infa.lt

Zigmas Vaišvila: „Naujasis Karo policijos įstatymas – grėsmė visuomenės saugumui“

04 gruodžio
16:16 2020
Zigmas Vaišvila

konferencijos kadras

Zigmas Vaišvila konferencijoje apie naująją Karo policijos įstatymo redakciją:

Faktiškai kalbame apie valdžios paskelbtą karą mūsų Tautai, pradėjo spaudos konferenciją signataras Zigmas Vaišvila, – apie naująjį Karo policijos įstatymą, kurį paskutinę darbo dieną, lapkričio 10 d. priėmė buvęs Seimas.

Tą dieną jie sugebėjo priimti 66 įstatymus ir kelis nutarimus.

Šis naujos redakcijos Karo policijos įstatymas, buvo priimtas per vieną` minutę, o spalio 13-ąją, kai buvo svarstomas pirmą kartą – jis buvo svarstomas dvi minutes.

Šį įstatymą inicijavo Krašto apsaugos ministerija, kuri pagal Konstituciją ir įstatymus neturi jokios įstatymų inicijavimo teisės, ją turi tik Vyriausybė.

Įstatymo projektą pristatė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), o kaip pagrindinis visų specialybių meistras, pristatė – Dovilė Šakalienė. Ir mes apie jį šiandien kalbėsime.

Taigi, šis visiškai naujas Karo policijos įstatymas, už kurį balsavo Ramūno Karbauskio vadovaujama taip vadinama valstiečių ir žaliųjų frakcija – tai pats nemaloniausias žodis šiame pavadinime, trisdešimt devyni šios frakcijos nariai vienu ypu priėmė šį įstatymą.

Aš nedetalizuosiu jo, – pasakė signataras, bet pasakysiu esminę grėsmę:

Esminė grėsmė yra ta 13-ame straipsnyje, kuriame pasakyta, kad ne tik tiriant nusikaltimus kariškių tarpe, ne tik karo policijai lydint kariškas transporto priemones, bet, jeigu kariškiui pasirodo, kad jūsų namuose, mielas žmogau, bet kurios įmonės patalpose, teritorijoje, jūsų vairuojamame automobilyje, – vykdoma nusikalstama veika, – jis turi teisę be teismo leidimo, bet kuriuo paros metu įsiveržti pas jus, kad užkardytų nusikaltimą.

Jeigu jūs nesutinkate, jis turi teisę tai padaryti jėga. Jeigu jūs dar priešinatės, – jis turi teisę panaudoti šaunamąjį ginklą. Jis tai gali padaryti ne tik savo iniciatyva, bet ir savo vado nurodymu.

Aš pasakysiu paprastai, pabrėžė Z. Vaišvila, – jeigu kažkam iš karo policininkų šauna į galvą, kad reikia patekti pas jus į namus, ir jis sako: „atidarykite duris, vadas įsakė“. Visą kitą, ką jis turi teisę padaryti ,aš jau apsakiau.

Kur teisinė apsauga?

Per 24 valandas toks karo policininkas privalo pranešti prokurorui. Jeigu 24 valandos baigiasi savaitgalį kai prokuratūra nedirba, – patys suprantate ką tai reiškia.

Klausimas – kur yra ta riba?

Kad tai nesiderina su mūsų konstitucija – tai yra akivaizdu. Kad tokių įgaliojimų neturi mūsų policija – tai taip pat yra akivaizdu.

Mūsų policija bent jau žino, kad naktį negalimi tokie veiksmai, žino atsakomybę – policijos įstatymas nustato reikalavimus policininkui.

Šitas naujas įstatymas nustato vienintelį reikalavimą, kad būti paskirtam karo policininku. Tai karys, kurį jo vadai paskiria karo policininku. Ir viskas.

Ankstesnės redakcijos įstatyme buvo nustatyti reikalavimai, atitikimai, atranka ir pan. Naujasis įstatymas to nereikalauja.

