infa.lt

JAV planuojama išleisti į laisvę 750 mln GMO uodų. Tikimasi, jog jie sunaikins geltonąją karštinę

25 rugpjūčio
07:00 2020

„750 milijonų genetiškai modifikuotų geltonąją karštinę platinančių uodų, pavadintų OX5034, turės užkirsti kelią infekcinėms ligoms Floridoje. Tačiau jų paleidimas vertinamas nevienareikšmiškai”, – rašo Austrijos leidinys „Der Standard”.

Labiausiai mirštinai pavojingų žmogui Žemės gyvių sąraše, pirmą vietą užima zyziantys kankintojai, kurių aukomis kasmet tampa apie milijonas žmonių, – pažymi leidinys.

Bjauriausioms rūšims priskiriami geltonosios karštinės uodai, kurie gali užkrėsti netyčinius kraujo donorus ne tik geltonosios karštinės, bet ir Zikos, Chikungunya bei Dengė karštligės virusais.

Esami vaistai gali tik sušvelninti šių virusinių ligų eigą. Todėl praeityje, siekiant kiek įmanoma labiau apriboti uodų populiacijos augimą, daugiausia dėmesio buvo skiriama insekticidams, tačiau dėl didėjančio atsparumo tai darosi vis sunkiau, – rašoma straipsnyje.

Todėl, jau kurį laiką buvo tiriami sprendimai, pagrįsti genų inžinerija. Šią savaitę britų kompanijai „Oxitecs“ po kelerių metų derybų, pagaliau pavyko gauti leidimą iš JAV aplinkos apsaugos agentūros ir Floridos valstijos, išleisti genetiškai modifikuotus geltonosios karstinės uodus OX5034, kad galima būtų kontroliuoti jų plitimą ir dengė karštligę.

OX5034 atrodo kaip paprastas geltonosios karštinės uodas, tačiau tai gali būti tik patinas turintis du papildomus genus: genas, vadinamas tetraciklino transaktyvatoriumi (tTAV), sukelia patelių mirtį lervos stadijoje; kito geno, vadinamo DsRed2, dėka, esant tam tikram apšvietimui, uodai pradeda fluorescuoti, o tai leidžia atpažinti genetiškai modifikuotus vabzdžius, – aiškinama publikacijoje.

Ši strategija, jau sėkmingai naudojama Brazilijoje ir Panamoje, yra paprasta ir apima radikalią gimstamumo kontrolę: milijonai OX5034 vyrų poruojasi su patelėmis; Iš visų palikuonių dėl tTAV geno išgyvena tik vyriškosios lyties atstovai, todėl pamažu lieka tik patinai ir populiacija sunyksta.

Tačiau net genų inžinerijos ekspertai nėra visiškai įsitikinę šiuo metodu, rašo leidinys. „Jie bijo, kad imunitetą gali lemti ir genetiniai pakitimai. Dėl „Oxitec“ prašymo JAV aplinkos apsaugos agentūrai suteikti leidimą, buvo gauti 31 174 komentarai pasisakantys prieš genetiškai modifikuotų uodų naudojimą, ir tik 56 iš jų buvo palaikantys šią idėją.

Tačiau net ir tai, galiausiai, negalėjo sutrukdyti to, kad sekančiais metais Floridoje, tikėtina, į laisvę bus paleisti 750 milijonų OX5034“, – reziumuoja „Der Standard“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 917

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Anonimas    -  2021-08-04, 15:59

    Gal mažiau kiškim nagus prie gamtos, o tai gausis „geltonoji karona 20”

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...