infa.lt

Socialdemokratai ir D. Šakalienė už moters teisę nuteisti negimusį kūdikį dėl jos problemų ir jį nužudyti – todėl Lenkija kalta, kad to atsisakė

26 spalio
07:20 2020

Lenkijos Konstitucinio Tribunolo priimtas sprendimas dar labiau apriboti abortų prieinamumą kertasi ne tik su pagrindinėmis žmogaus teisėmis, bet ir su Europos Sąjungos (ES) vertybėmis (nužudyti kūdikį – vertybė – infa.lt), teigia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai lsddp.lt portale.

Seimo Reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės pirmininkė, Moterų grupės vicepirmininkė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė akcentuoja, kad abortų draudimas duoda priešingą efektą, nei deklaruoja draudimų šalininkai.

„Nėštumo nutraukimas nėra lengvas sprendimas, moteriai ir taip sunku, kai tai – vienintelė įmanoma išeitis, tačiau abortų draudimas nesprendžia problemų, o tik sukuria naujas – įteisina prievartą ir moters teisių ribojimą. Vienintelės veiksmingos priemonės mažinti abortų skaičių yra lytinis švietimas, prieinama kontracepcija ir efektyvios paslaugos bei pagalba moterims, kurios jaučiasi verčiamos nutraukti nėštumą dėl smurto ir skurdo. Tačiau jei bus draudžiama nutraukti nėštumą net ir esant medicininėms indikacijoms – tai ne tik moters, žmogaus teisių neigimas, tai atvira inkvizicinių viduramžiškų dogmų pergalė prieš demokratiją, žmogaus teises ir teisingumą,“ – pabrėžė Seimo narė.

„Matant Lenkijos politinės valdžios regresyvų požiūrį į demokratiją ir žmogaus teisių apsaugą, nerimą keliantį aukščiausių teismų politizavimą, žmogaus teisių gynėjai ir visi kairieji Lietuvoje pašiurpę stebi, kaip mūsų artimiausios sąjungininkės, istoriškai ir kultūriškai be galo svarbios kaimynės Lenkijos moterys yra pasmerkiamos dar žiauresniam teisių ribojimui.

Vienintelės veiksmingos priemonės mažinti abortų skaičių yra lytinis švietimas, prieinama kontracepcija ir efektyvios paslaugos bei pagalba moterims, kurios jaučiasi verčiamos nutraukti nėštumą dėl smurto ir skurdo.

Tikrai inicijuosiu Reprodukcinės sveikatos ir teisių grupės bei Moterų grupės kreipimąsi į Lenkijos parlamentą, bei kaip Europos parlamentarų forumo dėl reprodukcinės sveikatos Vykdomojo komiteto narė raginsiu kolegas iš kitų šalių kreiptis į Lenkijos politikus“, – teigė D. Šakalienė.

LSDP pirmininko Gintauto Palucko teigimu, tokie sprendimai ne tik žemina moteris, bet ir didina priešpriešą su ES.

„Atimti moterims teisę į savo kūną, teisę nutraukti nėštumą, kai akivaizdu, jog vaisius yra pažeistas genetinės ligos ar kitų sutrikimų, prieštarauja visoms žmogaus teisėms ir elementariam humanizmui. Klausimas, ar tokie sprendimai nesikerta su ES pamatiniais principais“ – kalbėjo G. Paluckas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog strateginės partnerystės turi būti paremtos vertybėmis, kurių negalima išsižadėti.

„Jeigu mes selektyviai pasirenkame, kurias žmogaus teises priimame, nors dėl jų esame sutarę visos ES mastu per narystės sutartis, tai mes ardome pamatą, ant kurio stovi visa Europos Sąjunga. Taip būti negali, ypač dabar, kai jai iššūkių ir taip pakanka“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkė, išrinkta Seimo narė Orinta Leiputė taip pat ragino Vyriausybę persvarstyti anksčiau išreikštą paramą Lenkijai ginče su Europos Komisija dėl teisės viršenybės principo pamynimo.

„Galima suabejoti, ar Lenkijos teisinė sistema tinkamai gina savo piliečius, jei ji naudojama kaip ginklas, kuriuo siekiama atimti konkrečios gyventojų grupės – moterų – teises į sveikatos priežiūra ir pagarbų, nežeminantį elgesį.

Pasiremiant Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos išsakyta pozicija verta apsvarstyti, ar Lietuvos Vyriausybės vadovo anksčiau išreikšta parama Lenkijai dėl jai keliamų priekaištų paminant teisės viršenybę, tikrai turėtų būti besąlygiška. Tokie įvykiai negali būti pavyzdžiu Lietuvai“, – sako O. Leiputė.

Primename, jog Europos Tarybos Parlamentinė asamblėja rezoliucijoje Nr. 1607 (2008) pažymėjo, kad „abortų draudimas nenulemia, kad jų bus mažiau, o tiesiog veda prie nelegalių abortų, kurie kur kas labiau traumuoja ir padidina besilaukiančių [moterų] mirties riziką ir/ar veda prie abortų „turizmo“.

Taip pat Jungtinių Tautų Moterų diskriminacijos panaikinimo komitetas jau seniau pateikė išvadas Lenkijai, kad šis draudimas sukelia sunkias pasekmes moterų gyvybei, sveikatai ir gerovei.

infa.lt komentaras:

O kas neleidžia moteriai atsakingai žiūrėti į savo kūną ir atsakingai planuoti nėštumą? Kodėl teisė į savo kūną turi pasireikšti dar negimusios gyvybės žudymu? Ir kodėl tai yra vadinama ES vertybėmis?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...