Maždaug pusei Britanijos gyventojų trūksta vitamino D, o tai gali padidinti pažeidžiamumą koronavirusui ir kitoms virusinėms infekcijoms. Vyriausybės raginimai naudoti daugiau maisto papildų neduoda norimo efekto, teigė mokslininkų komanda. Jie mano, kad ministrų kabinetas turėtų įdiegti į vartojimą centralizuotą maisto papildymą vitaminu D. Tai daroma Švedijoje, Suomijoje, JAV ir daugelyje kitų valstybių.
JK vyriausybė rekomenduoja visiems piliečiams vartoti vitaminą D žiemos mėnesiais, o rizikos grupei ištisus metus. Tačiau dauguma nesilaiko gydytojų patarimų, rašo „Guardian“. Todėl, pasak Londono karalienės Marijos universiteto kvėpavimo takų ligų eksperto Adriano Martino, maisto produktų papildymas vitaminais yra geras būdas pagerinti visuomenės sveikatą.
„Mano nuomone, akivaizdu, kad vitaminas D gali ne tik sumažinti ligos sunkumą, bet ir apsaugoti nuo infekcijos“, – sako Garethas Davisas, vienas iš mokslininkų grupės, besikreipusios į Didžiosios Britanijos ministrus. – Norint veiksmingai paskirstyti praturtintus vitaminais maisto produktus, reikės kruopščiai planuoti, ypač todėl, kad šiuolaikiniai žmonės vartoja maisto papildus. Turėsite atidžiai pasirinkti tinkamą maistą. Tačiau, akivaizdu, kad dabartinė politika neveikia – mažiausiai pusė gyventojų kenčia nuo vitamino D trūkumo “.
Remiantis keliais tyrimais, mažas vitamino D kiekis, kurį mūsų organizmas gamina reaguodamas į saulės spindulius, gali padidinti riziką užsikrėsti koronavirusu ar turėti sunkesnes COVID-19 ligos pasekmes.
Praėjusią savaitę Ispanijos mokslininkai nustatė, kad 82% pacientų, sergančių koronaviruso infekcija, užfiksuotas sumažėjęs šio vitamino kiekis. Tačiau yra ir kitų tyrimų, leidžiančių manyti, kad vitaminas D turi mažai arba visai neturi įtakos Covid-19 ligos eigai, gripui ar kitomis kvėpavimo takų ligoms.
Tačiau yra žinoma, kad vitamino D trūkumas vaikams sukelia rachitą, o suaugusiesiems – osteomaliaciją, taip pat padidina mažo kalcio kiekio kraujyje riziką, dėl ko atsiranda traukuliai ir širdies priepuoliai.
Tačiau JK sveikatos departamentas per pastaruosius dešimt metų atsisakė įteisinti vitamino D pridėjimo į pieną, duoną ar apelsinų sultis praktiką – skirtingai nei Suomijoje, Švedijoje, Australijoje, JAV ir Kanadoje.
→ PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai. → Naujienlaiškis
Aš tai savo žiurkėms įdedu į maistą vitamino „nuoD” 😀