Ir dar svarbus dalykas yra tai, kad šis įstatymas skelbia, jog tokios teisės suteiktos Karo policijai ne karo metu, ir net ne nepaprastosios padėties metu, o tiesiog šiaip, dabar, ir įsigalioja nuo ateinančių metų sausio 1 dienos.

Naujųjų metų dovana nuo Karbauskio

Kaip buvęs Aukščiausios Tarybos, atkūrusios nepriklausomybę 1990-ųjų kovo 11-ą, Krašto apsaugos ir vidaus reikalų komisijos pirmininkas, aš noriu priminti, kad tokias tarybinės armijos iniciatyvas, padaryti taip, kaip buvo Tarybų Sąjungoje, kad būtų karo policija ir dar būtų karinė prokuratūra – tiesiog parodydavau duris ir visi nešdindavosi lauk.

Manau visi esate pakankamai prisižiūrėję filmų apie tai, kaip kariškiai slepia nusikaltimus, kaip nenori pas save įsileisti ir policijos ir t.t. ir pan.

Dėl to, situacija yra labai rimta, dėl to mes, signatarai, buvęs Seimo narys Audrius Nakas, asociacija „Lietuvos visuomenės Taryba“, šiandieną kreipiamės į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, prašydami nedelsiant priimti mus, atidėti įstatymo įsigaliojimą bent pusmečiui ir atkreipti dėmesį į tai, kas čia darosi.

Gerb. Audriau Nakai, iš jūsų išėjo šita iniciatyva, pasakykite ką reiškia žmonių aktyvumas, budrumas ir pastabumas.

Audrius Nakas:

Dar kartą noriu padėkoti ekspertai skaitytojams ir PressJazz žiūrovams, kurių dėka mes gavome tą informaciją. Būtent pilietiški žmonės atkreipė dėmesį į šitą įstatymą, o kadangi Seime įstatymų priiminėjama labai daug, vien tą dieną buvo priimta krūva, ir kai mes peržiūrėjome tą įstatymą – na, aš nepatikėjau savo akimis, kad taip gali būti.

Ir dabar pakomentuosiu keletą esminių dalykų, į kuriuos aš atkreipiau dėmesį.

Kaip jau Zigmas sakė, šis įstatymas įsigalioja nuo kitų metų sausio 1-os dienos.

Pats įspūdingiausias, aišku be kitų grožybių, yra 13-o straipsnio 5-as punktas.

„Karo policijos pareigūnas, atlikdamas jam nustatytas funkcijas, turi šias teises:

vykdydamas pareigas, bet kuriuo paros metu įeiti į visas karinėje teritorijoje esančias patalpas, o persekiodamas nusikalstamos veikos padarymu įtariamus asmenis, taip pat asmenis, kurie slepiasi nuo teisėsaugos institucijų, ar siekdamas užkirsti kelią nusikalstamai veikai, be patalpos savininko ar gyventojo sutikimo, be teismo sprendimo bet kuriuo paros metu įeiti į fiziniams ar juridiniams asmenims priklausančias gyvenamąsias ar negyvenamąsias patalpas, teritorijas, sustabdyti transporto priemones ar patekti į jas. Atsisakius paklusti, Karo policijos pareigūnai turi teisę jėga atidaryti patalpas ir transporto priemones. Apie tokius veiksmus per 24 valandas pranešama prokurorui;“

Aš pakalbėjau su profesionaliais teisininkais – jie vienareikšmiškai pasakė kam reikalingos 24 valandos. Karo policija turi teisę panaudoti ginklą, jus sužeisti, o galbūt ir nušauti – tai tas laikas reikalingas tam, kad, na, sutvarkyti viską taip, kad niekam nekilto kokių nors papildomų klausimų.

Ir dabar pacituosiu vietą iš senesnės redakcijos, kuri tuojau nebegalios – kaip turi elgtis karo policija:

Tai 21-as straipsnis apie karo policijos bendradarbiavimą su policijos institucijomis. 5-as pubktas:

„Karo policija, privalo nedelsdama pranešti apie sulaikytus civilius ir juos perduoti atvykusiems pareigūnams, jeigu sulaikytieji įtariami padarę nusikaltimą ar kitą teisęs pažeidimą. Policijai taip pat perduodama visa Karo policijos turima medžiaga“.

