infa.lt

S. Skvernelis: Dėkoju visiems darbuotojams, dėjusiems visas pastangas, kad e-sistema būtų atstatyta ir vėl „užkurta”

29 liepos
07:15 2020

Saulius Skvernelis

Saulius Skvernelis įvertino situaciją Registrų Centro avarijos atžvilgiu ir atsiprašė pacientų bei padėkojo žmonėms atkūrusiems sistemą, tuo pačiu pažymėdamas, kad kaltų ieškoti nereikia, nes tai trukdytų ilgalaikiams sprendimams ir realiai neišspręstų problemų. Jis pristatė situaciją, nurodydamas, kad jei ne pokyčiai padaryti pastaraisiais metais – tai sistemos nebūtų pavykę atkurti visai.

Jis nepaminėjo kaip būtų buvę, jei laiku būtų buvę įrengti atsarginiai pajėgumai, esant kompetentingiems vadovams, tačiau pažadėjo, kad jau šiandien Vyriausybės posėdyje skubos tvarka bus sprendžiamas klausimas dėl atsarginių serverinių ir papildomų patalpų. Tai, kas turėjo būti skubos tvarka įrengta dar prieš tą liūtį, nuplovusią visą e-sistemą, kainavusią 40 mln eurų. Premjeras kol kas dar nepaminėjo ir to, kiek kainuoja atstatymo darbai iš nauja įranga, bet tikimės, jog tą sužinosime šiandien po vyriausybės posėdžio.

Pilnas Sauliaus Skvernelio pranešimo tekstas:

Lietuvos sveikatos sistemai šiemet teko nepaprasti iššūkiai.

Pirmiausiai – COVID-19 krizė, su kurios pirmąja banga mums pavyko susidoroti sutelktomis visuomenės pastangomis. Paskutinėmis savaitėmis – e.sveikatos sistemos paralyžius.

Nuoširdžiai atsiprašome tiek pacientų, tiek medikų dėl visų nepatogumų, kuriuos teko patirti. Dėkoju visiems darbuotojams, dėjusiems visas pastangas, kad sistema būtų atstatyta ir vėl „užkurta”.

Lietuvoje bloga tradicija, kai po tokių nelaimių pradedama aršiai ieškoti, kam „nukirsti galvą”, ką apkaltinti ir atleisti. Taip, matyt, lengviausia – tada nereikia nei ilgalaikių sprendimų, nei realiai išspręsti problemų.

Siūlau šįkart pažiūrėti plačiau ir suvokti, kokia tikroji padėtis su e.sveikatos sistema buvo dar prieš keletą metų, kodėl tokia situacija susidarė.

Noriu priminti, kad šiuo klausimu 2017 metais esame turėję Seimo antikorupcijos komisijos tyrimą, kuris konstatavo, kad nuo 2000 metų į e.sveikatą buvo sukišta 40 mln eurų, o turėjome… neveikiančią sistemą!

2015 m. e.sveikatai perėjus į Registrų centrą didelio proveržio nematėme, o ir kopijos tuometinių RC vadovų sprendimu, buvo daromos technologiškai pasenusiais metodais.

Jei pastaraisiais metais nebūtume padarę pokyčių, atstatymas po šio incidento būtų užtrukęs ne savaites – jis būtų neįvykęs išvis.

Reali situacija parodė, kad pernai suplanuotus ir patvirtintus darbus dėl saugių valstybės duomenų centrų, atsarginių serverinių ir papildomų patalpų būtina spręsti ypatingos skubos tvarka. Svarbūs sprendimai bus priimti jau rytojaus Vyriausybės posėdyje.

Skirtingai nei kadencijos pradžioje, šiandien turime funkcionuojančią e.sveikatos sistemą, esame nuo jos priklausomi kaip niekada anksčiau. Dėl to ir saugumo reikalavimai turi būti taikomi aukščiausiu lygiu. Nekart apie tai kalbėjome su naujuoju Registrų centro vadovu.

Suprantu, kad užduotis iškuopti dešimtmečių problemas yra ne iš lengvųjų, bet atsakomybė reikalauja neatidėlioti sprendimų.

O kalbant apie greitą politikų kritiką naujajai Registrų centro vadovybei, pasakysiu tik tiek – 2017 m. birželį gavau duomenis, kad reikšmingas skaičius RC darbuotojų buvo glaudžiais ryšiais su politinėmis partijomis…

Dabartiniam vadovui noriu palinkėti sėkmės ne tik skaidrinanti įstaigą, bet ir užtikrinant saugomų duomenų visokeriopą patikimumą ir atsparumą.

O suplanuotus darbus bendromis pastangomis teks atlikti daug sparčiau.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 56

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...