Bet kokios alkoholio dozės nėštumo metu sutrikdo vaisiaus smegenų vystymąsi
Mokslininkai iš Australijos atliko didžiausią šiai dienai tyrimą, kuris įrodo, jog nėštumo metu net nedidelis alkoholio vartojimas daro neigiamą įtaką vaisiaus smegenų vystymuisi. Tai pastebima pagal vaikų smegenų būklę ir struktūrą.
Dauguma moterų nėštumo metu vartoja alkoholį, nes dar nežino, kad laukiasi kūdikio. Pavyzdžiui, Australijoje tai pasireiškia pusei visų nėščių moterų.
Tuo tarpu, maždaug ketvirtadalis moterų tai daro sąmoningai ir visą nėštumo laiką vartoja alkoholį, manydamos, kad tai saugu. Naujasis Sidnėjaus universiteto mokslininkų tyrimas rodo, kad šis požiūris yra klaidingas ir, kad bet koks alkoholio kiekis per devynis nėštumo mėnesius sutrikdo vaisiaus smegenų vystymąsi.
Tyrėjai nustatė, kad net nedidelis alkoholio vartojimo lygis nėštumo metu buvo susijęs su rimtesnėmis psichologinėmis ir elgesio problemomis ankstyvajame vaiko amžiuje, įskaitant padidėjusį nerimą, depresiją ir nesugebėjimą sutelkti dėmesį.
Jų tyrime dalyvavo 9719 nuo 9 iki 10 metų amžiaus vaikų, kurių būklė ir pažintiniai gebėjimai buvo lyginami su jų motinų suvartojamo alkoholio kiekiu. 25% dalyvių gimdoje buvo paveikti alkoholio – apie 60% mažomis dozėmis ir apie 40% didesnėmis. Mažomis vartojimo dozėmis mokslininkai laikė daugiausiai šešias porcijas alkoholio per savaitę, o didelėmis dozėmis – daugiau nei šešias.
Vaikai, kurie dar gimdoje buvo paveikti alkoholio, patiria daugiau psichologinių, emocinių ir elgesio problemų. Tai pasireiškia padidėjusiu nerimu, uždarumu, depresija, impulsyvumu ir dėmesio trūkumu.
Pavyzdžiui, šiandien paplitusių dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sindromo rizika šiems vaikams padidėjo 25 proc. Didesnės alkoholio dozės sukėlė didesnę vaikų agresiją, o opozicinio-iššaukiančio sutrikimo rizika buvo 30% didesnė.
Pokyčiai taip pat buvo pastebėti vaikų smegenų struktūroje, parodė magnetinio rezonanso nuotraukos. „Paprastai, kuo daugiau vaikas buvo veikiamas alkoholio, tuo sunkesnės buvo pasekmės“, – paaiškino mokslininkai.
Svarbu pažymėti, kad net tie vaikai, kurių motinos per pirmąsias šešias ar septynias nėštumo savaites išgėrė ne daugiau kaip 16 porcijų alkoholio, pajuto neigiamą poveikį, nors apie tai sužinojusios ir sustabdė alkoholio vartojimą.
„Tyrimo duomenys rodo, kad nėštumo metu nėra pilnai saugaus alkoholio vartojimo lygio. Ir tai yra labai svarbi informacija planuojantiems nėštumą, nes nuo pat pastojimo momento būtina susilaikyti nuo bet kokių alkoholinių gėrimų vartojimo kiekių“, – reziumavo tyrimo bendraautorė Briana Lees.