Atkreipiu dėmesį: „Karo policija privalo nedelsdama…“.

Šiuo atveju, atkreipiu dėmesį, naujojoje redakcijoje, kuri įsigalioja nuo sausio 1-osios, – per 24 valandas.

Ką tai reiškia?

Zigmas jau minėjo, jeigu tai vyksta savaitgalį, reiškia žmogus bus sulaikytas tris paras, su juo gali daryti absoliučiai ką nori. Kas įdomiausia, čia parašyta – per 24 valandas pranešti prokurorui. Aš kalbėjau su prokurorais ir man papasakojo labai įdomių dalykų:

Pasirodo, anksčiau (senesniais laikais) prokuratūroje buvo vienas vienintelis prokuroras, visoje prokuratūros sistemoje santykiams su karo policija. Nežinau nuo kada, bet tas etatas buvo panaikintas, kaip nereikalingas, nes Karo policija užsiima savo reikalais, o civilių policija užsiima tuo, kuo užsiima.

Šios 24-ios valandos labai daug ką atskleidžia.

Tai dabar noriu paminėti pavardes. Mes susisiekėme su Krašto apsaugos ministerijos Teisės departamento direktore Judita Nagiene, kuri yra įstatymo rengimo projekto koordinatorė.

Mes šios ponios paklausėme – gal ji ateitų pas mus į studiją ir tiesioginiame eteryje pristatytų šį gerą projektą visuomenei, kadangi įsigalios tuojau pat, tai matyt labai svarbus projektas.

Aišku, tai padaryti buvo atsisakyta, paprašius (kaip visada) atsiųsti klausimus raštu, o tada mes paklausėme:

o kas gi rengė tą projektą? – Į ką ji atsakė, jog negalinti to sakyti – atsiųskite klausimus raštu.

Bet čia nėra ko slėpti, Seimo dokumentų paieškoje galima nesunkiai rasti – įstatymo projektą parengė Lietuvos kariuomenės Karo policijos vadas, pulkininkas-leitenantas Laimas Baliūnas ir tiesioginis rengėjas, to vado patarėjas – Taras Ivanec.

Tolesnę šios konferencijos seką galite pamatyti žemiau pateiktame vaizdo įraše:

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 15 779

Žymos:

Atsiliepimų 17

  1. Arunas    -  2020-12-04, 20:07

    Tai labai normalus istatymas.Pas mane ,pas Zigmuka ir Andriuka neateis karo policija ,jei nebusim susieje su teroristais,uzsienio ardomais elementais.Tokiu atveju reikia reaguoti greitai be triuksmo,susemti,kenkejus pries Lietuvos valstybe.Kas cia jums neaisku.Gyvenam Rytu Europoj!!!!Kas jau kas o saugumas zinos kur pasiusti Karo policija.

    Atsakyti į šį komentarą
    • anoniminis    -  2020-12-04, 21:14

      Pritariu tau. Dabar kai visi korumpuoti saugumas negali dirbti tinkamai visi kysininkauja kas netingi slepia viska zmones pakisineja savo uodegas suka ir. T.. Dabar bent jau bus kazkas kas gales daromam nusikaltimui uztverti kelia nes kaip zinia policija kiek jau tokiu begedziu net negali susemt nes mat konstitucija pagal siuos veikejus leidzia grobt prievartaut zudyt vogt zalot zmones ir t. T. O jau jei kazkas tam uzdarys kelia ir sulaikys asmeni konkreciai ir taskas tai jau bus beda bedele nes zmogaus teises leidzia su peiliu durti zmogui i pilva kad jis nukraujuotu o nusikalteli pabuciuot i zanduka ir besisypsanti paleist po paros nes advokatai issuko mat pats zmogus griuna ant peilio idijotai…. O cia bent saugumas savo padarys daugiau sudarankiu susems….

