infa.lt

G. Landsbergis ir L. Kasčiūnas ragina Vyriausybę sudaryti JAV kariuomenei nuolatinio buvimo Lietuvoje sąlygas

30 rugsėjo
16:42 2020

 

Gabrielius Landsbergiis ir Laurynas Kasčiūnas

Seimo konservatorių frakcijos nariai Gabrielius Landsbergis ir Laurynas Kasčiūnas ragina Vyriausybę sudaryti sąlygas ir tokiu būdu padidinti galimybes Jungtinėms Amerikos Valstijoms (JAV) įkurti savo pajėgas, kuriuos šiuo metu yra išvedamos iš Vokietijos, Lietuvoje.

Konservatorių partijos atstovai taip pat kviečia Vyriausybę didinti finansavimą gynybai kitų metų valstybės biudžete bei stiprinti bendradarbiavimą su JAV.

„Lietuvos saugumo užtikrinimas privalo būti pagrindinis valdžios prioritetas. Nuolat auganti nedraugiškų valstybių agresija yra tik dar vienas įrodymas, kad privalome siekti nuolatinio JAV karių buvimo Lietuvoje. Tačiau tik didindami išlaidas gynybai, modernizuodami ir tobulindami mūsų pačių karinį pajėgumą užtikrintume būtinas sąlygas priimti mūsų teritorijoje ištikimiausių mūsų sąjungininkų pajėgas, o tuo pačiu užtikrintume efektyvų atgrasymą ir stabilumą regione“, – sakė Seimo opozicijos lyderis ir TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis.

Šiais metais Lietuva turėtų pirmą kartą įgyvendinti minimalų NATO kriterijų – gynybos finansavimui skirti bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pasak konservatorių atstovų, Lietuva neturi sustoti ties šia riba – agresyvi Rusijos laikysena ir neprognozuojamas Baltarusijos režimas aiškiai rodo, jog saugumo grėsmės mūsų regione yra realios, todėl privalome įgyvendinti 2018 metais pasirašytą Seime atstovaujamų partijų susitarimą dėl Lietuvos gynybos politikos, kuriame sutarta kasmet didinti asignavimus krašto apsaugai ir 2030 metais pasiekti 2,5 proc. BVP ribą.

Konservatoriai yra ne kartą deklaravę, kad jei dalyvaus naujos Vyriausybės formavime, sieks šį tikslą įgyvendinti iki 2025 metų.

„Tik didinant realų gynybos finansavimą, pavyks tęsti Lietuvos kariuomenės modernizavimą. Lietuva turi būti pajėgi finansuoti svarbiausias gynybos įsigijimų programas. Todėl kreipiamės į Vyriausybę prašydami paaiškinti, kokių priemonių ketinama imtis siekiant sėkmingai baigti derybas su JAV dėl šešių BLACK HAWK sraigtasparnių įsigijimo. Praėjusių metų pabaigoje Krašto apsaugos ministerija pranešė, jog už maždaug 300 mln. eurų iš JAV ketina įsigyti šešis naujus universalius karinius sraigtasparnius.

Iki šiol abiem pusėms vis dar nepavyko finalizuoti sandorio – susitarti dėl mokėjimo terminų. Jei sandoris su JAV nutrūktų dėl lėšų stygiaus, tai ne tik pakenktų Lietuvos, kaip patikimo partnerio, reputacijai, bet ir paliktų neužpildytą pajėgumų spragą“, – teigė NSGK pirmininko pavaduotojas L. Kasčiūnas.

Pasak Seimo nario, sveikintina, kad krašto apsaugos ministras išsiuntė laišką JAV gynybos sekretoriui kviesdamas dalį iš Vokietijos perdislokuojamų pajėgų perkelti į Lietuvą. Tačiau norint, kad tai virstų realybe, turime padaryti parengiamuosius darbus – gerinti priimančios šalies paramos sąlygas, stiprinti bendradarbiavimą ginkluotės srityje ir didinti finansavimą gynybai, taip siunčiant aiškų signalą, kad rūpinamės savo saugumu ir esame pasirengę prisidėti prie naštos pasidalinimo.

infa.lt komentaras:

„Sudaryti sąlygas” JAV kariams būti Lietuvoje, reiškia tiesiog apmokėti visas būtinas jų buvimo išlaidas. Nuolat. Ir finansavimo reikalavimai gali augti. Ir tos išlaidos bus papildomos prie tų 2% nuo BVP skiriam7 gynybai. Ties1 sakant – visa tai neturi jokios reikšmės, nes, jeigu JAV ir sutiks perkelti savo karius iš Vokietijos – tai perkels juos į Lenkiją, kur finansavimo sąlygos jau iš dalies aptartos, kaip ir pats perkėlimo procesas. Tai ką galėtų reikšti toks konservatorių pareiškimas? – Panašu į paprastą rinkiminį triuką partijos, nuolatos „susirūpinusios” Lietuvos saugumu nuo Rusijos, kurią pati nuolat ir provokuoja bei erzina.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 484

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. patarimas beretiniams zombiams    -  2020-09-30, 19:49

    Greitai eik į tualetą ir gerai apžiūrėk klozetą-jei gerai žiūrėsi, rasi ten rusą su kalašu ir deguonies kauke,jis ten tavęs tyko,nori už kiaušų pagriebęs nužudyt.Dar vienas yra po tavo lova,trečias spintoje,ketvirtas įsirangė į tavo tuščias smegenis,nes ten yra daug vietos.Siūlau puikų receptą-eik į kokio namo 9 aukštą,užlipk ant balkono turėklų,rėk visa gerkle „landsberga ahbar-rusai puola ” !!! tik labai garsiai,ir šok…po šios procedūros rusai tavo lovoje nebesivaidens.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Simonsas    -  2020-10-01, 06:34

      Užneša į kvilingus tik dar labiau neadekvačius. Kasčiūnas išvis yra dviveidis. Žvieglys iš gyvulių ūkio.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...