infa.lt

Vyriausybė valstybės valdymo sprendimus priima remdamasi verslo Patariamosios Tarybos rekomendacijomis

23 vasario
18:05 2021

Patariamoji taryba, kuri svarsto ir teikia pasiūlymus dėl Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės plano, pateikė Vyriausybei rekomendacijas. Jomis vadovaujantis būtų galima vykdyti reformas, kurios turės reikšmingą ir ilgalaikį poveikį ekonomikai, socialinei, sveikatos apsaugai, švietimui ir kitoms sritims. 80 procentų šių reformų sėkmės – efektyvus jų įgyvendinimas.

Ekspertai pažymi, kad ilgalaikių reformų tikslas – išsilavinęs ir sveikas žmogus saugioje visuomenėje, noriai tobulinantis savo žinias, įgūdžius ir gebėjimus visą gyvenimą. Tam būtini pažangūs, adaptyvūs ir atsparūs privatus ir viešasis sektoriai bei infrastruktūra, leidžiantys tvariai kurti aukštą pridėtinę vertę.

Numatomos penkios prioritetinės pokyčių sritys: švietimas, aukštos pridėtinės vertės ekonomika, viešasis valdymas, sveikata ir tvari infrastruktūra. Taip pat nurodomi penki horizontalūs prioritetai: žaliasis kursas, skaitmenizacija, inovacijos, atsparumas ir socialinė įtrauktis.

Patariamosios tarybos ekspertai, be prioritetinių reformų, išskiria TOP 3 šios kadencijos Vyriausybės reformas: mokyklos, inovacijos ir viešasis valdymas.

Vykdant mokyklų reformą, pagrindinis dėmesys bus skiriamas mokytojui, jo ugdymui, atlygiui, karjerai, vadybai.  Mokyklų programos turi ruošti gyvenimui, o ne egzaminui, jos turi atitikti tarptautinius standartus.
Būtina tobulinti skaitmeninę platformą, ji turi būti  adaptyvi, skirta visiems lygiams, prieinama visiems – ir mokiniams, ir mokytojams.

Siūloma išgryninti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei savivaldybių teises ir funkcijas švietimo srityje – pokyčius pakelti į nacionalinį lygį.

Inovacijų reforma nukreipta į Mokslinių tyrimų, plėtros ir inovacijų ekosistemą (RDI (Research/Development/Innovation). Čia kalbama apie atsakingą savininką, aiškų ekosistemos prioritetą – tai, ko reikia aukštos pridėtinės vertės ekonomikai. Tikėtina, jog tai paskatins galvoti apie fundamentinio mokslo pritaikymą. Skatintinas mokslo komercializavimas, produktų kūrimas ir privačios RDI investicijos.

Viešojo valdymo srityje rekomenduojama pakeisti veiklos modelį ir paskatų sistemą valstybės tarnyboje, ugdyti vadybines kompetencijas, duomenimis grįstą sprendimų priėmimą ir naują kultūrą – „Government as a Service“.

Siūloma iš esmės peržiūrėti Valstybės tarnybos įstatymą ir kitus viešąjį valdymą reglamentuojančius teisės aktus. Prioritetas turi būti taikomas skaitmenizavimui: tiek valdymo struktūrai, tiek viešosioms paslaugoms.

Dėl komentaro kreiptis į Dalių Misiūną tel. +370 620 74115.

Patariamąją tarybą sudaro: Aleksandras Abišala – fizikos ir matematikos mokslų daktaras, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, Rolandas Barysas – „Verslo žinių“ vyriausiasis redaktorius, Mantas Katinas – VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius; Paulius Lukauskas – Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas; Dalius Misiūnas – ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto rektorius; Arminta Saladžienė – „Nasdaq“ grupės viceprezidentė, „Nasdaq“ biuro Lietuvoje vadovė, Viktorija Trimbel – uždarosios akcinės bendrovės „Quantum Capital“ generalinė direktorė.

infa.lt replika:

Panašu, kad ši vyriausybė neturi nei savo valstybės vystymo vizijos, nei strategijos nei tikros programos, jei turi remtis verslo, turinčio savo vystymosi krypčių strategiją, patarimais. Valstybė virsta dideliu UABu, pavadinimu „Lietuvos Respublika”?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 107

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...