      Atsakyti į šį komentarą
    • ?    -  2020-12-06, 23:58

      Tokius rimtus nusikaltelius tai tegu ir gaudo. Bet is to saraso turi buti issimti visi tvarkingai gyvenantys lietuvos pilieciai. Koks guvenimas nusimato??? Kaip juodaodziu kuklus klano laikais. Nezinosi kada mirsi per klaida.

      Atsakyti į šį komentarą
    • Lietuve    -  2020-12-10, 17:11

      Tu biski nesveikas esi,ir aisku kam toki straipsnio ivertinima parasei.Tu turbut esi is tu kurie gauna piningu maisus is tu kurie nori nusauti zmogu

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Gintaras    -  2020-12-04, 20:50

    Šita konferencija greit bus pašalinta iš youtube

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Eglė    -  2020-12-04, 21:47

    visiškas košmaras. Juk jie eis ten ir pas tuos, kurie trukdys valdžiai vogti. Vadas įsakė ir karo policininkas nuėjo. Išlaužė protestuotojo duris, išvertė butą (esą ieškojo nusikaltimo įkalčių) ir išėjo. Jokios atsakomybės neneša. Žmogus kitą kartą jau pagalvos ar verta balsą prieš valdžią kelti matant plėšiamą valstybę.
    Niekšybė.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Gintas    -  2020-12-05, 15:02

    šis įstatymas tai priemonė sugaudyti visus viruso RNR genus turinčio skiepo priešininkus. Privalomas skiepas bus įvykdytas, nes reikalingi biorobotai. Apie tai kalba vokiečių sociologai

    Atsakyti į šį komentarą
  5. LAISVĖ    -  2020-12-06, 12:28

    KO SOČIAU ŠERSITE ARMIJA , TO DAUGIAU JŪSŲ KRAUJO JIE IŠGERS……
    PRIVALOME.Ko skubiau TAUTOS REFERENDUME SUMAŽINTI KARINES IŠLAIDAS 90%….KITAIP MUMS GALAS!!!

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Kareivis    -  2020-12-07, 00:08

    Jus bent matete tuos kareivius? Perkreiptais veidais visi gyvuluiai. Ten jie gaidina vieni kitus kaip kalejime. Po tarnybos nebe zmones jie yra. Labai ziaurus. Jus norite jiem patiketi savo laisve??? Juk jie puse nekaltu nusaus. Isvis kvailas istatymas ir 100% cia del tos koronos apsitriede visi. Eitu baltarusams padet, bet ne, dabar savus niekins. Kam ta laisve Lietuvai? Davai vel karas bus ir bus gerai visiem. Mastot nors sirdim jauciat kazka???

    Atsakyti į šį komentarą
  7. anoniminis    -  2020-12-07, 14:13

    Tegul pabando uzet

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Gaidynas    -  2020-12-07, 14:58

    Cia tiems kurie sakydavo prie ruso buvo geriau, tuoj galesit prie to ruso ir ismirt nedapistitai jus

    Atsakyti į šį komentarą
  9. Arunas    -  2020-12-10, 10:33

    Peticija pries: peticijos.lt/visos/77305/reikalauju-pripazinti-negaliojanciu-lietuvos-respublikos-karo-policijos-istatyma-nr-viii-911-priimta-2020-11-10/#signed

    Atsakyti į šį komentarą
  10. Lietuvis    -  2020-12-10, 17:15

    Cia neprieko rusai ,tai vyksta ir anglijoja ir vokietijoja….vieni kitu nekaltinkit ,buriuokites i gaujas kurios saugos vieni kitus ir tiek,ruoskit ginklus broliai Lietuviai,ir darykit kaip proteviai dare…prisimenat????dar yra seneliu isirasykit i video ju aiskinimus ir ju patarimus….viskas aisku rusijoja jau prasidejo,vokietijoj k.t. salyse

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...