijos veiklą.

Ši informacija padėtų išsklaidyti abejones dėl asociacijos veiklos, o tai svarbu, nes organizacijos išsako savo viešąją poziciją įvairiais valstybės klausimais.

Labdaros ir paramos įstatyme Registrų centrui, kaip duomenų tvarkytojui, siūloma suteikti papildomas galimybes sudrausminti paramos gavėjus per Paramos gavėjo statuso sustabdymą, jei šie nors formaliai ir pateikė metinių ataskaitų dokumentus, tačiau neišpildė visų teisės aktuose numatytų jų turiniui keliamų reikalavimų. Išpildžius reikalavimus, statusą siūloma atnaujinti.

Dabar pagal galiojantį teisinį reglamentavimą Paramos gavėjo statusas gali būti tik panaikinamas, jeigu paramos gavėjas visai nepateikė reikalingų deklaracijų.

infa.lt komentaras:

Kiekviena valdžia nori vis labiau kontroliuoti visuomenines organizacijas su kiekviena įstatymų pataisa rinkdama vis daugiau duomenų apie jų veiklą bei pridėdama naujų privalomų pildyti reikalavimų. Reikia pastebėti, jog valdžia joms nepadeda niekaip, tačiau reaguodama į jų veiklos rezultatus, kurie valdantiesiems būna vis dažniau gan nemalonūs, vis labiau stengiasi joms ją apsunkinti, esą, jei nori gauti žmonių paramą, privalai valdžiai duoti tai, ko ji reikalauja. Bet paramą teikia žmonės, o reikalauja valdžia.. prisidengdama skaidrumu, kuris tampa vis labiau panašus į papildomų duomenų rinkimą visiškai kitiems, nei deklaruojama tikslams. Jei asociacija pateikė visas reikalaujamas ataskaitas, tai koks atrodytų valdžios reikalas, kiek asociacijos narių moka nario įnašus, jei už visas pinigines lėšas priduota reikalaujama metinė ataskaita? Klausimas dar apie tai, ką valstietei duos reikalaujamas asociacijos narių, mokančių nario mokestį skaičius? Nes šis klausimas nėra mokesčių inspekcijos sritis. Šis klausimas grynai politinės kontrolės sritis.

infa.lt rekomenduoja pasirašyti šią peticiją, kuria stabdomas Stambulo konvencijos ratifikavimas: https://nsta.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 115

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....