infa.lt

Kinijos ir JAV priešpriešoje Rusija neliks nesuinteresuota stebėtoja

05 spalio
07:30 2020
V. Putinas ir Xi Jinpingas

REUTERS nuotr.

Amerikos analitikai mano, kad JAV kovos su Kinijos įtaka metu, Rusija bus jei ne partnerė, tai bent jau nesuinteresuota stebėtoja, rašo nationalinterest.org portalas

Tačiau, JAV nacionalinio gynybos universiteto Nacionalinių strateginių tyrimų instituto mokslinis garbės bendradarbis Jeffrey Mankoffas yra įsitikinęs, pagrindiniame lygmenyje Rusijos interesai labiau susiję su Kinijos, o ne su Amerikos interesais, todėl užsitęsusios JAV ir Kinijos konfrontacijos perspektyva padidins tokio neformalaus aljanso svarbą, kaip Pekinui. taip ir Maskvai.

JAV Valstybės sekretoriaus Mike Pompeo liepos 23 dienos kalba patvirtina, kad Donaldo Trampo administracija krypsta į atvirą konfrontaciją su Kinija. Vadindamas kovą už laisvę su valdančiąja Kinijos komunistų partija „mūsų laikų misija“,

Pompeo paragino JAV ir kitas panašių pažiūrų valstybes aktyviai priešintis Kinijos įtakai tarptautinėse institucijose, pažaboti Kinijos ekonomikos augimą ir „kūrybiškesniu bei atkaklesniu būdu paskatinti Kiniją daryti pokyčius “, o tai, pasak kai kurių analitikų, reiškia tęsti kursą, kurio tikslas – pakeisti režimą Pekine.

Tačiau, kaip pažymėjo JAV nacionalinio gynybos universiteto Nacionalinių strateginių tyrimų instituto mokslinis bendradarbis emeritas Jeffrey Mankoffas, šis kreipimasis beveik nieko nepasakė apie kitą didelę valstybę ir JAV varžovę – Rusiją.

Anot straipsnio autoriaus, posūkis į konfrontaciją su Kinija, panašu, yra pagrįstas idėja, kad Rusija Jungtinių Valstijų kovos su Kinijos įtaka procese bus, jei ne partnerė, tai bent jau nesuinteresuota stebėtoja.

Bet nuomonė, kad Rusija gali būti neutrali JAV ir Kinijos konfrontacijoje, yra per daug optimistinė, net nepaisant didėjančio prieštaravimų sąrašo Kinijos ir Rusijos santykiuose.

Daugeliu atžvilgių santykiai tarp Maskvos ir Pekino yra vienpusiai. Kinija yra pagrindinė Rusijos prekybos partnerė ir užsienio investicijų šaltinis. Kinija taip pat išstūmė Rusiją ir tapo antra pagal dydį ginklų eksportuotoja pasaulyje. Tačiau, Rusijos valdininkai ir analitikai pabrėžia, kad jie nelaiko Kinijos grėsme.

„Kad ir kokie vienpusiai būtų šie santykiai, Rusija vertina tai, kad Pekinas, skirtingai nei Vašingtonas ir jo sąjungininkai Europoje, Vladimirą Putiną priima kaip legitimų partnerį“, – rašo straipsnio autorius.

Jis taip pat pažymi, kad Rusijai JAV ir Kinijos konfrontacijos perspektyva yra dviašmenis kardas. Viena vertus, tai daro Maskvos draugystę vertingesne preke ir suteikia Rusijai galingesnį svertą dvišaliuose santykiuose su Kinija.

Be to, ši galimybė padidina tikimybę, kad Pekinas dar labiau priartės prie atvirai revizionistinės Maskvos pozicijos tarptautinės tvarkos atžvilgiu.

Bet Maskva taip pat sumokės savo kainą, jei Kinijos ekonomikai dar labiau pakenks JAV sankcijos ir kitos baudžiamosios priemonės. Tačiau sunku įsivaizduoti scenarijų, pagal kurį Rusija palaikytų JAV pastangas prieš Kiniją ar net laikytųsi geranoriško neutraliteto pozicijos.

„Maskva neabejotinai bandys pasinaudoti bet kokia JAV ir Kinijos konfrontacija savo interesams įgyvendinti. Baziniu lygmeniu Putino Rusijos interesai labiau susiję su Kinijos, o ne su JAV interesais, o gilesnės ir ilgesnės JAV ir Kinijos konfrontacijos perspektyva padidins tokio neformalaus aljanso svarbą tiek Pekinui, tiek Maskvai“, – įsitikinęs straipsnio autorius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 77

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...