infa.lt

JAV išveda dalį savo kariuomenės iš Irako ir Afganistano

18 lapkričio
10:49 2020

Iki sausio 15 dienos Irake ir Afganistane liks po 2500 amerikiečių karių, pareiškė laikinasis Pentagono vadovas Christopheris Milleris.

JAV gynybos departamentas paskelbė apie dalies kariuomenės išvedimą iš Irako ir Afganistano. Apie tai pareiškė laikinai einantis Pentagono vadovo pareigas Christopheris Milleris pažymi CNBC lapkričio 17 d.

Šiuo metu Afganistane yra apie 4500 JAV karių, o Irake – daugiau nei 3000. JAV karių skaičių abiejose šalyse planuojama sumažinti iki 2500.

Karių išvedimas numatomas iki 2021 m. sausio 15 d. Milleris teigė, kad sprendimą priėmė JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) ir apie tai jau pranešta NATO sąjungininkams. NATO sąjungininkai jau sureagavo – vakar Lietuvos Seimas paskelbė didinantis savo karių skaičių Irake beveik 400 procentų, nuo 11 iki 50 žmonių.

Vašingtonas įvedė karius į Afganistaną (okupavo) po 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių. Oficialiai paskelbtas karo tikslas buvo sunaikinti karinę Al-Qaeda struktūrą ir atimti iš šios teroristinės organizacijos pozicijas Afganistane, pašalinant Talibaną iš valdžios Kabule.

Tačiau viskas gavosi kitaip.

2020 m. vasario 29 d. JAV ir Talibanas pasirašė susitarimą pradėti taikos procesą Afganistane. Jis numato laipsnišką užsienio karių išvedimą iš Afganistano, su sąlyga, kad Talibanas įvykdys savo susitarimo dalį: jie pradeda derybas su Afganistano vyriausybe, laikosi paliaubų ir neleidžia Afganistano teritorijos naudoti veiklai, kuri kelia grėsmę JAV ir jos sąjungininkų saugumui.

Irake JAV kariai ir jų sąjungininkai randasi, esą kovai su teroristine grupuote „Islamo valstybė“. Po to, kai JAV, sausio 3 d. pradėjusi oro ataką Bagdado tarptautiniame oro uoste Irake nužudė Irano elitinių karo pajėgų „Al-Quds“ padalinio vadą, Irako parlamentas balsavo už susitarimo su JAV vadovaujama tarptautine koalicija kovai prieš „Islamo valstybę” panaikinimą.

Rugpjūtį tarptautinės koalicijos pajėgų kariai paliko Irako karinę bazę Tadžji ir perdavė ją Irako saugumo pajėgoms

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 116

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kalkuliatorius intelekto neturi....

JAV

Poreikis metams virš 770 tonų, o per šiuos metus pasigamins iki tonos. Kiek reikės metų...

Pagaliau baigiasi Nigerio okupacija....

Iš tiesų sakau jums, kad religijos (ne tik islamas ir krikščionybė) yra tobulas žmonių zombinimo...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...