infa.lt

Skandalinga neapykantos kalba, nukreipta prieš Lietuvos lenkus

22 spalio
07:00 2020

Česlovas Olševskis

Česlavas Olševskis, Seimo narys

Agresija, nukreipta prieš Lietuvos lenkus, įgauna pavojingą dimensiją, keliančią grėsmę visuomenės saugumui, o dar blogiau – žmonių gyvybei ir sveikatai. Prieš keletą dienų vienoje didžiausių Lietuvos žiniasklaidos priemonių – „Delfi TV“ – laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene” laidos svečias, buvęs Seimo Pirmininkas (!) Arūnas Valinskas kvietė fiziškai susidoroti su Lietuvos lenkais, remiančiais Lietuvos lenkų rinkimų akciją-Krikščioniškų šeimų sąjungą.

Kalbant apie lenkus ir Valdemarą Tomaševskį, nuskambėjo skandalingi ir neapykantos bei agresijos žodžiai: „Tokius reikėtų šaudyt, šiaip jau, po vieną į metus, pradėt nuo jo“. Deja, penkias dienas visi tylėjo –ir žiniasklaida, ir šalies vadovas.

Žinomo šou verslo atstovo kvietimas susidoroti su Lietuvos lenkais ir skatinimas žudyti yra neapykantos aktas tautiniu pagrindu, ksenofobija, kuriai neturi būti vietos viešojoje erdvėje. Žurnalistė, televizijos vadovybė, politiniai lyderiai ir žiniasklaidos priemonės turėjo nedelsiant tai pasmerkti. Iškart privalėjo oficialiai sureaguoti prokuratūra ir teisėsaugos institucijos, Seimo vadovybė, Respublikos Prezidentas. Taip įvyktų kiekvienoje išties demokratinėje šalyje.

A. Valinsko veiksmai – daugiau nei skandalas, tai yra nusikaltimas, kuris turi būti pasmerktas ir prokurorų įvertintas, o jis pats turi sulaukti griežtos bausmės, kad būtų pavyzdžiu ir perspėjimu visiems, kurie ateityje norėtų jį mėgdžioti. Deja, A. Valinsko aktyvumas pastaruoju metu nėra vienintelis agresijos aktas, nukreiptas prieš lenkus, gyvenančius Vilniaus krašte.

Tai yra žmonių, susijusių su Vytauto Landsbergio aplinka, antilenkiškos retorikos tąsa. Dar 2007 metais, prieš savivaldos rinkimus, V. Landsbergis kvietė kovai prieš lenkus, kad „pasiekti istorinę pergalę prieš lenkus Vilniaus krašte“.

Prieš kelias savaites ultraliberalus žurnalistas ir neva įžymybė Andrius Tapinas, pasinaudodamas neapykantos kalba, panašiai kaip A. Valinskas, o prieš tai V. Landsbergis, Seimo rinkimuose ragino imtis veiksmų prieš Vilniaus krašto lenkus.

A. Tapinas pats atskleidė, kad ketina organizuotai atkalbinėti balsuoti už lenkų partiją, jog pastaroji nepatektų į parlamentą. Žurnalistas vykdė šmeižto, apkalbų, dezinformacijų ir manipuliacijų kampaniją. Tai – klasikinis diskriminacijos ir neapykantos kalbos tautiniu pagrindu atvejis.

A. Tapino veiksmai – skelbti tiesos neatitinkančią, nepatikrintą informaciją ir raginimas imtis atitinkamų antilenkiškų veiksmų – gėdingas smurto ir neapykantos kurstymas, nukreiptas prieš lenkus.

Tokia veikla demokratinėse valstybėse yra persekiojama prokuratūros.  Be kita ko, A. Tapinas įvykdė rimtą nusižengimą žurnalisto neutralumui ir objektyvumui. A. Tapinas ir A. Valinskas yra ne tik aktyvūs privačioje žiniasklaidoje, bet ir bendrai veda programas visuomeninėje televizijoje.

Tokią pačią agresijos ir neapykantos retoriką naudoja ir rinkimuose dalyvaujančio konservatorių kandidato Nemenčinės rinkimų apygardoje  Justo Džiugelio komanda ir jis pats.

Prisiminkime, kad trisdešimtaisiais metais Vokietijoje tapytojas kavinėse ir mitinguose kvietė susidoroti su viena tauta. Kas vyko toliau, visi puikiai žinome.

Žmones, sėjančius neapykantą ir panieką, reikia stabdyti jų beprotiško kelio pradžioje, kol jie dar neiššovė pirmojo šūvio. Iš A. Valinsko lūpų skamba jaunojo Hitlerio kalba, o tam negali būti pritarimo nei Lietuvoje, nei Europoje.

Neapykantos kurstymas, kai yra skatinama diskriminacija, nesantaika ar smurtas, privalo būti baudžiamas, kaip numato Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 3 dalies 19 straipsnis ir 3 dalies 20 straipsnis.

Tačiau svarbus ne tik būtinas juridinis įvertinimas. Ksenofobijos, agresijos, neapykantos kurstymas ir raginimas susidoroti fiziškai turi būti nedelsiant smerktinas ir visuomenėje. Visuomenės atstovybė – Seimas – tyli!

Nėra reakcijos nei Seimo Pirmininko, nei Seimo valdybos, nei Žmogaus teisių bei kitų komitetų. Kur dingo Seimo demokratijos ir žmogaus teisių ginėjai? Ar jų ryžtingumas apsiribojo tik kitų šalių piliečių teisių ginimu?

Raginame: konservatorių ir liberalų partijų, kurių nariai yra dažnai tokios neleistinos A. Valinsko ir A. Tapino retorikos rėmėjai, nedelsiant pažaboti tautinės neapykantos kurstymą Lietuvoje.

Reikalaujame, kad susikompromitavę A. Tapinas ir A. Valinskas būtų nušalinti nuo visuotinio eterio Lietuvos valstybinėje televizijoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 216

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...